uneteMovilmex 01
bannerafiliacion2 01


         Com sempre passa, les anàlisis sobre els esdeveniments polítics d'importància estan determinats pels interessos polítics i de classe de qui les realitzen. Així passa amb el balanç de les eleccions municipals i autonòmiques del passat diumenge. Òbviament el PP està utilitzant la recuperació del seu minso avantatge en vots sobre el PSOE i la reafirmació de la seva hegemonia a Madrid i València per a alimentar la moral de la seva base social i electoral i reforçar la seva expectativa de recuperar el govern central en les eleccions generals de 2008. Després de diverses derrotes electorals consecutives (municipals de 2003, generals de 2004, autonòmiques gallegues, basques i catalanes, entre altres) ara la dreta s'esforça a transmetre la idea que el que ocorre el passat el 27 de maig és un canvi de tendència, fins i tot el tancament d'un període excepcional, que inexorablement tornarà a situar-los en la Moncloa. Per a qualsevol treballador i jove conscient no és molt difícil imaginar-se el caràcter que tindria un govern encapçalat per Rajoy, que està sent tan recalcitrantment reaccionari amb l'oposició com ho va ser Aznar en els seus 8 anys de govern, o potser encara més. La tornada del PP al govern no està en absolut determinada des d’ara, ni tan sols és la perspectiva més probable, però el simple fet que sigui una possibilitat és un motiu més que suficient per a tractar de treure conclusions de l'ocorregut i prendre les mesures necessàries per a poder barrar-los el pas amb contundència i seguretat.

         Encara que la dreta tracti de reconstruir una imatge de fortalesa i fins i tot creguin que els vents corren al seu favor la realitat és que les condicions objectives per a tallar en sec les seves aspiracions estan més que donades. De fet, el PP ja va ser escombrat el 2004 per la impressionant onada de mobilitzacions de la joventut i de la classe obrera. Hem de ser clars a situar on està el problema fonamental: la possibilitat de que torni el PP al govern no es deriva ni de la suposada fortalesa de la dreta ni de la suposada debilitat de l'esquerra, de la classe obrera i de la joventut. El veritablement rellevant per a comprendre els resultats de les passades eleccions i en general, la situació política que es viu en l'Estat espanyol, és la incapacitat manifesta dels dirigents de l'esquerra, significativament del PSOE i d'IU, de mobilitzar a la seva base social, tant en el terreny electoral com al carrer.

         La primera tasca que tenim és analitzar les coses tal com són; i el que diuen les dades és que el triomf del PP ha estat bastant relatiu. No obstant això, la millor manera de combatre la seva demagògia no és contraposant-la a una actitud complaent i superficial, com si aquí no passés res, com han fet Zapatero, Blanco, Montilla i altres dirigents membres destacats del PSOE, que diuen que les coses “pinten bé” per als socialistes. Per descomptat que la consolidació de l'esquerra a Galícia, que per fi ha arravassat al PP les 7 ciutats més importants, la pèrdua de la majoria absoluta d'UPN en la Comunitat de Navarra i en l'ajuntament de Pamplona, la pèrdua de la majoria absoluta del PP a Balears, la derrota de CIU a Tarragona, són tots dades positives. Però la anomenada “ampliació del poder territorial” no pot encobrir la preocupació de milions de votants socialistes, comunistes i nacionalistes d'esquerra que no veuen amb satisfacció el fet que el PP, encara que per poc, torni a situar-se per davant del PSOE en unes eleccions de tipus general i els agradaria trobar una explicació convincent de perquè s'ha retrocedit d'una posició electoral conquistada fa 4 anys, en comptes de boniques i
buides paraules tenyides d’auto satisfacció. En gran mesura l'explicació està implícita en el mateix fet que la victòria de l'esquerra fa 4 anys, com també el tomb en les eleccions generals del 14 de març de 2004, es va produir a pesar dels dirigents del PSOE i gràcies a l’impressionant impuls des de baix provocat per les mobilitzacions multitudinàries de la joventut i de la classe obrera contra el PP. Però anem a pams.


Pesa més el fracàs del reformisme que l'avanç de la dreta

         Unes eleccions sempre són un retrat parcial i estàtic, i per tant imperfecte i esbiaixat, de la veritable correlació de forces entre les classes, i per això cal analitzar-les atribuint-los sempre una importància relativa. Però fins i tot en l'anàlisi purament electoral és important analitzar les coses amb detall, doncs les generalitzacions simplificades poden transportar idees de contraban amb les quals la dreta i la burgesia tracten de desorientar i desmoralitzar a la classe treballadora.

         Tant el PP com en general la premsa destaquen l’avantatge del PP al PSOE en el còmput global de vots de les eleccions municipals. Així, mentre el PSOE avantatjava al PP en 123 mil vots en 2003, ara el PP avantatja al PSOE en 155 mil. No obstant això, i a pesar de la importància òbvia que tenen aquestes xifres, hem d'assenyalar dues idees que la dreta i els grans mitjans de comunicació oculten o menyspreen deliberadament:

- Els vots obtinguts pel conjunt de la dreta no han superat als obtinguts pel conjunt de l'esquerra.

- Globalment el PP no ha eixamplant significativament la seva base de suport electoral. 


         Respecte al primer punt, si sumem els vots obtinguts en el conjunt de l'estat per tots els partits de dretes arriben a un total de 9.639.452. Si seguim el mateix criteri amb els partits d'esquerres, incloent els vots de ANB (94.825 a pesar que s'ha il·legalitzat la meitat de les candidatures de l'esquerra abertzale) s'arriben a en total 10.155.711 vots, és a dir, 516.259 més que els obtinguts per la dreta. Per tant, a pesar que gairebé tots els partits d'esquerres perden vots en relació a les passades eleccions, l'esquerra segueix avantatjant àmpliament a la dreta sense que es produeixi, per tant, cap avantatge. En percentatge de vots el conjunt de la dreta passa del 42,86% al 43,36% i el conjunt de l'esquerra del 46,6% al 45,7%.

         En relació al segon punt, és molt significatiu que el PP tot just ha incrementat els seus vots respecte a fa 4 anys. Contant els vots d'UPN, el PP passa, en tot l'Estat, de 7.875.761 a 7.914.084, és a dir, 38.323 vots més. No és precisament un creixement espectacular. El PP “eixampla” la seva base de suport electoral tan sols en 1,31 punts percentuals i evidentment no és això el que explica l'avantatge que el PP ha obtingut respecte al PSOE en aquestes eleccions. L'explicació cal buscar-la no en l'enfortiment de la dreta sinó en el
debilitament del PSOE, que perd 241.085 vots per a l'abstenció, al passar dels 7.999.178 obtinguts en 2003 a 7.758.093 ara.

         La direcció d'IU, pel seu costat, ha pagat també el preu d'aparèixer en l'escena política com els socis menors i dòcils del govern, sense oferir cap alternativa més a l'esquerra en els temes fonamentals, a pesar que un programa veritablement
anticapitalista tindria des del principi un suport important i sens dubte creixent. No obstant això, el seguidisme a la política del PSOE ha tingut com resultat per a IU la pèrdua de 178.428 vots, als quals caldria afegir altres 75.000 dels seus socis catalans.

         Amb aquestes xifres globals queda evident que no estem assistint a cap “gir conservador” del conjunt de la societat sinó al desencantament per una banda d'electorat d'esquerres amb la política portada a terme pels seus partits, que s'ha reflectit en un increment de l'abstenció en 4 punts respecte a les eleccions municipals de 2003 (de 32,32% a 36,22%) i de 12 punts respecte a les generals de 2004 (23,79% a 36,22%).
 

 

 Reformisme i polarització política

         El problema fonamental del PSOE i d'IU ha estat que en educació, en sanitat, en habitatge, en ocupació no han estat capaços de fer una política qualitativament diferents a la de la dreta. Era una desconcertant escoltar als dirigents del PSOE prometent de tot en matèria social com si no poguessin haver dut a la pràctica aquestes promeses en els ajuntaments i en les comunitats on ja governen des de fa molt temps. El PSOE està en el govern central però quins canvis substancials s'han produït en les condicions de vida de milions de treballadors i joves en aquests últims tres anys? Els dirigents del PSOE han intentat substituir la manca, en la pràctica, d'un programa de transformació social, per meres paraules. Però si no hi ha pràctica no hi ha credibilitat. Han actuat com si la societat fora un tub d'assaig en el qual es podien afegir substàncies i llevar unes altres provocant els efectes desitjats sense cap interferència molesta. Els estrategues electorals del PSOE van pensar que es podia satisfer a la seva base social i contrarestar l'ofensiva del PP simplement parlant més social i menys d'ETA. A Madrid, el desconegut, gris i liberal candidat del PSOE, Sebastián, que ni tan sols està afiliat al partit, va pensar que podia dividir al PP amb insinuacions i cops d'efecte sobre la tèrbola vida de Gallardón i les seves relacions amb les trames de corrupció
de Marbella. Aquestes eleccions han revelat com un tema tan seriós com la corrupció urbanística es converteix en mans dels socialdemòcrates en un factor innocu o fins i tot favorable per a la dreta, al limitar la qüestió a la denúncia personal, i a més d'una manera vacil·lant, en comptes de vincular-la al capitalisme i els seus defensors.

         Un altre eix de la campanya del PSOE va ser el
pesat recordatori que l'economia va bé. No obstant això el vot dels quals realment s'estan beneficiant de la situació econòmica és fonamentalment de dretes. Els empresaris i el segment més acomodat de les capes mitges associen el seu benestar econòmic al període de govern del PP, a la política de mà dura contra els treballadors, a l'explotació de la mà d'obra immigrant, a les privatitzacions i a l'estabilitat basada en la repressió; tot això degudament condimentat amb un bon raig de ranci nacionalisme espanyol. Per a aquest sector, el tarannà de ZP els importa un rave, no els commou en absolut. I per a la classe obrera, el creixement econòmic està lligat a jornades laborals extenuants, baixos salaris i precarietat; i per als joves les boniques xifres del PIB no treuen els núvols grisos d'un futur incert.

         Aquestes eleccions són una confirmació que per a treure al PP de comunitats autònomes i ciutats tan importants com Madrid i València, i per a garantir que la dreta no guanyi les eleccions generals, no n'hi ha prou amb aparèixer davant l'electorat amb un perfil relativament més a l'esquerra que el PP. Alguns estrategues electorals socialdemòcrates creien que amb una dreta tan radicalitzada el govern i el PSOE es nodririen electoralment amb votants “de centre” fastiguejats de la crispació del PP. Però la lectura de l'ocorregut és la següent: mentre que el missatge clar i contundent del PP ha mantingut a la seva base de suport social molt mobilitzada al llarg d'aquests anys i en particular el 27-M, els dirigents del PSOE i d'IU no només no han estat capaços de guanyar vots de la “dreta moderada”, com era la seva intenció, sinó que amb la seva política en el govern, comunitats i ajuntaments han perdut una part del suport que tenien cap a l'abstenció. Incapaços d'il·lusionar i mobilitzar a la seva pròpia base social els dirigents de l'esquerra són encara més incapaços de provocar cap fisura en la base de suport electoral de la dreta. No han entès que en un context de creixent polarització social i política, en un context en el qual el marge que dóna el capitalisme per a acontentar a tots és nul, la recerca del punt mig és una quimera, i una quimera reaccionària perquè només enforteix i beneficia a la dreta.

Madrid, València i Catalunya

         Com ve succeint en els últims anys la clau dels resultats electorals s'explica fonamentalment per les variacions de participació en el camp de l'esquerra. Això és cert fins i tot en llocs on la dreta atribueix la seva victòria a un indiscutible mèrit propi, com és el cas de l'ajuntament de Madrid. Aquesta “màquina de guanyar vots”, com s'ha qualificat a Gallardón en alguns mitjans, només ha aconseguit 1.307 més que en 2003; el PSOE, no obstant això, perd 138.322 vots respecte a fa 4 anys.
Telemadrid, controlada pel PP, ha fet molt d’èmfasi al que ha passat a Villaverde, donant a entendre que fins i tot aquest districte, bastió històric de l'esquerra, ha cedit a la irresistible embranzida del PP, que per primera vegada supera al PSOE en vots, encara que l'esquerra en el seu conjunt (PSOE més IU) segueix tenint majoria absoluta. Però les dades són els següents: mentre el PP aconsegueix 1.603 vots més que fa 4 anys, el PSOE perd 9.047. És evident on està la clau de l'assumpte.

         Si bé és veritat que en les votacions per a l'Assemblea de la Comunitat de Madrid la pujada del PP és més acusada que la caiguda del PSOE (el PP obté un increment de 244.428 vots i el PSOE perd 81.867) hem de tenir en compte que aquesta comparació es fa sobre la repetició de les eleccions a l'Assemblea de Madrid, a l'octubre de 2003, després de la compra de dos diputats del PSOE. En les eleccions de maig de 2003 l'esquerra havia superat al PP en la Comunitat de Madrid, recollint els fruits d'una mobilització social que havia estat particularment intensa a Madrid i el seu cinturó obrer. Si comparem els resultats amb aquelles eleccions, abans que la falta de contundència del PSOE enfront de la fraudulenta trama de la dreta provoqués una desmobilització del vot de l'esquerra, veurem que fins i tot en la Comunitat de Madrid és major la pèrdua de vots del PSOE que l'increment de vots obtinguts pel PP. Així, respecte a les eleccions autonòmiques de maig de 2003 el PSOE perd 234.917 vots, enfront dels 148.036 que guanya el PP.

         En les votacions per a l'Assemblea de la Comunitat de Madrid la diferència de participació entre barris obrers i burgesos ha estat, com en altres ocasions, molt pronunciada. Així, per exemple, a Chamartín, el districte de Madrid, on Esperanza Aguirre va obtenir el 72,3% dels vots, el seu resultat més contundent en la ciutat, l'abstenció ha estat del 24,7%, mentre que en Pont de
*Vallecas, el districte on l'esquerra obté les seves millors resultats l'abstenció arriba a un 36,86%, una diferència de 12 punts, eixamplant en més de dos punts la bretxa que es va produir fa 4 anys en els mateixos districtes.

         El creixement econòmic, especialment acusat a la Comunitat de Madrid, no pot ser utilitzat com tapadora per a encobrir el fracàs de la direcció del PSOE. El factor econòmic està present des de fa ja bastants anys i no obstant això al maig de 2004 es va poder derrotar a la dreta. La diferència és que llavors l'impuls des de baix va pesar més que la incapacitat de la
socialdemocracia de mobilitzar amb el seu programa a la classe obrera i a la joventut.
         No hi ha cap comunitat o ciutat important
inexpugnable per a l'esquerra; no existeixen ni raons econòmiques ni sociològiques que impedeixin una victòria de l'esquerra excepte les limitacions polítiques de qui estan al capdavant els grans partits obrers. Fins i tot al País Valencià l'esquerra podia haver superat a la dreta. De fet, així va ocórrer en les eleccions generals de 2004. Llavors la mobilització general de la classe obrera i de la joventut i les expectatives de canvi de govern van propiciar un 79,4% de participació electoral, 9 punts més que ara.

         És a Catalunya on el pes de l'abstenció es va fer més notori, arribant a el 46,2%, situant-se 10 punts per sobre de la mitjana estatal i amb un increment de 8 punts respecte a les anteriors eleccions municipals. Aquesta dada té un gran significat polític per diverses raons. En primer lloc Catalunya ha estat sempre, i és, un bastió electoral de l'esquerra en eleccions de caràcter estatal. No és una comunitat de tradició
abstencionista, de fet, en les eleccions generals de 2004 que vam fer fora a Aznar del govern, es va viure a Catalunya un altíssim nivell de participació, superior a la mitjana estatal. No obstant això el 27-M va ser la comunitat amb l'abstenció més alta. A la ciutat de Barcelona la participació ni tan sols va arribar a la meitat del cens. La clau d'aquesta situació és la gran decepció produïda pel govern tripartit, incapaç d'aprofitar les grans il·lusions i la mobilització social que va fer possible posar fi a dues dècades de governs de CIU.

         No hi ha hagut canvis substancials en la política social i fins i tot en un tema tan important i sensible per a la joventut, com la qüestió dels drets democràtics, la Generalitat s'ha basat en la repressió més brutal, com s'ha vist amb la recent utilització de punxons contra manifestants per part dels
Mossos d’Esquadra. Així, encara que el PP perd a Catalunya vots, el PSC-PSOE perd encara més: de tal manera que en aquesta comunitat, una de les bases de suport més importants del partit socialista, contribueix en més de 100.000 vots a incrementar la diferència entre el PP i el PSOE a favor del primer. L'increment espectacular dels vots en blanc, que s'han duplicat fins a arribar a 80.000, és una expressió clara del profund descontentament que existeix en l'electorat que constitueix la base de suport de l'esquerra. També perd vots ERC i ICV-EUiA, els altres dos socis del tripartit, en la mesura que no tenen cap alternativa per l'esquerra a la política desenvolupada pel PSC.

Perspectives

         Des del seu punt de vista, els resultats electorals confirmaran al PP en la seva línia
ultradretana. De fet, en la pugna interna que es va produir a Madrid entre la línia dura d'Esperanza Aguirre i la “moderació” de Gallardón l'avantatge és clara per a la primera, que va aconseguir 200.000 vots més en la Comunitat que els 1.000 de Gallardón en el municipi. La cola del nacionalisme espanyol reaccionari seguirà sent un ingredient important per a mantenir les capes mitges en estat d'excitació permanent. La polarització en la qüestió nacional és part inseparable de la polarització política que la dreta està alimentant amb la seva agressivitat. Aquesta política ha tingut un cost evident per al PP en les nacionalitats històriques, que s'ha reflectit clarament en les eleccions: a Catalunya perd 77.000 vots, a Euskadi 70.000 i a Galícia 40.000. Un total de 190.000 en xifres rodones. En la Comunitat de Navarra, encara que UPN incrementi els vots, perd la majoria absoluta de diputats, i també pot perdre l'ajuntament de Pamplona. No obstant això el PP compensa aquestes pèrdues a Madrid, València i Múrcia, amb un increment total de 380.000, en xifres rodones. És evident que l'estratègia del PP li duu a ser un partit cada vegada més “espanyol”.

         Però amb aquesta dinàmica el PP no s'ha fet més fort sinó més vulnerable, a condició que se li oposi una política contundent per part de l'esquerra. Una política de lluita contra l'opressió nacional de les nacionalitats històriques (derogació de la llei de partits, depuració dels elements feixistes incrustats en l’aparell estatal, dret a l'autodeterminació) combinat amb un programa social de xoc contra la precarietat, els baixos salaris, accés a un habitatge digne, inversió d'infraestructures culturals i esportives en els barris obrers, aquesta situació podria tornar-se completament en contra del PP, a una escala encara superior a la derrota de 2004.

         L'esquerra té enormes reserves de recolzament a tot l'Estat, i no menys a Madrid i València. El verí del nacionalisme espanyol, l'aliment de la petita burgesia reaccionària, no ha penetrat en el gruix de la potent i combativa classe obrera d'aquestes zones. A la reacció se li pot derrotar perfectament en els seus “feus” mentre que el PP ho té francament complicat per a guanyar posicions significatives i menys encara
hegemónicas en zones com Catalunya, Euskadi i altres. A més, és també un fet polític rellevant que la burgesia nacionalista estigui també molt afeblida en aquestes nacionalitats històriques. CIU, amb la pèrdua de Tarragona i de 65.000 vots en el conjunt de la comunitat, s'ha convertit en un partit de la Catalunya interior. El PNB ha perdut també 90.000. El descrèdit de la burgesia nacionalista, pels seus pactes amb el PP en el passat i les seves polítiques antiobreres i repressives, li ha restat capacitat per a enganyar i arrossegar a sectors de les capes mitges i de la joventut, més sensibles a la qüestió nacional. El creixement d’ERC i el BNG en el passat recent (encara que tallat ara per la seva falta d'alternativa al capitalisme), així com l'enorme força amb la qual l'esquerra abertzale ha irromput en aquestes eleccions, a pesar que la il·legalització de la meitat de les seves candidatures, demostren que un sector important de la societat mira cap a l'esquerra per a resoldre el problema nacional.

         Des del punt de vista de l'esquerra les condicions socials i fins i tot electorals per a avançar estan més que donades. La peculiaritat de la situació és que per a aprofitar aquestes condicions no serveixen les mitges tintes; les polítiques orientades a acontentar alhora als rics i als pobres, als opressors i als oprimits, està condemnada al fracàs. La dreta està apostant amb claredat per una política dura; està ocorrent el mateix a França, Itàlia, EEUU i altres països. La burgesia s'està preparant políticament per a un escenari d'enduriment de la lluita de classes. No obstant això, els dirigents de l'esquerra segueixen aferrats a fer la política del “possible” sota el capitalisme i “el possible” dintre del que li permet un estat altament infectat per la reacció. Però el possible en aquestes condicions és ben poc. Aquesta és la base del
fastigueig i la indiferència cap a la política oficial per part d'un important sector de la classe obrera i de la joventut.

         El 27-M ha revelat un problema, però aquest problema no és la força de la classe obrera i de la joventut sinó el
reformisme sense reformes, que està revelant cada vegada més no només la seva incapacitat per a frenar les reculades en el terreny social i democràtic sinó també, i com a conseqüència d'això, de ser una garantia segura contra la dreta reaccionària. Per aquesta raó, la lluita contra la dreta, avui més que mai, passa per una profunda transformació de les nostres organitzacions polítiques i sindicals en eficaços instruments de lluita, passa per l'adopció d'un veritable programa socialista, passa per la comprensió de les claus d'una època turbulenta i convulsa que només el marxisme pot oferir. En aquesta tasca estem i ho assolirem. Uneix-te al Corrent Marxista Internacional - Militant.

PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01