És l'hora d'expropiar-les i nacionalitzar-les sota el control dels treballadors!

L'espectacle a què estem assistint entre la multinacional farmacèutica AstraZeneca i la Unió Europea (UE) pel que fa a la producció i distribució de la vacuna contra la Covid-19 torna a posar en evidència la decrepitud del sistema capitalista.

Més enllà de la propaganda, totes aquestes multinacionals farmacèutiques –menyspreant el sofriment patit per causa de la pandèmia més virulenta en cent anys i quan les xifres oficials superen els dos milions de morts– només es guien per un criteri: obtenir el màxim benefici a costa del que sigui. Aquestes vacunes s'han convertit en una nova font d'especulació, acaparant la seva producció un grapat de monopolis per poder oferir-les al millor postor.

També ha quedat patent el paper dels governs capitalistes, subordinats al gran capital i al seu torn impotents davant dels abusos d'aquestes companyies. És el cas de la UE que tenia "assegurades" 80 milions de dosis d'AstraZeneca en el primer trimestre del l'any, però que ara rebrà com a molt un 50%, 40 milions. Després de diversos exabruptes de la companyia i de ridícules amenaces verbals per part de la Comissió Europea, exigint que faci públic el contracte signat (la UE no pot fer-ho per les clàusules de confidencialitat acceptades) o que es controlaria l'exportació de la vacuna des de les seves fàbriques europees, s'ha arribat a un acord pel qual la Unió Europea... accepta els incompliments d'AstraZeneca!

Uns incompliments que resulten encara més escandalosos si tenim en compte que la UE va avançar 300 milions d'euros per a garantir inversions destinades a la producció d'aquesta vacuna. Pocs mesos abans, en una barroera operació de màrqueting avalada i difosa pels mitjans de comunicació, AstraZeneca afirmava que la vendria a preu de cost. Una mentida descarada, com s'ha demostrat, i que només perseguia incrementar les seves oportunitats de negoci.

A més, el secret empresarial i bancari, al servei dels capitalistes, garanteix que aquest tipus d'acords, encara que siguin lesius per a la població, quedin fora de perill de ser investigats i castigats.

Tot i que ja existeixen les vacunes, ens trobem en un contrasentit: la incapacitat per produir-les a la major velocitat possible. En la mateixa UE hi ha diverses fàbriques d'AstraZeneca, per què no es pren el control immediat de les mateixes per garantir la producció i una distribució justa? Una mesura així hauria permès fa mesos produir milions de vacunes en molt poc temps. Quelcom que no han fet aquestes companyies, preocupades únicament per obtenir el màxim benefici amb la menor inversió possible.

Negocis multimilionaris a costa dels recursos públics

Vivim una situació similar a una guerra, i com en tota guerra, els negocis són els negocis. Les farmacèutiques, autèntics pirates del segle XXI, obtindran ingressos d'entre 50.000 i 70.000 milions d'euros fins al 2022 per les vacunes contra la Covid. Moderna, CureVac i BioNTech passaran de 179 milions d'euros de vendes el 2019 a atresorar 24.052 milions el 2020, 2021 i 2022. Fruit d'aquestes previsions les seves accions en borsa s'han disparat amb increments en alguns casos del 500%. [1]

Les accions d'AstraZeneca han arribat a incrementar-se un 15% des del març passat i els beneficis nets previstos per 2021 i 2022 freguen els 13.000 milions d'euros, amb un augment de al menys 2.500 milions entre 2020 i 2022. D'on surten aquests substanciosos increments? De cobrar les vacunes a preu de cost? Òbviament no.

Foto1
Les farmacèutiques, autèntics pirates del segle XXI, obtindran ingressos d'entre 50.000 i 70.000 milions d'euros fins 2022 per les vacunes contra la Covid

Altres grans multinacionals com Pfizer o Moderna esperen ingressos per valor de 32.000 milions d'euros només de la vacuna contra la Covid en 2021 [2]. Per Pfizer la venda de la vacuna s'ha convertit en una autèntica subhasta al millor postor, amb Israel i els països del Golf pagant el doble i fins i tot el triple del preu que Europa. D'aquí que Israel o Aràbia Saudita estiguin al capdavant de vacunats –amb un 50% i un 30%, respectivament– mentre que molts països pobres, a l'Àfrica o a l’Amèrica Llatina, no rebran ni una sola dosi fins a finals de 2021 o ja el 2022. Així és com Pfizer obtindrà beneficis d'entre el 60 i el 80% [3].

Aquestes companyies han rebut ingents recursos públics per investigar i produir la vacuna, amb comandes ja garantides i pagades per avançat independentment dels resultats [4], i amb compromisos perquè els governs assumeixin els costos de qualsevol efecte negatiu que es doni si cal abonar indemnitzacions. És més, les vacunes de Pfizer, Johnson&Johnson o Moderna s'han beneficiat de l'ús de patents públiques dels Instituts Nacionals de Salut dependents del Govern nord-americà [5], i ara convertiran les seves vacunes en patents privades! És l'exemple perfecte dels grans negocis capitalistes: zero riscos, tot benefici!

Estat espanyol: ni vacunes ni recursos per a produir-les. Més raons que mai per nacionalitzar el sector

En el cas de l'Estat espanyol, tot i els milers de milions mobilitzats a favor de la banca i l'IBEX-35, només s'han invertit 8 milions d'euros en intentar produir una vacuna. Els mateixos responsables del CSIC encarregats del projecte assenyalen que l'únic obstacle per avançar més ràpid és l'alt cost de les proves clíniques. Per què no s'han utilitzat els mitjans de les empreses farmacèutiques per unir esforços, coneixements, tecnologia i recursos? O és que potser no era possible impulsar una vacuna o transformar l'aparell productiu per tenir el màxim nombre de dosis en el menor temps possible? I tant que es podia fer, però això significaria tocar les butxaques dels capitalistes.

En una recent entrevista, Pablo Iglesias assenyalava: "no em tremolaria el pols en nacionalitzar les farmacèutiques si tingués el poder i això garantís el dret a la salut". El que no garanteix el dret a la salut és l'actual situació, on un grapat de monopolis especulen amb la vacuna. Hi ha arguments i raons de sobres per expropiar i nacionalitzar aquestes empreses, però ha d'haver la voluntat de lluitar per això mobilitzant a la població, que respondria amb un suport massiu, i assenyalant amb contundència als responsables. Ni tan sols s'ha dut al Consell de Ministres ni al Congrés la proposta per a expropiar i nacionalitzar el sector. Això tampoc és possible? Per a què serveix aleshores estar en el Consell de Ministres?

Cal convertir les paraules en acció. Aquesta és la veritable cara del capitalisme, negocis a costa de milions de vides. Avui més que mai és necessària la transformació socialista de la societat, i que els immensos recursos científics i tecnològics generats per la classe treballadora serveixin al conjunt de la humanitat.

[1] Els fabricants de vacunes de Covid: un negoci de milers de milions

[2] Pfizer and Moderna could earn $32 billion in revenues from their COVID-19 vaccines in 2021

[3] Pfizer CEO says it's 'radical' to suggest pharma should forgo profits on COVID-19 vaccine: report

[4] El Govern nord-americà va fer comandes per avançat a Pfizer per 2.000 milions de dòlars.

[5] Leading COVID-19 Vaccine Candidates Depend on NIH Technology

 


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01