Pel seu interès, reproduïm aquest article publicat a {Diario}Red, el passat 9 de gener. Clica aquí per accedir a l'original.

"Un dels elements d'aquest subsidi, malgrat la seva escassa (i congelada) quantia, és que cotitza de cara a la jubilació. Fins ara estava previst que cotitzés per una base del 125% de la base mínima (avui aquesta quantitat són 1575€) i, després del decret, es cotitzarà pel 100% (avui 1260€; l'SMI en dotze pagues)"

En els debats públics, una tècnica per aconseguir els propis objectius és enterbolir el terreny. Començar a posar conceptes en la discussió no relacionats amb el que s'està discutint i, quan aconsegueixes que ningú entengui res, confiar que, bé el biaix de cadascú, bé el marc imperant, sembli que t'han donat la raó.

Això està passant amb el subsidi d'atur de majors de 52 anys i l' "ajust a la baixa" (que quan jo era jove s'anomenava retallada, perdó el classicisme) del seu sistema de cotització que va aprovar el Consell de Ministres en el RDL 7/2023, que dimecres es votarà al Congrés.

Podem ha dit que no dona suport a aquest "ajust a la baixa" i la resposta han estat moltes veus, conjurades en santa gossada, parlant de qualsevol cosa... menys de la mesura.

Així, que perquè cadascú arribi a les seves conclusions i no vencin els biaixos ni els a prioris ni l'estat general d'opinió intentarem contar, de la forma més simple i concisa, de què va tot això?

1- De quin subsidi estem discutint?

Del subsidi d'atur per a majors de 52 anys. Per cobrar-lo cal estar en atur involuntari (t'han acomiadat, s'ha acabat el teu contracte) haver esgotat la prestació contributiva i, o bé no tenir rendes, o bé tenir càrregues familiars.

2- S'ha millorat la quantia o la durada d'aquest subsidi en el RDL?

NO. El subsidi continua sent del 80% de l'IPREM (480 €), com abans (altres subsidis sí que han pujat), i segueix sense tenir durada limitada, com abans.

3- S'ha canviat com cotitzava aquest subsidi?

SÍ. Un dels elements d'aquest subsidi, malgrat la seva escassa (i congelada) quantia, és que cotitza de cara a la jubilació. Fins ara estava previst que cotitzés per una base del 125% de la base mínima (avui aquesta quantitat són 1.575 €) i, després del decret, es cotitzarà pel 100% de la Base Mínima (avui són 1.260 €, que és l'SMI en dotze pagues).

Aquesta baixada del percentatge no es farà de cop, hi ha un període fins al 2028 on, segons la transitòria tercera del RDL es farà progressivament, començant el juny del 2024 amb un 5% de baixada del percentatge.

4- Com afectarà el canvi? Es jubilaran amb menys diners els perceptors del subsidi?

SÍ. Si no s'hagués aprovat el RDL haguessin cotitzat per més quantia (que s'hagués incrementat cada vegada més amb les pujades de l'SMI) i s'haguessin jubilat amb més diners.

Es pot comprovar simulant pensions. Una persona que accedís al subsidi anteriorment al decret, amb 52 anys i 22 cotitzats que es jubilés amb 67 anys cobrarà 2268€ anuals més que qui es jubili en les mateixes condicions després de decret (suposant salaris reals constants).

5- Però si puja l'SMI no s'iguala la situació?

NO. Perquè el que hi havia fins ara era un dret d'aquests treballadors, en compensació per haver estat acomiadats en una etapa de difícil ocupabilitat i una caiguda de les condicions de vida (passar a cobrar 480 euros des de sous molt superiors), cotitzar per més de la mínima.

Si l'SMI puja a 1500€ tenien dret a cotitzar per 1850€. Ara cotitzaran per 1500€.

6- D’acord, però la pujada els farà arribar al mateix punt, encara que no tinguin dret ja a cotitzar més, oi?

NO. Perquè el valor real de la base d'aquest subsidi fos el 2028 (sense anar més lluny) igual que ara la pujada de la base mínima hauria de ser, en quatre anys de 315€ més l'efecte de la inflació acumulada de 4 anys.

Una pujada de 100€ anuals. La màxima que estan demanant avui els sindicats és de 60€.

7- Però això es va posar per compensar la congelació de l'SMI de quan Rajoy, ja no té sentit, oi?

NO. Aquesta mesura la va pactar Unides Podem amb Sánchez el 2019 just després de la major pujada de l'SMI de la història. No era per compensar això, era un dret complementari de treballadors en atur de més de 52 anys, que avui cobraven poc però se'ls compensava a l'hora de jubilar-se amb una cotització superior a la mínima.

Quan hi era Rajoy es cotitzava al 100% (va ser una de les seves retallades), tal i com el Govern vol que sigui ara.

8- Però cal aprovar això perquè si no les altres coses del RDL, que són bones, cauen?

NO. No és cert que calgui triar entre els drets dels treballadors de més de 52 anys i els altres. El RDL es pot tramitar com a projecte de llei, eliminar la retallada i mantenir les altres mesures.

Està en mans del Govern.

 


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01