uneteMovilmex 01
bannerafiliacion2 01


Els esdeveniments que en les últimes setmanes ha protagonitzat la Corona fan més evident que mai la doble moral, la hipocresia i el cinisme d'aquest discurs pretesament moralitzador i que tractava de congraciar al monarca amb la població després de la sortida a la llum de l'escandalosa xarxa de corrupció protagonitzada pel seu gendre, Iñaki Urdangarín.

També deixava veure la preocupació de la classe dominant sobre el desprestigi de les seves institucions, inclosa la monarquia, l'autoritat de la qual la burgesia ha tractat de cuidar i preservar durant anys per utilitzar-la, basant-se en la seva suposada “neutralitat política”, en moments d'agudització de la lluita de classes per apuntalar la política dels capitalistes. Però, precisament ara que aquest escenari s'apropa, amb una brutal crisi econòmica i una enorme inestabilitat social i política, la monarquia es troba en les seves hores més baixes. Si fins ara eren els joves els més poc inclinats a la Corona “en el 2006 segons el CIS entre la població de 18 a 24 anys, la monarquia suspenia amb un 4,77 i en el 2008 amb el 4,93”, en l'última enquesta d'aquest organisme, octubre de 2011, el suspens l'hi dóna el conjunt de la població, amb un 4,89. I els últims “accidents” reials són un punt d'inflexió en el seu declivi.

La Setmana Santa ens portava la notícia que Felipe Juan Froilán, nét del Rei, s'havia disparat amb una escopeta a un peu, quan es trobava amb el seu pare, Jaime de Marichalar, realitzant exercicis de tir al pati d'una finca familiar, quan ni tan sols té suficient edat per manipular armes de foc. Ràpidament, la jutge que porta el cas ha resolt l'arxiu provisional del procés obert a Marichalar atès que no s'aprecia “imprudència greu”. A molts els haurà vingut a la memòria l'accident que va protagonitzar Juan Carlos en 1956, quan tenia 18 anys d'edat i que li va costar la vida al seu germà petit, Alfonso de Borbó, de 14 anys, en la seva residència d'Estoril: el típic en els nens, jugant amb una pistola calibri 22 (regal de Franco) aquesta se li va disparar. Tant Franco com el seu col·lega portuguès, el dictador Salazar, van estar d'acord a tapar “l’incident”, evitar tota investigació del mateix i eludir responsabilitats: no va haver-hi autòpsia, Juan Carlos no va declarar davant la policia i la censura es va encarregar de fer callar a la premsa. Mentre molts espanyols compleixen condemna per homicidi involuntari, Juan Carlos es va lliurar de tota responsabilitat.

En una família acostumada a una vida en la qual no s'exigeixen responsabilitats, s'oculten totes les debilitats, es tapen els errors, i s'envolten d'aduladores i de luxes materials i privilegis socials de tot tipus no és d'estranyar que les notícies extravagants se succeeixin: des de manar callar grollerament a un dignatari estranger (Chávez), o tapar el mal us amb diners públics del seu gendre Urdangarín, fins a permetre que els nens juguin amb pistoles i escopetes, passant per dilapidar una fortuna en un hobby com la caça d'óssos, búfals, elefants i altres espècies protegides en viatges clandestins de cost milionari, demostrant una moralitat i una forma de vida molt allunyada de la immensa majoria dels mortals.

L'accident a Botswana

L'accident del petit Froilán va quedar eclipsat ràpidament pel del seu avi. El dissabte 14 d'abril, aniversari de la II República, ens esmorzem amb una estrambòtica notícia: l'anterior dijous, el Rei Juan Carlos I s'havia trencat el maluc a Botswana, durant una cacera d'elefants a la qual sembla va ser convidat per un empresari saudita d'origen siri, Mohamed Eyad Kayali, amb propietats a Madrid i Marbella, i que sol actuar com a representant de la casa reial d'Aràbia Saudita a Espanya. Est és el tipus de relacions socials que manté i conrea aquest rei tan campechano” i tan proper al poble. Govern i Casa Reial van mantenir ocult tant el viatge com el resultat del mateix durant dos dies, quantes vegades ha fet aquest tipus de viatges sense que ningú s'assabentés?

Aquest ocultament i malbaratament han despertat la indignació en milions de joves i treballadors que estem patint les dures conseqüències de la crisi mentre assistim a l'espectacle de la Casa Reial. El rei, tractant de mostrar sensibilitat social, en un acte celebrat el 15 de març en la Fundació La Caixa, va dir: “l'atur juvenil em treu el son”; no obstant això, aquesta preocupació no va haver de ser tan profunda com per dissuadir-lo de malbaratar milers i milers d'euros en una activitat tan poc edificant com la caça d'espècies en risc d'extinció i safaris que, segons ha publicat tota la premsa, ronden els 50.000 euros. Però no havia anunciat fa pocs mesos la Casa Reial les seves noves mesures d'austeritat per donar exemple? És evident que l'austeritat no arriba a tots per igual.

La cacera del rei a Àfrica no ha estat un “accident” o un episodi puntual mancat de significat. En aquest comportament de la seva majestat es veu reflectida a la perfecció la forma de vida decadent de la classe dominant - a la qual ell i la seva família pertanyen-, els magnats del petroli, els rics, els banquers; d'aquells que en plena crisi no es ressenten gens mentre es permeten el luxe de parlar-nos d'austeritat o de realitzar esforços pel “bé comú.

La disculpa de rei

El rei ha tractat de mitigar el fort impacte polític que ha tingut aquest episodi dient, amb una posi estudiadament compungida, en sortir de l'hospital: "Ho sento molt, m'he equivocat, i no tornarà a ocórrer". El seu objectiu és seguir apareixent com algú connectat amb la societat, que entén el cabreig causat i que té la “noblesa” de rectificar. Per descomptat, aquesta “rectificació” havia de ser necessàriament escarida, ja que no es pot justificar l'injustificable. En una mostra de parcialitat, covardia i completa submissió al poder els grans mitjans de comunicació han ressaltat les paraules del monarca com un gest “sense precedents”, exaltant fins al ridícul la seva “capacitat de rectificació”. Magnificant les paraules del rei, la burgesia ha tractat, d'evitar que aquesta crisi institucional, que ja ha arribat a un punt molt crític, se'ls anés de les mans. Però la crisi continuarà.

Com hem assenyalat, la gravetat de la crisi de la monarquia no es deu només a l'accident africà. És un procés acumulatiu en els últims anys, englobat dins de la tendència general de deslegitimació de la política oficial burgesa, les seves institucions i del qüestionament del capitalisme per capes cada vegada més amples de la societat. Certament, la crisi d'autoritat del rei ha sofert un salt qualitatiu amb la sortida a la llum pública de l'ampla xarxa de corrupció teixida pel seu gendre. És difícil creure que el monarca estigués al marge d'aquests afers. Aquesta vinculació s'ha vist recolzada, recentment, per l'acusació directa del soci d'Urdangarín, Diego Torres, que implica directament a Juan Carlos i a la infanta Cristina. El jutge que porta el cas té a les seves mans copies de correus electrònics atribuïts al duc de Palma que al·ludeixen a suposades gestions de mediació del rei davant empresaris i polítics a favor dels negocis de Torres i Urdangarín. “SM em comenta que un amic seu ha fet la gestió que demanem”; “Tinc un missatge de part del Rei i és que li ha comentat a Cristina, perquè m'ho digui, que trucarà Camps a Pedro”; aquests són dos extractes de mails d'Urdangarin a Torres publicats a la premsa.

A més de solemnitzar les poques paraules de disculpa del rei, els mitjans burgesos estan apel·lant al fet que es tingui en compte tota la trajectòria de la monarquia per fer una valoració “equilibrada” del seu paper, recorrent a la consabuda teoria que Juan Carlos va ser “fonamental” per a la caiguda del franquisme i la “consolidació de la democràcia”. Aquest aspecte suposadament positiu i “inqüestionable” de la seva trajectòria és fals fins a la medul·la.

La veritable trajectòria del rei

Juan Carlos és hereu directe de la dictadura franquista. Va ser nomenat successor de Franco en 1969, va substituir al dictador en diversos actes oficials, com per exemple la commemoració en 1973 de l'Alçament Nacional del 18 de juliol, així com algunes setmanes de 1974 i en l'última malaltia del cabdill. El 22 de novembre de 1975 Juan Carlos va ser proclamat rei, jurant davant les corts franquistes els principis del Moviment Nacional feixista. Es vol pintar al rei com un “demòcrata de tota la vida”, però la història desmenteix rotundament aquesta afirmació. La caiguda de la dictadura i la conquesta dels drets democràtics actuals es van produir per la lluita heroica i massiva de milions de treballadors, particularment dels militants dels partits i sindicats de l'esquerra i malgrat el rei, que mai ha criticat la dictadura, i no gràcies a ell.

Abans de la mort de Franco i en el període immediatament posterior hi havia un sector de la classe dominant molt conscient que perllongar el règim dictatorial comportava el perill de provocar una explosió revolucionària que acabés amb la pròpia existència del capitalisme. La revolució dels clavells a Portugal, any i mig abans, era un seriós advertiment que aquesta perspectiva era una possibilitat real. La tàctica a seguir era oferir una sèrie de reformes per a dalt per evitar una revolució per a baix i preservar el fonamental: les seves propietats, les seves posicions socials i els seus privilegis. També hi havia el perill que si les reformes anaven massa lluny i molt ràpidament es podria donar un senyal de debilitat i estimular la mobilització de les masses. Per tant el procés de transició s'havia de donar de forma lenta, amb concessions limitades i combinades amb accions repressives. El paper de la monarquia juancarlista era aparèixer com a conductora d'aquest procés, com una institució que aparentés estar al marge dels interessos de classes, capaç “d’unir a tota la nació” i deixar enrere els “odis del passat”. No obstant això, la vinculació de la monarquia amb la dictadura era massa evident perquè aquesta pogués tenir una autoritat entre les masses. Per això en el procés de rentat de cara del rei va ser fonamental el paper dels dirigents del PSOE i del PCE, que sí tenien una tremenda autoritat davant la classe obrera i que van renunciar a la lluita pel socialisme durant la Transició, acceptant deixar la maquinària de l'estat franquista sense depurar, incloent la monarquia, que era part d'ella.

Però ara la burgesia està preocupada amb el que està ocorrent. Just al moment en què estan més necessitats d'una figura que piloti una situació “d’emergència nacional” tot el treball invertit durant dècades per dotar a la monarquia d'una aurèola d'intatxabilitat moral, de neutralitat política i de “proximitat al poble” s'està enfonsant amb una gran rapidesa. Les veus que plantegen la necessitat d'accelerar la successió del rei i que aquesta es produeixi de forma controlada, i no precipitada per un altre escàndol, s'escolten cada vegada amb més força.

Per una república socialista

En un intent de restaurar, encara que sigui parcialment, l'autoritat de la monarquia tot el debat en els mitjans burgesos s'està centrant en propostes superficials sobre “modernitzar la institució”, la necessitat de “transparència” i coses per l'estil. Una vegada més són els dirigents socialdemòcrates els que més abunden en aquests aspectes, renunciant a explicar el veritable paper polític de la monarquia, que no és un altre que preservar els interessos del sistema capitalista, i a destapar tots els vincles socials i polítics que el rei té amb la classe dominant.

En tot cas, és evident que l'Estat burgès no té cap intenció d'oferir una informació clara sobre aquest tema, ja que desvetllaria relacions i “maneres de vida” que volen que continuïn en absolut secret. Malgrat els suposats avanços en la claredat dels comptes de la monarquia, com va dir ben clar la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría pocs dies abans de l'accident, la Casa Reial “no és una administració pública” i per tant no està obligada a complir la Llei de Transparència, posició que desgraciadament comparteix el PSOE. No només no hi ha claredat sinó que a més, la partida destinada a la monarquia surt pràcticament indemne de les retallades; mentre l'ajust mitjà del pressupost dels ministeris el 2012 ha estat del 16,9%, el de la Corona (8,26 milions d'euros) amb prou feines arriba al 2%.

Els marxistes exigim, per descomptat, que es conegui a fons tots els comptes de la Casa Reial, començant pels diners públics que rep i com ho utilitza. Però aquesta exigència no està vinculada a “modernitzar a la monarquia”. No només volem conèixer el patrimoni i els negocis de la Casa Reial, sinó que cal denunciar el seu caràcter parasitari i exigir que aquests recursos reverteixin en benefici de la majoria de la societat i estiguin realment controlats pels treballadors. D'aquesta manera es reforçaria la lluita per acabar amb aquesta institució reaccionària.

El qüestionament social de la monarquia, cada vegada més estès, és completament sa i progressista. Aquest sentiment ve sovint associat a una simpatia per la república i està lligat al desig d'una transformació social més profunda. Però precisament per aquesta raó, ens seria prou amb acabar amb la figura del rei? Si el poder econòmic i polític ho segueix posseint la mateixa classe social que avui recolza a la monarquia, evidentment no. Igual que van tirar la camisa blava del Moviment quan feia mala olor, ho faran amb la corona. Els líders del Moviment es van convertir en demòcrates de tota la vida, i si s'escau per què no en republicans?

El rei és un símbol i un as a la màniga de la burgesia per mantenir la seva dominació. Però l'arrel del problema és el propi capitalisme. Sense acabar amb ell no aconseguirem res. Per tant volem república, però si no és socialista no haurem avançat en res. Estats Units és una república, igual que França o Alemanya. Això no evita l'explotació, els salaris miserables, l'atur, la carestia de la vida, la impossibilitat d'accedir a un habitatge ni, per descomptat, una restricció cada vegada major dels drets democràtics més elementals.

Només quan acabem amb la dominació d'uns pocs sobre la majoria, podrem realment constituir una autèntica democràcia. Per a això cal arrabassar, en la lluita contra la classe dominant, les regnes de la societat, posar els mitjans de producció a treballar a favor de la majoria i eliminar tots els mitjans repressius que avui dia estan a les seves mans. Això és, acabar amb el capitalisme i començar a construir el socialisme. Una república socialista, basada en la democràcia obrera, amb els mitjans de producció sota el control dels treballadors, és la manera de garantir un futur digne per a tots, i no només per a uns pocs privilegiats.


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01