A la matinada del divendres 12 de gener, l'Administració imperialista de Biden ha decidit aprofundir la seva deriva bel·licista bombardejant, al costat de Gran Bretanya, les principals ciutats del Iemen, inclosa la seva capital Sanà. Uns bombardejos que sens dubte hauran causat víctimes civils innocents, i que són part de l'estratègia de Washington en el seu suport sense fissures al genocidi sionista a Gaza, i per desviar l'atenció del que té pinta que serà una desastrosa derrota a Ucraïna.

Igual que ha fet Israel per justificar la seva brutal matança contra el poble palestí i reduir a runes Gaza, Biden i els seus aliats imperialistes apel·len també al dret a la legítima defensa davant els hutis per justificar una nova campanya de bombardejos criminals, que no fa més que escalar la guerra al Pròxim Orient.

Un argument que no se sosté si tenim en compte que des de començaments de desembre s'han produït 27 atacs per part dels hutis que han afectat al voltant d'una trentena de vaixells, i que en la seva majoria han acabat sent interceptats i anul·lats abans de provocar ni un sol mort, i que resulten insignificants en una zona per la qual transiten cada any 33.000 vaixells, 2.750 al mes.

És cert que els atacs han suposat que una part de les companyies navilieres desviïn el trànsit de contenidors a través de l'Àfrica, i que el trànsit a través del canal de Suez ha caigut en un 30% en les últimes setmanes. Però no ho és menys que les capacitats militars dels hutis resulten extraordinàriament limitades, i que la campanya de propaganda occidental per acusar-los de posar en perill l'economia mundial és una cortina de fum, molt útil per fer llum de gas sobre el genocidi i la neteja ètnica que està tenint escenari a Gaza amb l'absoluta complicitat de Washington, Londres i Brussel·les.

Siguem clars. Aquesta incursió és una nova intervenció imperialista, l'únic objectiu de la qual és recuperar múscul al Pròxim Orient davant la Xina i Rússia, exhibir domini militar, i garantir la impunitat de l'Estat sionista.

En aquest context en què la Xina i els seus aliats regionals no volen una escalada militar, com demostra la passivitat de l'Iran i de Hezbol·là malgrat les constants provocacions sionistes, és palès que tant Israel com els EUA, o almenys un sector de la seva classe dominant i del seu aparell militar, no tenen problema en escalar el conflicte per aconseguir els seus objectius estratègics.

Durant anys s'ha desenvolupat una guerra criminal al Iemen per part d'Aràbia Saudita, amb el suport dels EUA i Occident (inclòs l'Estat espanyol), subministrant armes i suport logístic, que ha produït una autèntica apocalipsi humanitària amb més de 200.000 víctimes i una fúria sense precedents. No obstant això, recentment, després del restabliment de relacions entre l’Aràbia Saudita i l'Iran, que dona suport als hutis, un gest patrocinat per la Xina, aquest escenari s’ha capgirat. El setembre de l'any passat una delegació dels hutis trepitjaven per primera vegada Riad, la capital saudita, per aconseguir un acord definitiu que posés fi al conflicte. Una iniciativa al marge dels EUA, i que és part de la gran reconfiguració del tauler a l’Orient Mitjà encapçalada per la Xina, i un fet que revela la pèrdua real d'influència estatunidenca a la zona.

Per descomptat seria il·lús pensar que aquesta reconfiguració que afecta negativament els interessos de Washington suposarà un canvi de fons per a les masses oprimides del món àrab.

Òbviament aconseguir que la guerra al Iemen pugui acabar és una cosa positiva per als centenars de milers de iemenites que han patit aquest tronada. Però això no ha d'evitar nous conflictes en el futur, ni que l'opressió de les masses s'hagi de resoldre. La crueltat del genocidi contra el poble palestí s'està produint sense que l'imperialisme xinès i rus adoptin mesures de pes per frenar-lo, i no ens referim a una escalada bèl·lica per la seva part. Assenyalem que tant Beijing com Moscou estan molt preocupats a garantir els seus negocis i interessos geoestratègics a la regió, i això està condicionant tota la resta. Els negocis són negocis, i de passada s’envia una senyal molt clara a l'Iran o Hezbol·là, patrocinadors de Hamàs, perquè es continguin.

En aquest gran joc, són de nou les masses oprimides de Palestina, o ara també del Iemen, les que paguen les conseqüències de les intervencions imperialistes criminals sionistes o angloamericanes. Intervencions que compten amb el suport de la UE i els països europeus, inclòs el Govern de Pedro Sánchez, que ja han sortit en tromba per donar suport a aquesta nova campanya de bombardejos en nom de la legítima defensa i el dret internacional (!!) i anunciar una nova missió per patrullar el mar Roig.

L'únic que podrà frenar el genocidi a Gaza, la intervenció imperialista i els bombardejos al Iemen serà l'acció militant i internacionalista de la classe obrera mundial i la lluita pel derrocament revolucionari de l'Estat sionista i dels règims capitalistes del món àrab.

 


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01