Fora les retallades, les contrareformes i la repressió al poble de Catalunya!

48 hores després de les eleccions de l'10-N, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias anunciaven al Parlament un acord per formar un Govern de coalició. Aquest fet representa un esdeveniment de transcendència històrica i ha aixecat enormes expectatives. Milions de treballadors i joves, que en aquests anys han protagonitzat les lluites més potents des de la caiguda de la dictadura, no poden deixar de considerar l'enorme oportunitat que s'obre per canviar el seu present i el seu futur.

Acabar amb les retallades, les contrareformes del PP, les privatitzacions, la precarietat, o els baixos salaris no és una utopia. Tampoc ho és posar fi a l'entramat autoritari de l'Estat i les seves lleis d'excepció, a la repressió i criminalització que pateix el poble i la joventut de Catalunya, i resoldre la qüestió nacional sobre bases democràtiques, és a dir, reconeixent el dret a decidir. Però fer realitat aquestes aspiracions de la majoria de la població, requereix que aquest Govern confronti amb els grans poders econòmics, la banca i el capital financer, planti cara a l'aparell judicial, policial i militar, i rebutgi l'agenda d'austeritat de la Unió Europea.

L'experiència d'aquests anys no ha passat en va. Qui pensi que aquest Govern compta amb un xec en blanc s'equivoca. Tant Sánchez com Iglesias, per més expectatives i simpaties que despertin, hauran de demostrar amb els fets que són diferents si no volen encoratjar un desengany polític de grans conseqüències.

El PSOE perd suport

En una època de polarització extrema i lluita de classes descarnada, els canvis bruscs i vertiginosos són la norma. En aquest cas, allò que semblava impossible després d’escoltar els missatges de la campanya electoral, s'ha fet viable amb una rapidesa sorprenent. Pedro Sánchez i els dirigents del PSOE no han tingut més remei que buscar el pacte amb Iglesias després del fracàs de la seva estratègia.

Els resultats de les eleccions generals també han frustrat els plans de la classe dominant. El seu objectiu d'ordir un Govern estable basat en el PSOE i Ciutadans ha estat impossible després de l'hecatombe que han patit Rivera i els seus sequaços. La dreta, per molt que s'hagi abundat en el creixement electoral de Vox, segueix tenint moltes dificultats per eixamplar la seva base social.

I aquesta és una de les claus de la situació oberta amb el 10-N. Si el PSOE, després de perdre 727.772 vots, tres escons i la majoria absoluta al Senat, hagués ordit un acord d'investidura i legislatura amb Cs i el PP, tal i com moltes veus qualificades- tant dins com fora del partit- estaven defensant, el seu desgast hauria estat majúscul en qüestió de molt poc temps. Un pacte d'aquesta naturalesa hauria enfortit l'extrema dreta, i també oferiria a Unides Podem una gran oportunitat per recuperar terreny.

El fet que Sánchez s'hagi vist obligat a abraçar Iglesias i a alabar-lo lloant la seva "generositat", no pot amagar l'eix de la seva campanya electoral. Enfundada en la bandera espanyola i actuant amb fúria contra el poble de Catalunya, la direcció del PSOE ha donat ales a l'extrema dreta. Per exemple a Andalusia, el graner tradicional de la socialdemocràcia, Vox s'ha convertit en la tercera força a només un 0,15% del PP, i aconsegueix 867.429 vots, el 20,39%, i 12 diputats. La suma de PP i Vox avança molt en la comunitat andalusa: més de 345.200 vots i 10 punts percentuals des de les eleccions d'abril i 10 diputats (de 17 a 27). Aquestes són les conseqüències de la política del PSOE.

Pedro Sánchez va pretendre responsabilitzar Unides Podem del fracàs de Govern de coalició que ara defensa, buscant una aliança flexible amb el partit d'Albert Rivera en tots els anomenats “assumptes d'Estat”. I ho volia per poder descarregar sobre les espatlles de la classe obrera i la joventut noves retallades i contrareformes, cosa que no es va cansar de repetir Pablo Iglesias en els seus mítings electorals. Seria important que no ho oblidés quan s’assegui a la seva cadira de vicepresident.

L'objectiu d'augmentar el seu suport entre l'anomenada "majoria cautelosa"- utilitzant les paraules del guru de la Moncloa, Iván Redondo- ha patit un fort revés. No han esgarrapat res dels vots perduts per Ciutadans, s'han deixat centenars de milers a l'abstenció i la seva campanya espanyolista només ha llançat aigua al molí de la dreta franquista.

Col·lapse de Ciutadans i avanç de l'extrema dreta

Tot just fa set mesos, en les eleccions d'abril, Ciutadans es va col·locar 200.000 vots per sota del Partit Popular (4.136.600 enfront de 4.356.023) i a només 9 escons (57 enfront de 66). Avui, amb Rivera dimitit i fora de la política, amb Cs desapareixent de nombroses comunitats autònomes i amb unes dades extremadament negatives a Catalunya (216.000 vots, un 5,61%, quan en les autonòmiques catalanes de desembre de 2017 va obtenir 1.109.732, el 25,2%), una de les apostes estratègiques més importants de la classe dominant es descompon.

La causa d'aquest desastre no s'explica únicament pels errors tàctics de Rivera o per la seva supèrbia. En realitat, l'enfonsament de Cs té més a veure amb l'orientació general de la classe dominant, que ha fet de l'agitació espanyolista i la repressió dels drets democràtics del poble de Catalunya la bandera de tots els partits que es consideren pilars del règim del 78.

Rivera va basar la seva política en veure qui era el més fatxa, qui deia les barbaritats més estrepitoses contra Catalunya, qui proclamava amb més força que calia tornar al 155 i detenir Torra. Però, en un context de polarització tan fort, la base social i electoral de la dreta-mobilitzada amb una sobredosi de verí anticatalà i un enorme desig de venjança contra la classe obrera i la joventut per les lluites d'aquests anys- s'ha agrupat en voltant de les formacions que millor ho garantien.

PP, Vox, Ciutadans i Navarra Suma van agrupar en les eleccions d'abril un total de 11.276.920 vots, equivalent a l'43,2%, i 149 diputats. El 10-N han reunit 10.395.920, és a dir, 881.000 menys, un 43,1% i 152 diputats, en un context de creixement de l'abstenció: 6 punts més que a l'abril (10,5 milions).

No serem els marxistes qui minimitzem la transcendència de l'augment electoral de l'extrema dreta, però també seria erroni seria exagerar i ocultar l'autèntica correlació de forces en la societat i la capacitat que posseeix la classe obrera per batre aquesta morralla política.

L'extrema dreta de Vox no és una cosa nova, és la mateixa que existia amagada en el si del Partit Popular però que avui es mostra a cara descoberta i encoratjada. El seu desenvolupament, des dels seus inicis incerts al desembre de 2013, està lligat als esdeveniments excepcionals de la lluita de classes en aquests anys, i als canvis que s'han produït en el camp de l'esquerra.

La irrupció de Podem va expressar a les urnes el moviment de masses més important des dels anys de la Transició, i el profund gir a l'esquerra entre milions de treballadors, joves i sectors empobrits de les capes mitjanes. Poc temps després, a Catalunya esclatava una mobilització popular sense precedents que va enviar un obús a la línia de flotació del règim del 78. Les jornades de l'1 i el 3 d'octubre de 2017 van obrir una crisi revolucionària de llarg abast que encara no s'ha pogut liquidar.

Per fer front a aquest desafiament, les forces combinades de l'aparell de l'Estat, l'oligarquia financera- incloent la burgesia catalana-, els partits del sistema i els mitjans de comunicació afins, s'han llançat a una carrera desenfrenada de criminalització del poble de Catalunya, aclamant el nacionalisme espanyolista més rabiós. Vox ha portat fins a les últimes conseqüències el programa que han esgrimit la resta de les formacions de règim, inclòs el PSOE.

La petita burgesia enfurismada i nostàlgica del franquisme, milers de "petits empresaris" que no són més que escòria explotadora, centenars de milers de funcionaris de l'Estat i de les forces repressives de la policia, la Guàrdia Civil i l'exèrcit... tot aquest pols social mobilitzat al voltant de la propaganda més reaccionària en defensa de la "unitat sagrada de la pàtria", el racisme i l'homofòbia, ha vist una bandera de lluita en Vox. Atrets per l'absència de complexos a l'hora de defensar el seu ideari feixista, han elevat a Abascal a un pedestal.

L'extrema dreta es nodreix de la crisi social del capitalisme i de la impotència de la democràcia parlamentària i els seus representants tradicionals per treure a la societat de l'impasse. Vox és el partit de la desesperança contrarevolucionària i constitueix una gran amenaça per al moviment obrer, per les seves conquestes econòmiques i polítiques, i per als drets democràtics. Precisament per això, només aplicant una política que trenqui definitivament amb les xacres d'aquest sistema i mobilitzi la força de milions de treballadors i joves es podrà combatre amb èxit a aquestes forces reaccionàries.

Amb tot, l'avanç de Vox cal abordar-lo amb un sentit de la proporció. És cert que respecte a les eleccions d'abril guanyen 962.890 vots (passen de 2.677.173 i un 10,26%, a 3.640.063 i un 15,09%) i més que dupliquen els seus diputats: de 24 a 52. Però aquests resultats sobretot assenyalen una nova redistribució dels suports dins un mateix bloc reaccionari que torna a fracassar en el seu intent de fer-se amb el govern. Vox i PP avancen junts 1,6 milions de vots respecte a l'abril, però Cs perd 2,5 milions.

L'altra conseqüència d'aquest avanç de Vox és que posa molta pressió sobre Pablo Casado. Collint el seu segon pitjor resultat de la història, el PP s'ha de conformar amb una remuntada modesta: passa de 4.356.023 vots, el 16,7% i 66 diputats a l'abril, a 5.019.869, el 20,82% i 88 diputats al novembre. En les eleccions de 2016, amb Rajoy al capdavant, van obtenir 7,9 milions de vots, el 33% i 137 diputats, i el 2011 van ser 10,8 milions, el 44,6% i 186 diputats (majoria absoluta).

L'evolució electoral d’Unides Podem

A Catalunya PP, Vox i Cs sumen només 6 diputats d'un total de 48! A la Comunitat Autònoma Basca no obtenen representació parlamentària ni el PP, ni Vox, ni Cs. A diferència del PSOE o Unides Podem, l'esquerra independentista ha collit bons resultats. A Euskal Herria, EH Bildu passa de 4 a 5 parlamentaris; a Catalunya, la CUP aconsegueix 2 diputats per Barcelona i ERC, tot i que baixa de 15 a 13 escons, obté 869.934 vots.

El 10-N el bloc reaccionari va perdre gairebé 900.000 vots, mentre que PSOE, Unides Podem, Més País, ERC, EH Bildu, CUP, BNG i altres petites formacions encara que sobrepassen a la dreta clarament, també cauen: es queden en 12.141.507 vots, 49,3% i 179 escons. A l'abril, el seu resultat conjunt va ser de 13.239.980 vots, 50,8% i 185 diputats. Òbviament en aquesta pèrdua global el partit que més retrocedeix amb diferència és el PSOE (gairebé 800.000).

Tot i que Unides Podem també ha obtingut pitjors resultats, paradoxalment ha aconseguit el seu objectiu de torçar el braç a Sánchez. Però no veure les coses tal i com són és un error que es paga car en política.

El 10-N la coalició formada per Podem i IU va obtenir 3.097.185 vots, cosa que significa un retrocés de 635.744 respecte a l'abril (quan va aconseguir 3.732.929) i de 1.952.549 des de les eleccions de juny de 2016 (en aquell moment va aconseguir 5.049.734 paperetes). En diputats significa passar dels 71 obtinguts el 26 de juny de 2016, a 42 a l'abril de 2019 i 35 aquest 10-N. En definitiva, perd més del 50% dels seus diputats i gairebé el 40% dels seus vots en aquests tres anys.

Si el 2016 el sorpasso estava a l'abast de la mà, amb un PSOE que treia a Podem menys de 375.000 vots, després del 10-N la diferència ha passat a ser de més de 3.600.000 vots a favor del partit de Sánchez, que duplica els vots d'Esglésies i obté gairebé 16 punts de distància (28,6% per al PSOE i un 12,8% per Unides Podem).

Les dades en els diferents territoris són significatius. A Catalunya van ser la primera força a les eleccions de 2016, amb 848.526 vots, 12 escons i un 24,5%. En aquest 10-N mantenen els 7 diputats d'abril, però passen de 614.738 vots a 546.733. A la Comunitat Autònoma Basca passen de ser la primera força en 2016 amb 333.730 vots, el 29% i 6 escons, a ser la quarta amb 181.337, el 15,4% i 3 diputats. A Andalusia obtenen 6 diputats, és a dir, perden 3 dels 9 que tenien, i retrocedeixen de 651.160 vots a l'abril a 555.902 al novembre.

Per matisar aquesta caiguda es pot argumentar que Més País d'Errejón i Compromís aconsegueixen 554.066 vots dels 635.744 que perd UP, però els gairebé 800.000 vots que es deixa Sánchez van directament a l'abstenció i no a UP.

Òbviament Unides Podem manté un sòl electoral gens menyspreable, però la direcció ha renunciat a la menor autocrítica. Si els mateixos errors que s'han comès aquests anys es repeteixen com a partit de govern, les conseqüències seran molt més greus.

Molts dirigents d’Unides Podem es declaren republicans, anticapitalistes i, no pocs, comunistes. Però en la pràctica han jugat el penós paper de blanquejar l’"ordre institucional" que nega el dret a decidir i castiga amb la repressió i la presó a un poble que lluita per la república. L'oportunitat que han desaprofitat per unificar aquest moviment extraordinari amb les demandes de la classe obrera i la joventut de la resta de l'Estat és evident.

La seva acusació que el moviment d'alliberament nacional a Catalunya fa el joc a les elits és completament absurda. Els centenars de milers de treballadors i joves que omplen els carrers de Catalunya en mobilitzacions multitudinàries, no volen una república de retallades i austeritat. Al contrari. Han deixat més que clar el seu rebuig a l'oligarquia catalana que, per cert, està totalment unida amb l'espanyola per combatre aquest moviment.

El realment increïble és que Pablo Iglesias, Alberto Garzón i Ada Colau pretenguin establir una equidistància impossible entre un poble que lluita i els que el reprimeixen. Han errat en la seva anàlisi de la qüestió nacional, igual que quan renuncien a un programa de ruptura amb el capitalisme i abandonen les reivindicacions més classistes i avançades amb què Podem va irrompre fa cinc anys.

O amb els capitalistes o amb els treballadors

L'acord de govern entre el PSOE i Unides Podem encara necessita concretar-se i aconseguir els suports parlamentaris que garanteixin la investidura de Sánchez. Però tot sembla indicar que no tindran dificultats insalvables per sumar els diputats de Més País, PNB, BNG, Terol Existeix i PRC i, posteriorment, en convèncer alguns d'ERC o EH Bildu perquè s'abstinguin en la segona votació.

Tampoc sembla que aquesta vegada l'objectiu d'Unides Podem de fer-se amb ministeris socials, inclosa una vicepresidència per a Pablo Iglesias, estigui en perill. La qüestió de fons és per a què serviran aquests ministeris en un Govern pilotat per un PSOE i un Pedro Sánchez que s'han mostrat ferms defensors de l'ordre monàrquic del 78, i plenament disposats a aplicar les mesures que els grans poders econòmics i la UE els han exigit.

Pablo Iglesias, Irene Montero i Alberto Garzón haurien de reflexionar seriosament sobre l'experiència de Syriza a Grècia. La formació de Tsipras va arribar al poder ajudada per un suport entusiasta de la classe obrera i la joventut, enmig d'una mobilització de masses contra els plans d'ajustos salvatges i retallades draconianes de la Troica (FMI, BM, UE). Però Tsipras va donar l'esquena a aquest entusiasme, i va renunciar a confrontar amb els capitalistes grecs i europeus. Finalment, després d'un referèndum en el qual el vot massiu contra la Troica va demostrar les condicions tan favorables que existien per trencar amb les retallades i l'austeritat i prendre el control de l'economia mitjançant la nacionalització dels sectors estratègics, Tsipras va capitular vergonyosament, va trair la seva base social i, finalment, va asfaltar el camí perquè la dreta recuperés el Govern.

Els dirigents d’Unides Podem s'enganyen si pensen que les seves "habilitats" en el Consell de Ministres convenceran l'Ibex 35 que mitigui els seus atacs contra els treballadors, els joves i els sectors més desfavorits. El gran capital, al costat dels caps de la UE, i molts dirigents socialistes que ara es mostren com a "aliats", els sotmetran a una pressió despietada des del minut zero. Quan es donin aquestes circumstàncies, com respondran?

El document presentat com a base d'aquest Govern només conté declaracions generals de to "progressista". Res de derogar la contrareforma laboral, la de les pensions, la LOMCE o la Llei Mordassa, ni d'acabar amb les retallades sagnants en l'ensenyament i la sanitat públiques. Cap declaració sobre posar fi als desnonaments, i garantir l'habitatge públic i accessible amb lloguers socials. Tampoc hi ha referències a mesures concretes per lluitar contra els EROs, per renacionalitzar les empreses privatitzades o remunicipalitzar els serveis públics defensant l'ocupació digna i de qualitat. Tampoc hi ha la més mínima menció a com enfrontar la dictadura de les elèctriques, o com aconseguir que la banca torni els 60.000 milions que va robar del rescat financer, i que ha estat una mesura estrella del programa electoral d’Unides Podem.

Les dues úniques qüestions que es concreten amb claredat són el control de la despesa pública per respectar l'equilibri fiscal amb Europa i que es "fomentarà el diàleg a Catalunya sempre dins la Constitució", és a dir, que tal com Iglesias ja va assenyalar fa mesos, Unides Podem donarà suport al PSOE en la seva política contra el legítim dret a l'autodeterminació del poble de Catalunya, inclòs el recurs al 155 i la repressió.

No hi ha dubte que la dreta no donarà treva a aquest Govern. Ja ho han anunciat els portaveus del PP, de Vox i de Cs, encara que aquests últims en un gest desesperat han apel·lat a un Govern d'unitat nacional entre el bloc reaccionari i el PSOE.

En el moment d'escriure aquestes línies és impossible determinar el programa del nou Govern en els seus detalls i com es desenvoluparan les negociacions de cara a la investidura. Però una cosa està clara. No es podrà governar per a dos amos: o amb els capitalistes, amb la banca, amb els grans poders fàctics, que són el suport del règim del 78, o amb els treballadors i les seves famílies, amb els aturats, amb la joventut que pateix la xacra de la precarietat i la desocupació crònica, amb els pensionistes, amb el poble de Catalunya que lluita per la república i el seu dret legítim a decidir, amb les dones colpejades per la desigualtat i la violència, amb tots els oprimits i explotats.

Aquest Govern de coalició del PSOE i Unides Podem ha estat possible per la voluntat de milions de treballadors i de joves que volen un canvi radical en les seves condicions de vida. Però no hi ha cap garantia que això s'aconsegueixi si la lògica implacable del capitalisme és respectada submisament.

Com a marxistes revolucionaris som aliens al sectarisme però no tanquem els ulls davant la realitat. Les lliçons de la història s'han de tenir molt en compte. Tant al juny de 1931, quan es va constituir el Govern de conjunció republicà-socialista, com a l'octubre de 1982, amb l'encapçalat per Felipe González, la classe obrera va demostrar una enorme determinació per transformar la societat. Però els seus dirigents no van ser capaços de disputar el poder a l'oligarquia, als terratinents, als banquers i a l'Església, i les seves tímides reformes aviat es van transformar en contrareformes que van aplanar el camí a la reacció.

Hem de confiar en les nostres pròpies forces i entendre que qualsevol avanç serà fruit de l'organització i la lluita massiva. Si volem combatre l'extrema dreta, si volem trencar definitivament amb l'austeritat i les retallades, necessitem construir un partit dels treballadors armat amb el programa del marxisme i que plantegi sense complexos la lluita per la transformació socialista de la societat. Aquesta és la tasca més important d'aquesta època històrica.

Uneix-te a Esquerra Revolucionària!