La decisió de mantenir a la presó Jordi Sánchez, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras i Joaquim Forn, adoptada pel magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena, evidencia que l'Estat i el Govern no només pretenen influir descaradament a les eleccions catalanes del dia 21 de Desembre . El seu objectiu és que tota persona, moviment social i organització que a través de la lluita desafiï els interessos del règim del 78, sàpiga que pot enfrontar una repressió estatal sense mesura.

Aquesta és l'única conclusió a què es pot arribar després de llegir l'acte per justificar la llibertat de sis ex-consellers i alhora mantenir en presó preventiva sense fiança als altres quatre imputats. Tota l'argumentació per confirmar la presó de Junqueras i els Jordis gira entorn de la suposada "explosió violenta" que es va produir el passat 20 de setembre, quan milers de persones es van concentrar pacíficament davant de la Conselleria d'Economia mentre la Guàrdia Civil realitzava un registre en la mateixa. Encara que tots vam poder veure a la televisió com en aquesta mobilització ni es van produir agressions ni cap violència contra les persones, per al nou jutge estrella del Tribunal Suprem el que allí es va viure va ser poc menys que un crim. Una suposada violència que paradoxalment no es pot concretar en un sol fet al llarg de tot el seu acte.

El despropòsit de la seva argumentació és tal que, en la mateixa resolució judicial, s'acaba reconeixent que encara que la voluntat de les associacions que presidien els Jordis era la de la realització d'una concentració pacífica, aquests sabien que "s'anaven a infiltrar necessàriament comportaments agressius ". Aquestes piruetes i jocs de paraules es donen al llarg de tot el text perquè no es tinguin en compte imatges com la dels Jordis que, amb el permís de la Guàrdia Civil, van pujar al sostre d'un dels seus cotxes per desconvocar la concentració megàfon en mà i facilitar la sortida de la comissió judicial que intervenia la Conselleria.

És cridanera l'obsessió del jutge per remarcar una i altra vegada la suposada evidència de "violència" i acreditar així les conclusions de la seva resolució. Llarena veu violència a la gent anònima que va formar amb les mans en alt muralles humanes mentre era apallissada per la policia l'1 d'octubre, veu violència a les desenes de concentracions pacífiques que es van produir de manera espontània durant aquells dies, veu violència en els talls momentanis de vies de rodalies ... veu violència per totes bandes. Però aquest i altres jutges no acaben de trobar la violència en els feixistes que setmanes després perseguien i colpejaven immigrants durant les manifestacions convocades per Ciutadans (Cs) i el Partit Popular a Barcelona, ​​ni a les amenaces de mort d'aquests i altres grups d'extrema dreta als veïns que penjaven estelades als balcons, i molt menys els crida l'atenció les agressions físiques als que en altres ciutats defensaven el dret a decidir del poble de Catalunya.

En realitat, estem davant d'una presa d'ostatges per part de l'Estat amb una finalitat obvi: que ni Junqueras ni els Jordis puguin protagonitzar actes multitudinaris en la campanya electoral ni focalitzar l'atenció pública. La ingerència i les maniobres de l'Estat en aquestes eleccions són de tal magnitud que a tot això cal sumar la sorprenent retirada de l'euroordre de detenció contra Puigdemont i la resta d'ex-consellers que actualment es troben a Brussel·les. I és que tot indica que des de la judicatura belga es va produir una filtració que deixava entreveure que, si bé era probable portar endavant l'extradició de Puigdemont, no es faria pels delictes de rebel·lió, sedició, prevaricació i desobediència (com demanaven fiscalia i jutge ), sinó que únicament es acceptaria el de malversació per haver destinat una part dels pressupostos catalans a la realització del referèndum de l'1 de octubre.

Aquesta circumstància deixaria en evidència una vegada més a la justícia espanyola, i podria donar ales a un repunt de la mobilització contra la repressió i a favor de la llibertat dels presos polítics catalans, una cosa que en plena campanya electoral és l'últim que desitgen al partit Popular i el seu entorn. Les mobilitzacions de masses en el concert de l'Estadi Lluís Companys o a Brussel·les, en què van participar desenes de milers de persones per demanar la llibertat dels Jordis i els consellers, mostren com el 155 no ha resolt res.

L'independentisme burgès vol tancar capítol

A mesura que s'acosta el 21D, els diferents actors polítics van perfilant les seves estratègies d'una manera més clara. I el que destaca, per sobre de tot, és la intenció de posar fi a la crisi revolucionària oberta amb les mobilitzacions històriques de l'1 i 3 d'octubre, quan més de dos milions de joves, treballadors i ciutadans en general, van exercir el seu dret a decidir votant massivament a favor de la república catalana, i van resistir la repressió salvatge de milers de Guàrdies Civils i policies desplegats pel govern del PP.

Va ser la pressió des de baix el que va empènyer als polítics burgesos del PDeCAT i els seus socis al govern, ERC, a declarar la república catalana de manera vacil·lant i sense cap pla per fer-la efectiva. Ara, transcorregut més d'un mes d'aquella proclamació, i atenent a les justificacions de Puigdemont, de Marta Rovira i molts altres, queda clar que no tenien cap estratègia per respondre a la repressió de l'Estat i la seva violència "legal". El per què d'això està molt clar: una resistència organitzada que s'enfrontés les mesures judicials, el boicot econòmic de la burgesia catalana i la campanya de la por, requeria d'una mobilització revolucionària de la població. I això no es podria aconseguir sense apel·lar a la lluita, no només contra l'Estat heretat del franquisme i les seves mesures repressives, també contra les polítiques de retallades i austeritat, per la defensa de la sanitat i l'ensenyament públic, contra els desnonaments, la precarietat i els baixos salaris. És a dir, caldria aixecar un programa de classe, amb clares mesures anticapitalistes, capaç d'entusiasmar a la classe obrera catalana i involucrar-la activament en el combat contra l'opressió nacional.

Els polítics burgesos del PDeCAT, i molts d'ERC, no volen sentir parlar de res semblant. Al contrari. Ja han tingut prou, ja han vist l'abisme obrir-se davant els seus peus i no els ha agradat gens. Ells no pretenen acabar amb les regles de joc. No pretenen alterar els fonaments del sistema capitalista, i molt menys conquerir una república mitjançant la mobilització revolucionària de la població. Saben molt bé que si això passa, les masses en lluita trigarien poc temps en tornar tota la seva fúria contra ells, ja que no podem -ni hem de- oblidar que aquests polítics nacionalistes burgesos han estat còmplices durant anys de l'acció de govern de Felipe González, d'Aznar, de Zapatero i Rajoy, han aprovat totes les contrareformes laborals i de les pensions, han donat suport a la Llei Mordassa, han votat totes les retallades al Parlament estatal i els han aplicat amb acarnissament contra el poble de Catalunya.

Ara, des del PDeCAT i ERC es pretén tancar el camí obert l'1 i 3 d'octubre, advocant públicament per la negociació amb l'Estat i un nou marc d'entesa que en un termini indeterminat faci possible, suposadament, el dret a decidir.

En poques paraules. Allò que intenten transmetre a una població que s'ha mobilitzat exemplarment contra la repressió d'un Govern i un Estat reaccionari, és que no hi ha força per continuar la batalla. Però força hi ha de sobres; el que no hi ha és la més mínima intenció d'estimular un moviment enormement progressista que ha provocat la major crisi del règim del 78, i molt menys alimentar la dinàmica d'acció directa, participació i autoorganització que estava mostrant.

Per descomptat que en campanya electoral, i molt més amb Puigdemont, Junqueras i els Jordis a l'exili belga o presos a Madrid, milions dipositaran la seva papereta a favor de la seva llibertat i contra la repressió. Però no està tan clar que, en les actuals circumstàncies, aconsegueixin un avanç significatiu en relació amb els anteriors comicis de setembre de 2015.

El discurs d'En Comú Podem-Catalunya a Comú i les tasques de l'esquerra

En aquest context tan volàtil, el bloc del 155 està recorrent a una campanya de manipulació que té pocs precedents. La suposada "desinformació" del Kremlin, que tant preocupa al Govern, és un joc de nens en comparació amb les mentides que matí, tarda i nit vomiten els mitjans de comunicació públics i privats, pintant un panorama apocalíptic si no guanyen les forces "constitucionalistes ".

Amb tots els mitjans de l'Estat al seu favor i recolzats per una repressió que fica a la presó als adversaris polítics, retalla la llibertat d'expressió, reunió i manifestació, fins i tot les enquestes més favorables, com la del CIS, no garanteixen a Ciutadans, PSC i PP la possibilitat de conformar un tripartit català. La tendència favorable de la candidatura que encapçala Inés Arrimadas és a costa de l'enfonsament definitiu del PP, que passaria a l'últim lloc en escons i amb prou feines superaria el llistó del 5%. El PSC podria avançar modestament, però tenint en compte l'enfonsament que ha patit en els últims anys tampoc és per tirar coets.

En general, les enquestes no apunten a un canvi de tendència substancial: ERC guanyaria les eleccions, seguida molt de prop per Cs. Dins el bloc independentista, la pèrdua de diputats s'adjudicaria en tot cas a la CUP, i es quedarien a un o dos de la majoria absoluta; el bloc del 155 guanyaria quatre escons en el millor dels supòsits. Totes les enquestes confirmen que els partits favorables al dret a decidir sumarien sobradament més del 50%, el que és un dur cop per al PP i l'Estat.

En qualsevol cas aquestes xifres cal prendre-les amb distància i molta precaució, ja que aquestes eleccions es realitzen en unes condicions de polarització excepcionals, sota una empremta repressiva molt dura (el que qüestiona les seves garanties democràtiques) i una campanya de la por sense precedents, però també sota el signe d'una gran mobilització de masses.

L'actitud de l'esquerra en aquesta campanya electoral té molta importància. No parlem del PSOE, els dirigents del qual s'han arrossegat miserablement davant Rajoy fent de majordoms submisos a la reacció. El seu entusiasme respecte a la legalitat capitalista, a l'ordre constitucional del 78, i els seus sospirs per la "concòrdia" poden connectar amb els sectors més conservadors de la classe obrera, però seguiran servint de comodí a la dreta en els assumptes fonamentals.

Una altra cosa diferent és En Comú Podem-Catalunya a comú, la marca que agrupa Podem, Ada Colau, ICV i EUiA (IU a Catalunya). En aquesta campanya electoral, els errors polítics de Podem i els seus aliats s'estan accentuant de manera visible.

L'empirisme i l'oportunisme són trets distintius del nou reformisme de la direcció de Podem. Quan la lluita de classes augmenta, discursos a l'esquerra. Quan la pressió de la dreta s'intensifica, vacil·lacions, ambigüitat i concessions. En renunciar a la mobilització social, Pablo Iglesias i els seus van posar tots els ous en la cistella d'un possible pacte amb Pedro Sánchez per desallotjar Rajoy de la Moncloa. Aquest pla, que es va convertir en una estratègia, ha fet aigües per tot arreu. Sánchez ha capitulat davant l'aparell que ell mateix va derrotar en les primàries, i el seu tancament de files amb Rajoy ha frustrat qualsevol il·lusió en un gir a l'esquerra del PSOE.

Els esdeveniments a Catalunya han provat a totes les organitzacions. Podem que es vantava de defensar la plurinacionalitat de l'Estat, i de ser l'avantguarda en la lluita contra el règim del 78, ha mostrat debilitats impossibles d'amagar. En renunciar a disputar la direcció del moviment d'alliberament nacional al PDeCAT ia ERC amb una política de classe, socialista i internacionalista, s'ha plegat a la legalitat vigent apel·lant a un referèndum pactat amb el mateix Estat i les mateixes forces polítiques que neguen el dret a la autodeterminació de Catalunya mitjançant la violència policial i la presó.

Però això no és tot. En acusar l'envestida de la reacció, empren tot tipus de martingales per capejar el temporal. Pablo Iglesias parla de presos polítics, Alberto Garzón ho nega i va de plató en plató fent el joc a la campanya de la dreta. Pablo Iglesias defensa el dret a decidir, però advoca per "seduir" a la població de Catalunya per mantenir-se a Espanya, mentre culpa l'independentisme de provocar al feixisme. És a dir, que la lluita d'un poble que vol exercir el seu dret a decidir i obliga els polítics que ho van prometre a complir-lo, és la causa de la repressió de l'Estat i de la retallada dels drets democràtics que tots patim.

Aquestes declaracions, vergonyoses i covards, estan a més recorregudes per un cretinisme parlamentari orgànic. La por a perdre vots entre sectors de la classe obrera que a hores d'ara estan atrapats per la propaganda de la reacció, els mou a fer aquest tipus de concessions. Però d'aquesta manera En Comú Podem-Catalunya en Comú no guanyarà més vots, ni clarificarà les tasques que tenen davant seu els treballadors i els joves que estan farts del PP, ni enfortirà la unitat dels oprimits contra el enemic comú: la burgesia espanyola i la burgesia catalana, i els seus representants polítics.

Pablo Iglesias i els dirigents de Units Podem estan seguint una estratègia cada dia més erràtica que, lluny d'afeblir al règim del 78, el perpetua i li dóna raó de ser. Si del que es tracta és de "consensos" i "reconciliació" entre classes, passant per sobre d'interessos socials antagònics i buscant el "bé comú", per això va néixer precisament el règim del 78, del pacte entre els hereus de la dictadura i els dirigents del PSOE i de PCE. Les conseqüències són de sobres conegudes.

L'experiència històrica d'aquests últims quaranta anys ha llançat molta llum, i el balanç és evident: no és cedint als prejudicis del nacionalisme espanyolista, ni pactant amb les forces de la reacció, com sortirem d'aquesta situació. Mentre es treballi a favor de la desmobilització social a la resta de l'Estat, de la qual són responsables els aparells sindicals de CCOO i UGT, però també la direcció de Podem centrada en exclusiva en una activitat parlamentària cada dia més estèril i impotent, Rajoy i seus aliats se sentiran forts malgrat la seva debilitat, i continuaran avançant en els seus objectius polítics i econòmics, reforçant el verí espanyolista, augmentant l'explotació de la classe obrera, i imposant noves retallades

És urgent canviar de rumb. Pablo Iglesias i els dirigents de Units Podem no colliran a les urnes res que abans no hagin conquerit als carrers. Cal tornar al camí de la lluita de classes, a la mobilització més contundent recolzant-nos en la força de la joventut i els treballadors, per denunciar la corrupció i derrotar les retallades, tot i explicant sense ambigüitat que no podem tolerar més atacs als drets democràtics, mitjançant la defensa de l'aspiració del poble català a viure en una república lliure d'oligarques i capitalistes, i amb la unió de tots els oprimits -de Catalunya i de la resta de l'Estat- en una batalla comuna per fer fora el PP del govern i acabar amb la monarquia. Tota la resta només afavoreix els plans de les dretes, tant de Rajoy com d'Albert Rivera.