Per una política internacionalista i d'independència de classe contra la guerra

La invasió d'Ucraïna per part de l'exèrcit rus representa un esdeveniment d'envergadura històrica, confirmant els canvis dramàtics que la lluita interimperialista ha patit en els últims anys. La decadència dels Estats Units, simbolitzada en la seva humiliant derrota a l'Afganistan el setembre passat; l'emergència de la Xina com a superpotència econòmica, tecnològica i militar, i la resposta de Putin a l'expansió agressiva de l'OTAN desfermant la guerra a Ucraïna, subratllen la profunda crisi de l'ordre mundial teixit per Washington després de la descomposició de l'URSS.

Milions de treballadors i joves a tot el món observen horroritzats la brutal intervenció del règim imperialista i despòtic de Putin, els bombardejos i els setges cada vegada més destructius contra les ciutats ucraïneses, i l'èxode de més de dos milions de dones i nens fugint de la guerra. No obstant això, aquest sentiment genuí de rebuig i de solidaritat amb el poble ucraïnès és utilitzat per l'imperialisme nord-americà i europeu, i pels seus mitjans de comunicació, per llançar una allau de propaganda i presentar una visió totalment deformada del conflicte.

La guerra d'Ucraïna, amb tot el patiment humà que comporta, no és una excepció a les últimes dècades. Que els Estats Units, l'OTAN o la UE alcin la veu indignats per aquesta violació “del dret internacional” i la “sobirania nacional” d'un país, és un insult a la intel·ligència. Els mateixos que han destruït països sencers com Sèrbia, Iraq, Afganistan, Síria, Líbia, Iemen… i que han causat almenys 900.000 morts i 38 milions de desplaçats i refugiats des de l'11-S, segons la Universitat Brown dels Estats Units, no tenen cap legitimitat per presentar-se com els abanderats de la pau.

Els Estats Units, la UE i la resta de les potències occidentals no defensen la llibertat ni la sobirania del poble ucraïnès. Ells van promoure el 2013-2014 les bandes feixistes i neonazis en les mobilitzacions de l'Euromaidan, van donar suport als successius Governs dretans després de la destitució de Víktor Ianukóvitx, i van imposar una agenda salvatge de retallades socials, de criminalització contra l'esquerra, i pogroms contra la població russa a Odessa i nombroses localitats del Donbàs.

Ara, en un nou capítol d'aquesta farsa, commouen l'opinió pública davant l'arribada dels refugiats ucraïnesos, però en realitat els utilitzen com a moneda de canvi a la seva guerra propagandística. Milions de persones s'han vist obligades aquests anys a abandonar casa seva fugint dels conflictes bèl·lics promoguts pels EUA i les potències europees. Desenes de milers moren abans d’arribar a les fronteres del vell continent, però aquelles que ho aconsegueixen són internades en camps de concentració (Lesbos a Grècia, Turquia...) amuntegades en condicions infames i sense cap mena de drets.

Només fa uns mesos, el nou campió del militarisme europeu, Josep Borrell, anomenava “invasors” els refugiats afganesos i sirians. Ara, en un nou gest de racisme i xenofòbia menyspreables, els responsables de la UE només concediran permisos de residència i ajudes a les persones de nacionalitat ucraïnesa, excloent-ne els immigrants de tercers països (àrabs, africans, etc.) que també s'han vist atrapats pel conflicte.

La propaganda cínica que l'imperialisme occidental escampa a tota hora busca amagar la seva enorme responsabilitat en el conflicte actual. Després de dècades d'expansió militarista de l'Aliança Atlàntica a l'Est europeu cercant Rússia i desplegant armament nuclear davant de les seves fronteres, ara presumeixen de la seva innocència i es presenten com a valedors de la pau i la diplomàcia. Però la veritat sempre és la primera víctima de la guerra.

Els EUA i la Xina

La guerra d'Ucraïna només es pot entendre en el marc de la lluita per l'hegemonia mundial entre les dues grans potències capitalistes del nostre temps, els Estats Units i la Xina. Ucraïna només és una petita peça en un tauler que abasta tot el planeta i, acabi com acabi, el conflicte només haurà estat un pas més cap a un enfrontament de dimensions majors.

Després de la ruptura de l'URSS el 1991 semblava que el món estaria dominat per sempre per una única superpotència: els Estats Units. Un nou ordre mundial, fet a la mida dels interessos de Washington, es presentava com la inevitable culminació de la història moderna.

En aquest context, l'imperialisme nord-americà va impulsar una agressiva política militar a Europa: l'OTAN es va ampliar entre 1999 i 2017 a Hongria, Polònia, Txèquia, Eslovàquia, Bulgària, Eslovènia, Estònia, Letònia, Lituània, Romania, Albània, Croàcia i Montenegro, i noves bases militars nord-americanes es van establir en aquests països. La Casa Blanca va abandonar el 2002 el Tractat de Míssils Anti-Balístics i va situar sistemes de defensa antimíssils a Polònia i Romania.

Foto1
La guerra d'Ucraïna només es pot entendre en el marc de la lluita per l'hegemonia mundial entre les dues grans potències capitalistes del nostre temps: els EUA i la Xina.

Tot això era part de l'estratègia global d'intervencionisme militar allà on es posessin en qüestió els seus interessos: l'Iraq, l'Afganistan, Líbia, el Iemen... Per no parlar de la quantitat de cops d'Estat, i dictadures sagnants que el Departament d'Estat i els seus aliats europeus han promocionat durant aquests anys.

Però aquest escenari es va veure sacsejat per un altre procés fins a cert punt inesperat: el desenvolupament accelerat del capitalisme a la Xina fins a convertir-se en una superpotència. La Xina ha registrat més de dues dècades de creixement espectacular, mentre que l'economia occidental compleix catorze anys de recessió i estancament. Si l'any 2000 la formació bruta de capital fix al país asiàtic es va estimar en 400.000 milions de dòlars, el 2018 va assolir els 5,5 bilions, i va superar el registre dels EUA. No és casualitat que el punt d'inflexió es produís precisament entre el 2008 i el 2010, quan l'economia occidental es va sumir en una recessió profunda.

Gràcies a aquesta inversió massiva de capital, la Xina es va transformar a la fàbrica global i les seves manufactures ja produeixen un terç del total mundial. El desembre del 2021, les seves exportacions es van disparar un 21% interanual i el seu superàvit comercial va assolir el rècord de 676.000 milions de dòlars. La Xina és actualment creditora de més de cinc bilions de dòlars, i ha desbancat els EUA com a banquer del món. El 2020, per primera vegada, el gegant asiàtic va superar els EUA com a primera destinació d'Inversió Estrangera Directa (IED): 163.000 milions de dòlars envers 134.000 milions.

Al març de 2020 l'Assemblea Popular de la Xina va aprovar un nou pla quinquennal, destinant 1,4 bilions de dòlars a impulsar nous desenvolupaments tecnològics. El 1990, els EUA produïen el 37% de tots els semiconductors, però actualment la seva quota és el 12%, per sota del 15% de la Xina. Segons dades del Banc Mundial, la producció d'alta tecnologia per part de la Xina ha passat de representar un escàs 3% mundial el 1999 a un 26% el 2014, mentre que els EUA han passat d'un 18% a un 7%.

Si comparem com ha enfrontat la pandèmia el règim de Beijing i com ho ha fet la classe dominant occidental, cal reconèixer que la superioritat mostrada pel capitalisme d'Estat xinès ha estat aclaparadora. Atenent el nombre de morts per cada 100.000 habitants, els EUA multiplica per 400 la mortalitat de la Xina, i Alemanya ho fa per 200. Per descomptat, aquests èxits no poden tapar l'extrema explotació de la classe obrera, l'absència de llibertats democràtiques i sindicals i l'extensió d'una desigualtat lacerant: l'1% dels rics xinesos posseïa el 30,6% de la riquesa del país el 2020.[1]

L'imperialisme xinès ha desallotjat els Estats Units de les seves tradicionals zones d'influència a l’Àsia, Àfrica i Amèrica Llatina, on les seves inversions massives de capital han permès convertir-se en el soci majoritari de nombroses nacions. El desenvolupament dels seus canals comercials, com el projecte de la ruta de la seda, els bancs d'inversió que patrocina a Àsia, i la fortíssima demanda de matèries primeres estratègiques que requereix la seva economia, els ha permès atreure la seva esfera a vells aliats del imperialisme nord-americà com el Pakistan, Turquia o l’Aràbia Saudita.

És un fet que la posició preponderant de Washington en els assumptes mundials està sent durament qüestionada, però la burgesia dels Estats Units no pot quedar relegada a un segon pla sense lliurar una lluita a mort. L'agressiva política antixinesa de Trump, el seu militarisme i xovinisme rampant, està tenint plena continuïtat amb el Govern Biden.

Tot just uns dies després d'haver sortit de l'Afganistan amb la cua entre les cames, els Estats Units van subscriure l’AUKUS, un tractat militar amb Austràlia i el Regne Unit, que suposa un fortíssim rearmament i desplegament militar, incloent-hi armament nuclear, i l'objectiu del qual és clar: dominar el mar de la Xina Meridional i, arribat el moment, impedir el transport de mercaderies cap i des de la Xina i, en cas que la Xina intenti defensar els seus interessos, ser capaços de derrotar-la militarment.

Els Estats Units no poden, sota cap concepte, renunciar a Europa i facilitar que el progrés de la Xina sigui més gran. Ucraïna n'és un bon exemple. El Govern de Zelenski va signar el 2021 acords amb la Xina per desenvolupar infraestructures que convertissin Kíev en una de les portes d'entrada de les seves mercaderies al vell continent; la Xina a més és el principal soci comercial d'Ucraïna i ha comprat el 9% de la terra cultivable del país. [2]

Els avenços de la Xina i el seu soci estratègic, Rússia, han arribat a un punt completament inacceptable per a l'imperialisme nord-americà. A Grècia, a Itàlia, a Alemanya… els passos endavant dels dos adversaris són cada dia més evidents. El projecte del gasoducte Nord Stream 2, que incrementaria encara més la dependència energètica europea del gas rus, que ja cobreix el 44% de les necessitats, va fer esclatar les veus d'alarma a Washington, qui el va boicotejar fins a aconseguir la seva suspensió. I en aquest punt és on Ucraïna passa a tenir un paper protagonista.

L'imperialisme nord-americà ha fet orelles sordes a qualsevol negociació amb Rússia. La seva diplomàcia ha estat una estafa completa, i mai ha tingut intenció de renunciar que el Govern titella de Zelenski s'uneixi a l'OTAN per desplegar armes i bases nord-americanes en sòl ucraïnès.

La guerra a Ucraïna no ha començat ara

Encara que la maquinària de propaganda occidental ens intenti convèncer que Ucraïna era un oasi de pau i tranquil·litat fins a la invasió russa, la realitat és molt diferent. Com a resultat del conflicte intern que va estripar el país el 2014, Ucraïna s'ha convertit en un Estat completament depenent de Washington.

Foto1
Els avenços de la Xina i el seu soci estratègic, Rússia, han arribat a un punt completament inacceptable per a l'imperialisme nord-americà.

Des del 2014, la corrupció governamental, la pobresa de la immensa majoria de la població i la riquesa dels oligarques que dominen l'economia del país no han deixat d'augmentar. Els successius Governs ucraïnesos, inclòs el de Zelenski, han integrat a la policia i a l'exèrcit les milícies neonazis i els grups d'extrema dreta, com el Batalló Azov, tristament conegut per les seves atrocitats contra la població russo-parlant de l'est del país, i que va portar a l'aixecament popular de Donetsk i Lugansk ia la separació d'una part d'aquests territoris. Un conflicte que durant aquests 7 anys s'ha cobrat 14.000 víctimes.

Aquestes dues repúbliques van néixer com a resultat d'un aixecament popular genuí, però Putin hi va veure una oportunitat per reforçar la seva posició davant d'Occident i va intervenir per convertir-les en un instrument de la seva política exterior i dels negocis i prebendes de l'oligarquia local.

Per això és mil vegades mentida que la burgesia xovinista russa persegueixi amb aquesta guerra cap objectiu progressista. Els seus interessos no són defensar la població russa del Donbàs, ni “desnazificar” Ucraïna. Els llaços de Putin amb l'extrema dreta europea són massa evidents per caure en aquest parany. Els capitalistes i el Govern rus tenen objectius imperialistes clars.

En el discurs que va pronunciar 48 hores abans de la intervenció militar a Ucraïna, Putin va denunciar Lenin i els bolxevics pel "crim" d'haver posat en pràctica, després de la revolució d'octubre de 1917, el dret d'autodeterminació i la independència de Ucraïna, afavorint la seva integració en peu d'igualtat, amb Rússia i altres nacions, a la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS). En aquest discurs, Putin va deixar en evidència que és un xovinista gran rus, un imperialista, un enemic acèrrim del bolxevisme i, en tot cas, un continuador de la política repressiva, centralitzadora i russificadora de Stalin.

I així ho demostra també la brutal repressió contra els manifestants que a Moscou, Sant Petersburg i altres ciutats russes han sortit als carrers contra la guerra, i que s'ha saldat amb milers de detinguts, o la posterior aprovació d'una llei de censura per a condemnar amb fins a 15 anys a qui difongui “notícies falses” sobre les Forces Armades o qüestioni els comunicats de guerra russos. Cap revolucionari pot donar suport a aquest Govern despòtic que res no ha d'envejar al dels tsars!

El paper de les sancions i les perspectives per a la guerra

En aquests moments l'ofensiva del Kremlin sobre Ucraïna s'està intensificant, amb terribles conseqüències per a la població civil. I encara que és difícil determinar les perspectives per a la guerra, amb la maquinària propagandística de Putin i Occident a ple rendiment per generar la màxima confusió, sí que podem assenyalar alguns aspectes que s'han aclarit des del començament de la invasió.

En primer lloc, l'ajuda militar de l'imperialisme occidental a Ucraïna no suposarà cap canvi substancial davant del poder de la maquinària bèl·lica russa. La resistència oferta per l'exèrcit i les milícies d'ultradreta no ha estat de l'envergadura amb què intenten pintar els mitjans occidentals, reflectint també la falta d'arrelament popular del Govern de Zelenski.

D'altra banda, més enllà dels discursos triomfalistes, tant els EUA com Europa continuen mostrant vacil·lacions serioses a l'hora d'imposar les sancions fins a les últimes conseqüències. És cert que aquestes copegessin l'economia russa, o per ser més exactes els treballadors russos i les seves famílies que veuran molt minvat el seu poder adquisitiu (el ruble s'ha desplomat més d'un 30%), però el règim de Putin seguirà obtenint amplis recursos d'Occident per les compres de gas, petroli i altres matèries primeres fonamentals a què Europa no pot renunciar. La mateixa divisió al si de la UE, momentàniament aplacada per l'impacte inicial de la guerra, pot tornar a emergir amb virulència si els EUA incrementen la pressió per imposar sancions contra el gas o petroli russos. Tallar completament el subministrament del mercat rus podria enfonsar l'economia europea.

Les sancions han estat dissenyades com a part de la guerra econòmica interimperialista, i es poden tornar com un boomerang contra Occident. El càstig a Rússia excloent els seus bancs del sistema de pagaments interbancaris SWIFT podria paralitzar el comerç entre Alemanya i Rússia, a més d'empènyer la Xina i Rússia a posar en marxa sistemes alternatius que ja estan dissenyats i preparats. En qualsevol cas, els efectes ja són molt negatius per a Europa i els EUA: la inflació està desbocada, el preu del barril Brent supera els 135 dòlars, el de la llum i el gas estan en nivells històrics, les borses han patit patacades notables… Si es materialitza la perspectiva de l'estanflació, o d'una recessió global molt dura, els efectes socials i polítics seran colossals i s'alimentarà la mobilització massiva i el descontentament contra els governs capitalistes.

En tercer lloc, el suposat aïllament internacional de Rússia no es correspon amb la realitat. Continua comptant amb el ferm suport de la Xina, cosa que és decisiva. I molts altres països, com l'Índia o el Pakistan, i fins i tot aliats tradicionals dels Estats Units, com l'Aràbia Saudita, es neguen a tenir un discurs hostil i sumar-se a les sancions.

Foto1
Les sancions han estat dissenyades com a part de la guerra econòmica interimperialista, i es poden tornar com un boomerang contra Occident.

La mediació de la Xina, tal com han sol·licitat sectors del Govern ucraïnès, amb el suport de països europeus amb forts interessos a Rússia, pot ser una possibilitat real, però comptarà amb el furiós boicot de Washington, interessat que la guerra es prolongui per empantanar Putin.

Un cop dit això, malgrat la seva probable victòria militar, una ocupació prolongada d'Ucraïna o l'annexió del Donbàs, després de la destrucció d'infraestructures claus, amb milers de morts, milions de refugiats, l'economia paralitzada… tindrà un cost polític enorme pel règim de Putin. Rússia podria aconseguir que Ucraïna no entri a l'OTAN, cosa que no és descartable per descomptat, però el sentiment antirus prendrà profundament entre la població durant generacions, atiant el xovinisme reaccionari ucraïnès, i creant les condicions per a moviments de masses que seran aprofitats per la extrema dreta i l’imperialisme occidental. Les conseqüències reaccionàries de la invasió són més que evidents.

Ni guerra entre pobles ni pau entre classes

Tant la guerra d'Ucraïna, com la batalla entre les potències pel repartiment del món, no només expressen l'esgotament del capitalisme com a sistema i el caràcter reaccionari, sinó que auguren també nous atacs a les condicions de vida dels treballadors i el jovent.

És aquesta perspectiva la que explica el creixent to xovinista i bel·licista dels governs europeus, assimilant plenament els discursos de l'extrema dreta i la reacció, i que porten a una escalada militarista a Europa sense precedents des de la Segona Guerra Mundial. L'anunci del pla de rearmament alemany, que significarà incrementar les despeses militars en 100.000 milions d'euros, ha provocat una revaloració de les accions de la seva indústria armamentística propera al 50%.

De l'actual guerra d'Ucraïna, com de totes les guerres imperialistes del passat i del present, només se'n beneficiaran l'elit de les finances i els grans monopolis, sigui quin sigui el país on s'assenten. L'augment del pressupost militar europeu, al qual Pedro Sánchez s'ha sumat amb entusiasme, sortirà d'importants retallades a la despesa social i de congelacions salarials draconianes.

Complementant aquesta fúria bel·licista, els països occidentals –exactament igual que Putin– aprovaran nous atacs als drets democràtics i incrementaran notablement la censura a la premsa independent. Les declaracions de l'inefable Josep Borrell al Parlament Europeu, assenyalant que “la informació és el combustible de la democràcia i si la informació és dolenta i està contaminada per la mentida, els ciutadans no poden tenir cap coneixement de la realitat i el seu judici polític estarà esbiaixat”, són pròpies de l'univers orwelià del 1984. Borrell ha estat clar: "Per ser capaços de respondre d'una manera contundent en el futur, proposaré un mecanisme per sancionar actors nocius que desinformen, que serà part d'una caixa d'eines en què estem treballant per actuar”.[3] En què es diferencia això del que proposa el Kremlin?

En una guerra reaccionària per tots dos bàndols com és aquesta, la primera obligació dels treballadors amb consciència de classe, del jovent antimilitarista, és negar suport a la nostra pròpia burgesia nacional, lluitar contra el xovinisme capitalista amb el programa de l'internacionalisme i el socialisme. Proletaris de tots els països uniu-vos contra la guerra imperialista!

Els comunistes revolucionaris, seguint l'exemple de Lenin, defensem el dret d'Ucraïna a l'autodeterminació i la independència, però no ens fem il·lusions falses. Només sota l'impuls d'una acció revolucionària de la seva classe obrera, que trenqui tota mena de subordinació a qualsevol dels blocs imperialistes, Ucraïna podrà assolir un estatus real de nació independent.

Foto1
És una guerra reaccionària per tots dos bàndols. Hem de lluitar contra el xovinisme capitalista amb el programa de l'internacionalisme i el socialisme. Proletaris de tots els països uniu-vos contra la guerra imperialista!

La socialdemocràcia i la nova esquerra reformista d'Europa i els Estats Units han capitulat davant el programa imperialista de les seves pròpies burgesies. Fins i tot els més “crítics” només apel·len a l'acció “sanadora” de la diplomàcia, però els fets demostren que la diplomàcia de l'ONU o dels diferents bandits imperialistes, ha estat la que ens ha conduït a aquesta situació catastròfica.

Des d'Esquerra Revolucionària Internacional condemnem la invasió russa d'Ucraïna i exigim la retirada de les tropes, però no mantenim cap equidistància abstracta, ni fem el joc a la propaganda otantista. Les invasions i guerres desencadenades per l'imperialisme occidental han tingut sempre objectius contrarevolucionaris i han comportat una destrucció sense comparació en la història. L'OTAN amb les seves provocacions i la negativa a negociar amb Rússia la seva proposta de desmilitarització d'Ucraïna, és responsable d'haver portat la crisi fins al punt actual.

En aquesta era de decadència imperialista, noves guerres són inevitables. La lluita per la pau és inseparable del desmantellament de l'OTAN, de les seves bases a Europa i a tot el món, i requereix una esquerra que aixequi un programa internacionalista per impulsar la mobilització massiva de la classe obrera i el jovent.

Davant la guerra imperialista, revolució socialista!

Notes:

[1] Informe de Crédit Suisse citado en politica_china_2021_informe_anual.pdf

[2] La guerra trastoca los planes de China: la apuesta millonaria de Xi Jinping en Ucrania

[3] Borrell anuncia un “mecanismo para sancionar actores nocivos que desinforman” en la UE


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01