Fracassen les maniobres colpistes, però el sabotatge dels capitalistes continuarà

Després de gairebé dos mesos d'incertesa, marcats per tota mena de maniobres de la classe dominant i l'imperialisme per a impedir la proclamació del candidat de l'esquerra triat pel poble, Pedro Castillo era investit president del Perú ahir 28 de juliol.

La mobilització de les masses desbarata els plans de l'imperialisme i l'oligarquia

L'ofensiva contra Castillo va començar durant la campanya electoral (vegi’s article). Els mitjans de comunicació capitalistes van desfermar una allau de calúmnies, terror i histèria anticomunista sense precedents en la història recent del país contra aquest mestre rural, dirigent de la vaga de professors del 2017 que denunciava la corrupció, la desigualtat i l'increment de la pobresa, resultat de les polítiques capitalistes de les últimes dècades i del saqueig del país per les multinacionals.

Les propostes de Castillo: elevar dràsticament els pressupostos de la sanitat i educació públiques, acabar amb la Constitució neoliberal i antidemocràtica del 1993, desenvolupar una reforma agrària i recuperar el control dels recursos miners i gasístics per part de l'Estat (fins i tot va parlar de nacionalitzacions i prioritzar la intervenció estatal en l'economia)... van connectar amb milions d'oprimits. En poc més de tres mesos va passar del 2% d'intenció de vot a convertir-se en el president més votat de la història del país.

Les maniobres antidemocràtiques van continuar i van prolongar sense motiu el recompte de paperetes, mentre intentaven organitzar un frau. Només la mobilització de centenars de milers de treballadors i pagesos, anant als centres electorals a defensar el seu vot i rodejant la seu de la Junta Nacional Electoral (JNE) a Lima, ho va impedir.

Una vegada confirmada la victòria de Castillo, els intents de la dreta i amplis sectors de la classe dominant d'anul·lar el resultat no van cessar. Keiko Fujimori, la corrupta candidata de la dreta i ultradreta, es va negar a reconèixer la seva derrota i va llançar una violenta campanya colpista exigint l'anul·lació de 200.000 vots favorables a Castillo i la seva proclamació com a guanyadora. Ha comptat amb el suport de la majoria dels desprestigiats partits burgesos tradicionals, dels grups empresarials i mediàtics més poderosos del país, de les multinacionals que saquegen els recursos miners i gasístics, així com de reconeguts portaveus de la dreta peruana i internacional com el Premi Nobel de Literatura Mario Vargas Llosa, el president colombià Duque i elements com Uribe i Aznar.

Utilitzant les seves posicions dins de l'aparell estatal i judicial van paralitzar la proclamació, intentant guanyar temps mentre Fujimori i el seu aliat Rafael López Aliaga, líder de la formació ultradretana Renovación Popular, convocaven mobilitzacions violentes de les seves bases i demanaven als militars que “intervinguessin” per a “impedir un govern de l'esquerra radical”. Aliaga, que es presenta públicament com “el Bolsonaro peruà”, va arribar a demanar “la mort dels comunistes”.

Desenes d’exalts comandaments militars van signar un manifest públic cridant l'exèrcit a “salvar al país del comunisme”. Les bandes feixistes, agrupades en un moviment autodenominat “La Resistencia”, van promoure atacs i agressions físiques contra militants i seguidors de l'esquerra que romanien acampats davant la JNE exigint el reconeixement de la victòria de Castillo. Els atacs feixistes es van estendre a persones que per tenir trets indígenes o pertànyer als sectors més humils de la població eren “sospitosos” de fer costat a Castillo.

Foto1
"Exalts comandaments militars van signar un manifest cridant l'exèrcit a “salvar al país del comunisme”. Les bandes feixistes van promoure atacs contra militants i seguidors de l'esquerra"

Aquesta ofensiva colpista de la dreta va generar un sentiment imparable de disposició a lluitar i unitat entre les bases de l'esquerra, obligant als dirigents dels principals partits a superar divisions que la mantenien fragmentada i conformar el Front Nacional per la Democràcia i la Governabilitat (FNDG), al qual també s’hi van incorporar els principals moviments pagesos i sindicats obrers.

Sectors del moviment feminista i LGTBI de l'esquerra anticapitalista, al mateix temps que mantenien les seves crítiques a les posicions reaccionàries de Castillo i altres dirigents del seu partit Perú Libre respecte als drets de la comunitat LGTBI i les persones trans, a l'avortament, l'eutanàsia o la immigració, correctament, van cridar també a mobilitzar-se contra l'estratègia colpista de la dreta.

Divisions i canvi de tàctica en la burgesia

Tant l'imperialisme estatunidenc com la Unió Europea es van mantenir a l'espera durant més de tres setmanes. Però a mesura que augmentava la polarització al carrer, sectors decisius de l'imperialisme i un sector (inicialment minoritari) de la burgesia peruana, agrupat al voltant del president en funcions Francisco Sagasti, veient la força i decisió mostrada per les masses obreres i pageses en defensa del vot i tement que la mobilització —en un context de crisi econòmica profunda, gir a l'esquerra, fins i tot de processos revolucionaris oberts en altres països llatinoamericans— pogués transformar-se en una insurrecció, van començar a apostar per un pla B: reconèixer la victòria de Castillo per a intentar rebaixar la tensió i desmobilitzar les bases de l'esquerra, mentre utilitzen el diàleg, combinat amb el seu control de l'economia i l'Estat, per a lligar de mans i peus el nou govern i que defraudi les expectatives de les masses.

Institucions que han secundat reiteradament cops d'estat contra l'esquerra, com l'OEA o la Corte Interamericana de Derechos Humanos (CIDH), van emetre comunicats cridant la dreta peruana a acceptar els resultats. El diari La República, després de promoure durant mesos la mateixa campanya anticomunista que la resta de l'oligarquia, va començar a advertir la Junta Nacional Electoral que es proclamés guanyador a Castillo “com més aviat millor” per a evitar el perill d'una escalada incontrolable de polarització. Paral·lelament, comminava els partits burgesos tradicionals a aïllar Fujimori, i recomanava a Castillo que —degut a l'ajustat dels resultats— es comprometés a renunciar als aspectes “més radicals” del seu programa amb l’objectiu de garantir el “consens” i la “governabilitat”.

Però la por a què reconeixent la victòria de Castillo augmentés la confiança del moviment obrer i popular en les seves forces i pogués animar-li a exigir més, va aguditzar la crisi política que ja existia en l'oligarquia peruana[1]. Un altre sector, inicialment majoritari, va desoir durant setmanes les crides a la calma de l'imperialisme i va apostar per mantenir l'estratègia d'impedir l'arribada de Castillo al govern.

Reflectint les diferents pressions a dreta i esquerra, Castillo i altres dirigents del Perú Libre van apel·lar inicialment a les seves bases a mobilitzar-se per a defensar els vots. Però a mesura que un sector dels imperialistes i de la burgesia peruana cridaven a negociar, van rebaixar la pressió al carrer.

Com a part d'aquesta estratègia, Castillo va triar l'economista Pedro Francke per a intentar guanyar-se la confiança dels empresaris. Francke va subratllar el compromís de no escometre cap expropiació, demanant responsabilitat i compromís als empresaris, i va parlar d'augmentar els impostos als més rics de manera consensuada per a finançar un pla de xoc contra la pandèmia.

Foto1
"Castillo va triar l'economista Pedro Francke per a intentar guanyar-se la confiança dels empresaris. Francke va subratllar el compromís de no fer cap expropiació"

Aquest gir cap a la moderació i desmobilització lluny de desactivar l'ofensiva colpista la va animar. Les bandes feixistes van actuar amb més virulència. Els empresaris van respondre a les promeses de diàleg intensificant la fugida de divises. Com ha ocorregut en altres ocasions en la història, el fuet de la reacció va tornar a esperonar les masses. Encara que portaveus de Perú Libre i altres partits del FNDG van descartar convocar una aturada (vaga) nacional, aquesta es va produir el 6 de juliol impulsat per la pressió de les bases obreres i pageses des de baix i va ser clau per a acabar d'inclinar la balança dins de la classe dominant.

El pla B de la classe dominant

De moment, els partidaris de reconèixer Castillo per a frenar l'escalada al carrer han aconseguit imposar-se. Però els partits burgesos, amb majoria en el nou parlament[1], ja s'han encarregat de mostrar quina serà la seva estratègia.

Fujimori, Aliaga i altres dirigents del bloc que va apostar per impedir violentament el nomenament de Castillo han designat una taula presidencial de la cambra integrada exclusivament per ells. També han anunciat que actuaran coordinadament, utilitzant la seva majoria per a sabotejar qualsevol mesura progressista. Si Fujimori i Aliaga aconsegueixen sumar als seus diputats els dels altres partits burgesos, poden llançar un impeachment o moció de censura contra Castillo quan considerin que la correlació de forces al carrer els afavoreix.

Els empresaris, peruans i estrangers, també han deixat molt clar què pensen de les promeses de respecte a la propietat privada i al diàleg. En poques setmanes, 14 milions de dòlars han estat retirats del mercat financer peruà, un 6% del PIB. Si Castillo intenta arribar a un acord amb ells, exigiran una concessió rere l’altra, s'aprofitaran de qualsevol ajuda o exempció fiscal del govern, alhora que preparen l'ofensiva per a posar un dels seus al capdavant del país.

El mateix ocorre amb la Casa Blanca. Del silenci eixordador durant les primeres setmanes de maniobres colpistes, l'administració Biden ha passat al reconeixement de Castillo i a prometre l'enviament de vacunes i ajuda econòmica. No és cap casualitat. Els diferents governs peruans han impulsat juntament amb els de Colòmbia i Xile l'Aliança del Pacífic, creada per Washington com a contrapès a Veneçuela, Cuba o Bolívia a la regió. D'altra banda, el creixement de les exportacions de matèries primeres peruanes a la Xina ha convertit a l'emergent imperialisme asiàtic en el seu primer soci comercial.

Un objectiu de l'administració Biden a curt termini, a més d'evitar una explosió social, és lligar en curt al govern de Castillo i evitar que la polarització política pugui empènyer-li a buscar una aproximació a la Xina i els seus aliats a la regió. Si aconseguís aquest objectiu, quan puguin es desembarassaran d'ell. La seva meta central és garantir a les multinacionals estatunidenques el control absolut de les riqueses minerals i gasístiques peruanes en la lluita que es lliura per l'hegemonia continental i mundial.

Només la mobilització i organització de les masses i un programa socialista poden garantir la transformació social

Segons diferents enquestes, més del 50% de la població peruana veu amb il·lusió el nou govern i prop del 70% (és a dir, inclosos molts votants de Fujimori) espera de Castillo plans socials que facin front a la pandèmia i redueixin la pobresa i la desigualtat.

En el seu discurs de presa de possessió, Pedro Castillo va insistir en algunes de les idees que li donaren el suport de milions durant la campanya: denúncia del colonialisme i del saqueig de les multinacionals, lluita contra la corrupció, la pobresa i la desigualtat, prioritzar la sanitat i educació públiques... No obstant, més enllà d'una ajuda de 700 sols (178 dòlars) als sectors més humils per a fer front a l'impacte de la pandèmia o ajudes per a la “plena recuperació de les dones víctimes de violència sexual” no va plantejar més mesures concretes.

Respecte a la seva política econòmica va anunciar “un nou pacte amb els inversors privats, on l'Estat intervingui per a reduir costos, facilitar processos, mantenir la seguretat jurídica i, a canvi, la població local i el país rebin contribucions que generin desenvolupament i majors oportunitats amb una real cura del medi ambient”.

En aquest mateix sentit, i encara que en el moment d'escriure aquestes línies no es coneix encara la composició del gabinet, abans de prendre possessió va prometre “un govern per a tots, de totes les sangs”. A més s'especula amb la possible continuïtat de l'actual president del Banc Central i alguns ministres del govern de Sagasti. L'objectiu és enviar un “missatge de confiança” als capitalistes.

Però és impossible governar per a tots. L'única manera de complir les promeses que ha fet Castillo és aplicant mesures socialistes. “El profe” haurà de triar: o basar-se en la mobilització de les masses per a aplicar-les, enfrontant-se a l'oligarquia, o cedir a les pressions i cants de sirena dels sectors de la burgesia que, després de fer tot el possible per impedir la seva victòria, ara intenten domesticar-lo.

La pobresa, desigualtat i corrupció formen part de l'ADN del capitalisme peruà. En aquest moment ostenta la taxa de mortalitat més alta del món per Covid-19: 180.000 morts reconegudes oficialment sobre una població de 32.510.000 habitants. Institucions internacionals i ONG gens sospitoses d'esquerranes ho atribueixen a la precària situació de la sanitat pública, les retallades i privatitzacions i l'extensió de l'economia informal, la taxa de la qual és també la major de Llatinoamèrica: un esgarrifós 75,2% de la població activa.

Foto1
"La pobresa, desigualtat i corrupció formen part de l'ADN del capitalisme peruà. En aquest moment ostenta la taxa de mortalitat més alta del món per Covid-19"

La pandèmia ha agreujat la crisi del capitalisme peruà. Durant anys els mitjans capitalistes han destacat el “miracle econòmic peruà”, amb un creixement mitjà entre el 1999 i 2019 del 5% enfront del 2,7% regional. Però aquest creixement es fonamentava en inversions especulatives, en el saqueig de les matèries primeres per les multinacionals i l'extrema precarietat laboral, resultat de dècades d'ofensiva neoliberal.

A més, ha tingut una de les distribucions més injustes del continent. Mentre l'oligarquia es va fer d'or i amplis sectors de classe mitjana de Lima i d'altres grans ciutats —que avui constitueixen el nucli dur de la reacció— també se’n van beneficiar, els barris pobres de les grans ciutats i regions rurals i mineres de l'interior només van veure créixer la pobresa, l’atur i la desigualtat.

En 2019, Oxfam alertava que el 40% de la població peruana estava “en risc de tornar a ser considerada pobra”. Un 43,5% dels nens menors de tres anys sofria anèmia i un 12,2% dels menors de cinc, desnutrició crònica. Aquesta situació, gestada en ple creixement econòmic, es va agreujar durant el 2019, amb les pitjors dades de creixement del PIB de la dècada, fent-se insuportable des de llavors. En tan sols sis mesos de pandèmia es va perdre el 37,5% de l'ocupació total, la major destrucció percentual de llocs de treball del món.

En un context de crisi econòmica internacional i lluita entre les diferents potències imperialistes per cada pam del mercat mundial, les multinacionals —siguin estatunidenques, xineses o de qualsevol altre país— exigiran més concessions i facilitats per a saquejar els recursos del país i espoliar treballadors i pagesos. Si Castillo cedeix a aquestes pressions defraudarà totalment a les masses que l’han ajudat a arribar al govern, i acabarà enfrontat a la seva base social.

Només hi ha una manera d'evitar aquest desenllaç i derrotar els plans de l'imperialisme i l'oligarquia: basar-se en l'enorme disposició a la lluita mostrada pels treballadors i pagesos per a impulsar la seva mobilització i organització revolucionària i aplicar un genuí programa socialista. Un programa que expropiï els recursos del país (mines, gas, bancs, terra i grans empreses) i els posi sota l'administració directa dels treballadors i el poble, aixecant un Estat obrer sobre la base de comitès i consells formats per delegats i delegades, elegibles i revocables en tot moment, per a planificar democràticament l'economia i iniciar la transformació socialista de la societat.

Foto1
"Només hi ha una manera de derrotar els plans de l'imperialisme i l'oligarquia: basar-se en l'enorme disposició a la lluita mostrada pels treballadors i pagesos per a escometre la transformació socialista de la sociedad"

Aquest és el programa que han de defensar els activistes obrers, populars i estudiantils més combatius, demandant al govern que apliqui de manera immediata un pla de xoc contra la pandèmia que incrementi dràsticament els recursos en sanitat, educació, habitatge, lluita contra la pobresa i la desocupació... Cal dir alt i clar que aquests recursos existeixen, però estan en mans dels oligarques i han de posar-se en mans del poble treballador i al servei de les necessitats socials.

A això cal unir l'exigència d'un gir de 180º als dirigents del Perú Lliure respecte a la qüestió de gènere, LGTBI o la immigració; han d'abandonar amb urgència les posicions reaccionàries que mantenen en aquests punts i aplicar polítiques que garanteixin el dret a l'avortament lliure i gratuït de les dones, càstig exemplar a les violacions i violència de gènere, ple respecte als drets de les persones trans i LGTBI, plena igualtat de drets de tots els treballadors migrants arribats al país amb els treballadors nascuts al Perú i lluita conjunta per una genuïna transformació revolucionària de la societat.

Aquestes idees han d'anar unides a la defensa de la mobilització independent de la classe obrera, la joventut i els pagesos, impulsant assemblees i comitès d'acció en els barris, centres de treball i estudi i pobles. Aquesta seria la forma més eficaç d'organitzar la lluita contra el sabotatge i plans colpistes de la burgesia, i de construir una organització revolucionària basada en el programa i mètodes del marxisme per a lluitar per la transformació socialista de la societat.

--

Notes

[1] Aquesta crisi s'ha expressat durant els últims tres anys en la destitució de diversos governs pel parlament i la seva fragmentació en set partits burgesos. La insurrecció que va derrocar al dretà Merino en 2020 la va aguditzar, forçant la convocatòria de les legislatives i presidencials en 2021 amb l'objectiu de trobar un govern capitalista estable capaç d'aplicar els plans d'ajust, retallades i atacs que necessiten. La victòria, contra tot pronòstic, de Castillo i, sobretot, el moviment de masses que ha despertat, va desfermar el pànic en la classe dominant fent esclatar totes aquestes divisions a un nivell superior.

[2] Encara que Perú Libre serà el grup majoritari amb 37 escons i en col·laboració amb Juntos por Perú, l'altra candidatura d'esquerres, tenen al voltant d'un terç de la cambra, el partit de Fujimori unit al de l'ultradretà Aliaga i la resta de partits burgesos tindran majoria absoluta.


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01