Després de dies d'incertesa i posicions aparentment molt polaritzades, la cimera de la Unió Europea es tancava a la matinada del 21 de juliol amb un acord: l'anomenat Fons Europeu de Reconstrucció es posarà en marxa amb 750.000 milions d'euros i gairebé la meitat d’aquest serà per a Itàlia i l'Estat espanyol.

Immediatament després de la fumata blanca, la maquinària propagandística de la burgesia s'activava per vendre'ns un pacte "històric" i "sense precedents". "Quan més es necessita, la UE fa un pas endavant per ajudar els ciutadans d'Europa", afirmava la presidenta del BCE, Christine Lagarde.

Tant des del PP, Cs, passant per Vox i els mitjans de comunicació del sistema, i destacant els portaveus del Govern de coalició, les lloances i elogis s'han succeït sense treva. Però la qüestió a plantejar és concreta. Com és possible que totes les formacions de l'arc parlamentari, i Governs aparentment tan dispars, coincideixin en les bondats d'aquest acord? És evident que alguna cosa no quadra.

De quina reconstrucció parlen?

La primera gran mentida de tota aquesta posada en escena és la vinculació d'aquest acord a la idea de la "reconstrucció".

Amb tota la literatura que ha produït aquesta negociació, a l'acord no s'adopta cap pla d'inversió per enfortir el sistema sanitari públic (tot i els més de 180.000 morts per la pandèmia a Europa), ni per construir noves escoles, instituts i universitats per reduir ràtios i garantir les mínimes condicions de seguretat davant els contagis.

Tampoc hi ha cap intenció de revitalitzar el sector industrial públic, ni per descomptat renacionalitzar els serveis socials i empreses estratègiques privatitzades en les últimes dècades amb la finalitat de crear i defensar l'ocupació (quan s'estan perdent milions d'ells a una velocitat de vertigen). Això és el que s'aproximaria a una veritable "reconstrucció". Però no hi ha res al pla acordat que se li sembli.

Aquí no es reconstruirà res, sinó que s’intensificarà allò que s'estava fent fins ara: posar encara més diners públics a disposició de la banca i de les grans empreses i compensar-ho amb més retallades socials. Aquesta és la veritable naturalesa de l'acord. Llavors, de quina reconstrucció estem parlant? Què hem de celebrar les famílies treballadores? Estem assistint a un engany absolut de la burgesia i a una gran cerimònia de la confusió amb el vergonyós aval dels dirigents del PSOE i Podem.

Les xifres de la "fita"

El "fita" es concreta en l'esmentat fons anticrisi de 750.000 milions d'euros, dels quals 390.000 es repartiran en subsidis i altres 360.000 en préstecs. Molt lluny dels 1,5 bilions de què es va arribar a parlar, i que alguns com Pedro Sánchez pretenien que fossin en "deute perpetu", és a dir, sense termini ni obligació de retornar. Molt significatiu també dels límits d'aquest mecanisme és la retallada feta, de 110.000 milions, a la part del fons dedicat a les ajudes directes, que passa del 66% al 52% del total, mentre que els préstecs pugen del 33% al 48%.

Lluny de mutualitzar el deute i posar en marxa els "eurobons", com aspiraven aquests doctors democràtics del capitalisme que es diuen a si mateixos socialdemòcrates, la realitat és que tots i cada un dels països membres que accedeixin als préstecs hauran de tornar-los i, com ha advertit Angela Merkel, "caldran més reformes, perquè no podem endeutar-nos sense límit".

Pel que fa a les ajudes directes es prioritzaran les inversions "per facilitar l'economia digital, la transició ecològica" i tot allò que "elevi el potencial productiu del país". D'entrada, l'efectivitat d'aquest fons està supeditada a eventuals iniciatives del sector privat, i en un context de crisi profunda, la prioritat dels capitalistes és posar fora de perill els seus diners, no invertir en l'economia productiva.

Però és que a més una part d'aquest fons "extraordinari" haurà de compensar retallades que es produeixen en altres partides. És molt simptomàtic que el Fons de Transició Justa, lligat precisament a fomentar “l'economia verda", hagi passat de 30.000 a 10.000 milions; que el destinat a R+D passi de 13.500 a 5.000 milions; que els Fons de Desenvolupament Rural, quedin en menys de la meitat, amb 7.000 milions; que Horizon UE, per al desenvolupament de la investigació i innovació, es quedi amb escassos 5.000 milions; o el més escandalós: la desaparició total del programa de Salut, en plena pandèmia.

En el propi pressupost corrent de la UE per al període 2021/2027, que també es va aprovar en aquesta cimera, disminueixen partides clau com la de la Política Agrària Comuna (PAC), que caurà al voltant del 10%, i que afecta directament a l'Estat espanyol, un dels seus principals receptors.

A l'Estat espanyol li corresponen 140.000 milions d'euros de Fons de Reconstrucció, 67.300 en préstecs i 72.700 en ajudes directes. El Govern ha ressaltat molt el caràcter "històric" d'aquesta quantia, però la realitat és que en part servirà per compensar la retallada en la PAC i altres partides. Allò que es "dóna" amb una mà, es treu amb l'altra. Però és que, a més, part d'aquesta quantitat es farà servir per tapar el forat d'uns diners que ja ha estat dilapidat en regals als grans capitalistes: només en ERTO en els últims mesos l'Estat ha gastat 35.000 milions d'euros, per no parlar dels 100.000 milions injectats a l'Ibex-35 i la banca a l'inici de la pandèmia.

Un festival de propaganda capitalista i mentides descarades que el Govern PSOE-Unides Podem avala

En aquesta política de camuflatge, mentides descarades i propaganda ensordidora, els representants de la vella i nova socialdemocràcia han jugat un paper de primera línia. Pedro Sánchez, en roda de premsa, va arribar a dir que "s'ha escrit una de les pàgines més brillants de la UE", una mena de "pla Marshall" que canviarà el rumb i permetrà la reconstrucció de la Unió, lluny de les receptes d'austeritat i retallades que la burgesia europea va imposar (i ha mantingut) arran de la Gran Recessió de 2008.

Mentre la direcció del PSOE apuntala el seu paper de portaveu de la burgesia espanyola i europea, des d’Unides Podem es lliuren de forma entusiasta a blanquejar la UE transformant-la en una ciutadella del progressisme i la justícia social. Amb les seves valoracions han arribat a un extrem al qual ni tan sols s'han atrevit els propagandistes oficials del capital. Així escrivia Pablo Iglesias sobre el nou pacte a Facebook:

"Tots recordem la resposta donada per les institucions europees a la crisi financera de fa 10 anys: austeritat, homes de negre i exigències de retallades socials que van provocar l'asfíxia dels països de sud i una greu crisi del projecte europeu. L'acord assolit aquesta matinada a Europa no va tan lluny com a alguns ens agradaria, però va en una direcció diametralment oposada al que vam veure en l'última dècada".

En la mateixa línia, en una conferència en els cursos d'estiu de l'Escorial, afirmava autocomplagut que l'acord, "de dimensions històriques i sense precedents", recollia les seves pròpies reflexions durant els últims mesos i redefiniria "el paper d'Europa al món i el paper d'Espanya a Europa". També celebrava “formar part del Govern al qual li pertoca liderar aquesta reconstrucció".

Com que ha renunciat a explicar el caràcter reaccionari de l'Europa dels capitalistes i el significat real d'aquest acord entre bandits, l’autèntic objectiu del qual és que siguem els treballadors els que paguem els plats trencats de la crisi amb més contrareformes, ajustaments, devaluacions salarials i retallades en els drets socials, Pablo Iglesias consolida la seva deriva com a valedor d'un sistema que no fa tant combatia.

La farsa d'una Europa "més unida i solidària"

Una altra de les grans mentides abocades des de l'esquerra parlamentària és que aquest acord reflecteix un salt en el camí cap a una Europa "més unida" i "més solidària".

Durant la negociació hem assistit a una nova sessió pública de ganivetades entre les burgesies del nord i del sud d'Europa, que ha reflectit molt més la tendència inevitable al nacionalisme econòmic i el proteccionisme encobert que no pas la confiança en un futur comú. La gravetat de la crisi ha fet que aquestes diferències s'aguditzin.

En realitat la UE només sobreviu com el projecte neoliberal del gran capital financer i de les potències fonamentals del continent, Alemanya i França. I totes les altres nacions no són més que comparses vassalles d'aquestes potències imperialistes, i especialment de l'alemanya.

Segons l'última avaluació de Fons Monetari Internacional, Alemanya ha gastat ja en la seva economia l'equivalent al 14% del seu PIB, xifra similar a la de França. Mentrestant, a Itàlia aquest percentatge és del 5% i a l'Estat espanyol del 3,2%. Per més que els governs espanyol o italià plorin i protestin tímidament perquè "alguns països puguin recolzar les seves economies de manera més generosa que altres" i reivindiquin "igualtat de condicions per a empreses i Estats", la crisi accentua el desenvolupament desigual de les economies europees. Així funciona el sistema capitalista. La burgesia alemanya no renunciarà a la seva musculatura econòmica ni als seus avantatges financers i menys encara en un context en què la disputa pel mercat mundial s'ha exacerbat a l'extrem.

Arran de la irrupció del coronavirus les ajudes estatals d'emergència per blindar les grans empreses han pujat a gairebé 1,9 bilions d'euros en el conjunt de la Unió Europea (quantitat, per cert, que més que duplica el fons de reconstrucció). És molt significatiu que, amb dades del mes de maig, Alemanya concentrarà el 52% del total d'aquestes ajudes, davant el 17% de França, el 14% d'Itàlia i menys del 4% de l'Estat espanyol. Segons les dades que maneja la Comissió Europea, el Govern de Merkel té preparats fins 996.000 milions d'euros, l'equivalent al 29% del seu PIB, per donar suport a les seves grans companyies, segons informava El País el passat 1 de juny.

Per descomptat, aquestes ajudes no han blindat ni l'ocupació ni els salaris dels treballadors alemanys. Lufthansa, per exemple, després de rebre-les ha anunciat milers d'acomiadaments. Tota aquesta ingent quantitat de diners que s'està mobilitzant servirà únicament i exclusivament per intentar salvar els balanços de les grans corporacions i la banca alemanya. Igual que va succeir amb els plans de rescat per a Grècia fa una dècada, quan només es "va rescatar" a la banca, especialment a l'alemanya i francesa, mentre es va empobrir i va aixafar al poble grec.

Els plans i l'actitud de la burgesia alemanya, que és qui porta la batuta a la UE, segueix sent no carregar amb els problemes (deute, dèficit, productivitat...) de les economies capitalistes més febles i preservar els interessos de les seves empreses per sortir el millor possible d'aquesta conjuntura i que cada burgesia nacional, com diu el refranyer popular, "carregui el mort".

Per no ser un pla de rescat se li assembla massa

També és completament fals que ja no hi haurà "homes de negre". Els diners que arribin d'Europa, ja sigui via transferències directes o crèdits, estaran completament supeditats a tirar endavant polítiques d'ajust i reformes estructurals. Per més eufemismes que s'utilitzen, els diferents governs han de presentar a Brussel·les abans del 15 d'octubre un esborrany de pressupost i un "pla d'inversions i reformes" per als propers tres anys, que serà avaluat en els següents dos mesos i que haurà de complir amb les seves recomanacions "en matèria pressupostària i de reformes".

Un cop aconseguit el vistiplau de la Comissió Europea, els diners arribarien a partir de la primavera del 2021, però no de cop, sinó per trams. El seu desemborsament estarà sotmès a un ferri seguiment de com es fa servir. A ningú se li escapa que en el cas de l'Estat espanyol aquests "suggeriments" passen per no derogar la reforma laboral, i tornar a la càrrega contra el sistema públic de pensions.

Per no ser un pla de rescat se li assembla massa. De fet, un altre element que subratlla aquesta realitat és la inclusió en l'acord del "fre d'emergència", que permetrà a qualsevol Estat membre bloquejar immediatament els fons d'un altre si considera que no s'està complint amb les reformes promeses. El dret a veto d'Alemanya (encara que hagi deixat el paper de "poli dolent" als Països Baixos) és clar que s'ha materialitzat.

De nou, en el límit del precipici

Allò veritablement històric és la profunditat de la crisi capitalista mundial, particularment a Europa. Si tot i les greus disputes entre les diferents burgesies nacionals finalment s'ha arribat a un acord és perquè l'alternativa, és a dir, no aconseguir-ho, seria encara molt pitjor.

La contracció de l'economia és de tal calibre que el perill de tornar a una situació de caos com la que es va viure amb la crisi de l'euro està sobre la taula, però amb l'agreujant que aquest cop l'epicentre no seria Grècia, sinó Itàlia i Espanya, la tercera i quarta economies de l'eurozona.

Segons dades de la Comissió Europea, aquest any la recessió de la zona euro serà del 8,7%. Per a l'Estat espanyol preveu una caiguda del 10,9% del PIB, només per darrere d'Itàlia, on serà del 11,2%. A França la caiguda arribarà a un 10,6% i a Alemanya un significatiu 6,3%. Alhora, se segueix acumulant un immens endeutament: el deute conjunt de la UE, del 60,7% en relació al PIB el 2008, tancarà 2020 per sobre del 100% i podria arribar al 120% el 2021, i amb previsions per Itàlia d'arribar al 150% aquest any i a Espanya de superar clarament el 100% i pujar al 120% el 2021.

La bola del deute afecta també de ple al sector privat. El vicepresident del BCE, Luis de Guindos, alertava durant els mesos de confinament que el 45% del conjunt del deute de les empreses a Europa és de qualitat BBB, a un pas del que s'anomena "nivell especulatiu". I en aquest context les corporacions europees perdran aquest any al menys 720.000 milions d'euros, quelcom que suposa una amenaça a entre el 25% i el 35% del teixit empresarial (dades de la Comissió Europea, publicats per El País, 1/06/20). I en el pitjor dels escenaris podria situar a la meitat dels negocis de tot el continent davant "un greu risc de fallida", segons la CE.

Realment aquest acord és producte d'una situació límit, en el context d'una debacle econòmica sense precedents des dels anys 30. El màxim a què poden aspirar és a mitigar la seva virulència i, com sempre, guanyar temps per seguir aplicant les úniques receptes que la burgesia té davant de la crisi del seu sistema: carregar-la sobre les esquenes dels treballadors.

Per una alternativa revolucionària i socialista enfront l'Europa del capital

L'hecatombe social no ha fet més que començar. Després de 10 anys des de la Gran Recessió, no ha parat de ploure sobre mullat. L'experiència per a milions de treballadors i joves no ha passat en va, hi ha una oposició generalitzada a noves retallades, i més encara en el context inèdit d'una pandèmia com la que estem vivint.

No és casualitat que el comissari europeu d'Economia, Paolo Gentiloni, en una entrevista recent assenyalés la seva preocupació (i la de la classe dominant en general) davant de "les conseqüències socials" que es poden produir "a la tardor". Efectivament, la por a l'esclat d'una potent rebel·lió social, que es donaria a un nivell superior de la viscuda a Grècia, és el que fins ara ha suavitzat el to amb què la burgesia exigeix més retallades.

Tractaran de perllongar la fanfàrria muntada al voltant de l'acord europeu tot el que puguin, per sembrar la màxima confusió, amb la inestimable col·laboració dels dirigents reformistes de l'esquerra que segueixen aprofundint la seva política de col·laboració de classes i unitat nacional. Però la dinàmica de la crisi capitalista és tossuda i els plans de retallades són urgents. Si Pablo Iglesias vol enganyar i intentar enganyar a la seva base social, la burgesia ja està preparant tota la maquinària per imposar als governs del sud una nova volta de rosca en la política d'austeritat i retallades.

La Vanguardia del 26 de juliol publicava un article amb aquest significatiu titular: "El pla de reconstrucció obligarà al Govern a desenterrar les reformes", acompanyat d'un subtítol no menys clarificador: "Brussel·les força un gran gir econòmic de l'Executiu que es concretarà a la tardor". El text comença amb la frase, "Ja no i ara sí", ironitzant sobre la suposada fi de les retallades anunciat per Iglesias. Més clar encara: "El pla de reconstrucció aprovat (...) a la cimera de la UE ha aparcat potser per sempre la part de l'agenda legislativa més progressista del Govern i obligarà molt aviat a l'Executiu a obrir de nou el bagul de les reformes".

És un greu error que els dirigents d’Unides Podem i dels sindicats, en comptes de denunciar aquesta situació i fer des de ja una crida a l'organització i a la mobilització, estiguin participant de forma entusiasta en la gran estafa que hi ha darrere d'aquest acord. Mentre la burgesia esmola ganivets contra la classe obrera, ells han adoptat el lamentable paper de guardians de la pau social i de capdavanters de la "unitat nacional", com si capitalistes i treballadors tinguéssim els mateixos interessos.

Avui més que mai l'única manera per acabar amb l'explotació i la barbàrie d'aquest sistema és la lluita obrera i aixecar una alternativa revolucionària. Més tard o més d'hora la classe obrera europea es col·locarà en primera línia de batalla i obrirà una etapa explosiva. La tasca de construir una esquerra revolucionària serà la clau per aconseguir el triomf, obrint pas a la Federació Socialista d'Europa i mundial.

 


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01