Ha passat poc més d'un mes des que el Senat va destituir l'anterior presidenta i líder del PT, Dilma Rouseff, i aquestes eleccions han representat un altre cop important per al PT. El procés de destitució de Dilma, en la pràctica un cop d'estat, va ser l'oportunitat per a una contraofensiva de la dreta i el seu pla de dur a terme una dura política neoliberal, una cosa que també s'ha reflectit en aquestes eleccions.

El col·lapse electoral del PT ha estat de proporcions gegantesques i no es recuperarà en la segona volta electoral que se celebrarà en 55 ajuntaments el proper 30 d'octubre. El PT estarà present en la segona ronda només en municipis on té escasses possibilitats de guanyar.

El PT va passar de ser el partit més votat en les eleccions de 2012 amb 17,3 milions de vots, a ocupar el cinquè lloc en aquestes, amb 6,8 milions de vots. El nombre dels seus alcaldes ha passat de 644 en 2012 a 261, passant de tercer a desè lloc en nombre d'alcaldes electes. Ha desaparegut pràcticament a les capitals dels estats: només ha guanyat en una, Rio Branco, la capital del petit estat amazònic d'Acre, al nord del país. Passarà a la segona ronda en Recife, la capital de Pernambuco, però amb poques perspectives de guanyar.

El col·lapse del PT també s'ha produït en els seus feus tradicionals. Va ser el cas dels anomenats districtes ABC de Sao Paulo, una zona amb una història intensa de lluites dels treballadors metal·lúrgics i automobilístics i un dels llocs de naixement del PT. Això també val per a la nova base social que va conquistar en els anys daurats del lul·lisme en el poder. La regió nord-est del país, per exemple, era un bastió de Lula i del PT, i en aquesta ocasió els resultats han estat una ruïna per al partit.

 La derrota més simbòlica la va tenir en Sao Paulo, governada fins a aquest moment pel governador del PT, Fernando Haddad. Era important perquè s'esperava que amb la renovació de l'adreça del partit podrien mantenir aquesta posició. Haddad va aconseguir el 16,7% dels vots en la primera volta, el pitjor resultat del partit a la ciutat i també la primera vegada que haurà de passar a la segona volta.

 

El creixement del PSDB

Aquesta derrota del PT es produeix al mateix temps que Joao Doria, el candidat del partit tradicional de la dreta, el PSDB (Partit Socialdemòcrata Brasiler) aconseguia una fragorosa, i fins a cert punt sorprenent victòria, amb el 53% dels vots de preferència.

 Doria procedeix d'una família molt rica amb una història d'esclavistes, però es va presentar com un treballador i gestor de la ciutat. El fet que no es presentés com un polític professional, fou un punt d'atracció per a molts. El seu discurs rabiós anti-PT, en algunes ocasions contra l'esquerra en general, també va ser un factor que va atreure a sectors de les classes mitjanes més conservadors ideològicament que tenen un pes social significatiu a Sao Paolo.

 El PSDB va ser el principal vencedor d'aquestes eleccions. A part de Sao Paulo, va guanyar en més de 792 municipis i passarà a la segona volta amb la perspectiva de guanyar més, en total possiblement guanyi en 812. En 2012 va aconseguir 701 i 13,9 milions de vots, ara ha obtingut 17,6 milions.

Aquesta victòria del PSDB no serà suficient per resoldre la duríssima disputa interna del partit i els elements de crisi present. La victòria de João Dória, en Sao Paulo, enfortirà la posició del governador de l'estat, Geraldo Alkmin, que manté una disputa amb el president del partit, Aecio Neves, i l'actual Ministre d'Exteriors, Josse Serra, respecte a qui serà el candidat presidencial del PSDB en 2018. Existeix fins i tot la possibilitat que els tres candidats es presentin sota diferents banderes del partit.

El PMDB (Partit Moviment Democràtic Brasiler), el partit del president il·legítim Michel Temer, contínua controlant la majoria de les prefectures, reafirmant-se com el partit dels barons regionals basats en grups corruptes locals. Obté 1.029 prefectes comparats amb els 1.017 de 2012. El PMDB és un partit capitalista basat en dinasties regionals, que van formar part de la coalició de govern amb Dilma.

El control del PMDB de les autoritats locals ha seguit més o menys sense cap alteració, encara que ha sofert una derrota terrible en Rio de Janeiro, on controlava l'ajuntament amb el suport del governador de l'estat. Malgrat tenir més hores de televisió i més diners per a la campanya, el PMDB no va aconseguir passar a la segona volta. En canvi, el PSOL sí va passar i s'enfrontarà a un candidat evangelista de dretes.

És clar que els avanços electorals del PSDB i la dreta afavoriran l'execució dels atacs neoliberals planejats pel govern il·legítim de Michel Temer. Però això no significa que el govern tingui el camí buidat per complir els seus desitjos. El president Temer és extremadament impopular i les mesures que proposa generaran molta insatisfacció i resistència entre els treballadors, la joventut i amplis sectors de la població.

El creixement electoral de la dreta enfortirà la seva posició neoliberal en les institucions. Però una gran part dels quals van votar als candidats de la dreta, com João Dória, s'oposen a l'agenda neoliberal d'aquesta mateixa dreta. Aquestes persones van votar a la dreta com una forma de protesta contra el PT o per figures que són percebudes al marge del sistema polític tradicional. Els nous alcaldes triats per aquest últim motiu han generat moltes expectatives que no compliran i provocaran el creixement de l'oposició.

A més, tampoc podran comptar amb el suport de milions d'electors que simplement no van votar a cap candidat, anul·lant el vot, votant en blanc o simplement no acudint a votar (a pesar que a Brasil el vot és obligatoriLa continuïtat de la dinàmica de creixement d'aquest tipus de vots, indica, en part, una insatisfacció generalitzada amb el sistema polític.

 

Augment de l'abstenció

Malgrat la inèdita victòria en la primera volta en Sao Paulo, João Dória del PSDB va tenir menys vots que aquells que no van votar a cap candidat. Els que van optar per votar nul o en blanc van sumar 3.096.000 vots enfront dels 3.085.000 aconseguits per Dória.

La suma de l'abstenció, els vots nuls i blancs va ser més elevada en les 10 capitals que els vots aconseguits pels candidats guanyadors. En el cas de grans ciutats com Rio de Janerio o Sao Paulo, aquests es van concentrar a les zones més pobres i marginades. A les zones riques l'abstenció i el vot en blanc no creix o van ser menors.

Una interpretació correcta d'aquest fenomen és que una gran part van optar per no votar a cap candidat, són electors desil·lusionats amb el PT, que no es van decantar per a altres opcions i presenten desil·lusió amb el conjunt del sistema polític. Aquesta és una base que pot ser reconquistada per una nova alternativa d'esquerres, com el PSOL, a més de ser un contingent que pot recolzar i participar en les lluites de resistència als atacs dels nous governs de la dreta en els municipis i també en el cas del govern federal. Mobilitzar-los és un dels desafiaments centrals de l'esquerra socialista i dels moviments socials combatius.

 

Corrupció i crisi econòmica

El fet que Ministres, Senadors, ex-Presidents i tresorers del partit i uns altres hagin estat empresonats, explica l'enorme desgast del PT. La Operació Lava Jato, promotora de la major part de les investigacions i presumptament inspirada en l’Operació “mans netes” d'Itàlia, va ser dirigida deliberadament per la dreta contra el PT. La dreta va saber utilitzar tota la situació, precisament quan ella està embolicada en les trames corruptes que impliquen al PT. El seu objectiu avui és evitar que Lula es present a les eleccions presidencials de 2018, encara que això signifiqui la pròpia condemna a presó de Lula.

 La Operació Lava Jato, continuarà sent crucial per al futur de PT, sobretot quan el cercle de les investigacions s'aproximin cada vegada més a Lula, la gran esperança per recuperar recolzo en 2018, fins i tot encara que sigui un factor desestabilitzador en la situació política. De fet, un dels dos objectius centrals de la maniobra colpista contra Dilma Rousseff era col·locar límits en la investigació de Lava Jato que tendia a créixer sense control i arrossegar a tot el sistema polític. L'altre objectiu va ser crear les condicions per a l'aplicació d'una política neoliberal brutal que Dilma volia introduir, però no estava en posició política de fer. Aquest programa de contrareformes és la resposta del gran capital a la gravíssima crisi econòmica que afronta el país, tal vegada la pitjor de la seva història.

 La raó de fons del desastre del PT no està, per tant, només en la corrupció. Denúncies greus ja van afectar al PT en 2005, i encara que dirigents van ser presos el mateix Lula va ser reelegit amb relativa facilitat en 2006. Però aquests fets es donaven en un país que creixia econòmicament, hi havia una sensació de plena ocupació i unes expectatives de millora contínua.

La raó fonamental de l'actual la crisi del PT és la gravíssima situació econòmica i social del país, i la incapacitat i falta de disposició política del PT per enfrontar aquesta situació mobilitzant als treballadors i oferint una sortida per l'esquerra.

Brasil està immers en la que possiblement es converteixi en la pitjor recessió de tota la seva història. La caiguda del PIB en 2016 va ser d'entre 3 i 3,5%, igual que l'any anterior, quan va caure un 3,8%. Si tenim en compte que en 2014 el creixement va ser pràcticament zero (0,1%) i per 2017 el creixement no superarà el 1%, estem davant un dels pitjors resultats econòmics de la història del país.

Els efectes socials d'aquest escenari han estat terribles. La taxa oficial de desocupació està en el 12%, això significa que 12 milions de persones no tenen treball des de fa un any, i aquesta caiguda en la indústria es reflecteix en altres sectors. Només en el sector industrial s'han perdut en un any 1,3 milions de llocs de treball. En la indústria automobilística, en un període de dos anys s'han destruït 200.000 ocupacions.

A més, el mercat informal del treball, caracteritzat per la precarització i les pèssimes condicions, ja no és capaç d'absorbir la força laboral que és expulsada del mercat formal, disminuint la població ocupada. Això està provocant una tendència clara a la reculada dels ingressos de la classe obrera.

La situació serà encara pitjor amb les contrareformes que vol aplicar el Govern Temer, com la contrareforma fiscal (congelant en la pràctica el pressupost per 20 anys), la contrareforma en la seguretat social i la contrareforma laboral, la qual cosa significarà una reducció dels drets socials dels treballadors.

Temer afirma en la seva publicitat que va acabarà amb el “Brasil Roig” fent referència tant a la crisi de govern com a l’esquerranisme del PT. Usa la retòrica de què la culpa de la crisi és de l'anterior govern, ignorant que ell era vicepresident al govern de Dilma. En les eleccions, el PT va ser durament castigat per aquesta situació. A partir d'ara, seran Temer i els seus aliats del PSDB i de la dreta tradicional els que hauran d'assumir la culpa.

 

L'espai per a una alternativa d'esquerres i el paper del PSOL

El PSOL ha emergit d'aquestes eleccions com una referència d'esquerra alternativa al PT amb molta més visibilitat que abans. Això no necessàriament s'ha reflectit en el nombre d'alcaldes i regidors electes, sinó sobretot per la importància política de les conquestes electorals. El partit ha aconseguit 53 regidors (un 10% més que en 2012) i dos alcaldes (els mateixos que en 2012). Però el PSOL ha passat a la segona volta en dues importants capitals d'estat, Belem i Rio de Janeiro, i també en una ciutat de l'interior de l'estat de Sao Paulo (Sufocaba).

En un país de les dimensions de Brasil, el PSOL no té l'oportunitat de disputar en tots els municipis amb els partits burgesos que funcionen com a veritables maquines electorals recolzades i sustentades per governs municipals i estatals amb molts diners i temps en la televisió.

 El PSOL ha hagut de disputar aquestes eleccions amb molt menys temps de televisió que en anys anteriors, ja que el Congrés corrupte va aprovar l'any anterior una nova legislació que crea una espècie de clàusula limitant el temps en TV para tots els partits que no tinguessin almenys nou diputats federals. Això va fer que en la majoria dels municipis el PSOL tingués uns 10 o 12 segons en la televisió per transmetre les seves propostes. Les noves lleis estableixen també que els canals no estan obligats a incloure al PSOL als debats televisius. En alguns municipis i capitals, l'activitat realitzada pels candidats del PSOL va pressionar perquè algunes emissores incloguessin la seva participació.

Malgrat tot, a les capitals i grans ciutats el PSOL va ser capaç de presentar-se i disputar al PT l'hegemonia de l'esquerra. Els dos partits viuen dinàmiques oposades, amb el creixement del PSOL i la decadència del PT.

Les eleccions han expressat la polarització política que ha marcat l'últim període a Brasil, amb la diferència que a diverses regions va ser el PSOL qui va desafiar a la dreta conservadora i no el PT. El cas més emblemàtic va ser Rio de Janeiro, on el PSOL està jugant el paper que històricament va exercir el PT en l'esquerra brasilera.

En Rio, el candidat del PSOL, Marcelo Freixo, va aconseguir avançar per disputar la segona volta contra Marcelo Crivella del PRB (un partit vinculat a l'església neo-pentecostal). En Rio els regidors del PSOL són els que van obtenir més vots, juntament amb un candidat de l'extrema dreta populista.

En Belem (capital de l'estat de Pará) el PSOL i no el PT s'enfrontarà en la segona volta contra l'actual alcalde del PSDB. També va aconseguir més del 10% dels vots en cinc capitals d'estat i en dos disputarà la segona volta, mentre que el PT només ho va aconseguir en set capitals.

 En Sao Paulo, malgrat el bon resultat del PSOL, que va augmentar el nombre de regidors d'un a dos, el paper antagonista principal de la dreta encara ho va jugar el PT de l'actual alcalde, Fernando Haddad. El regidor amb major nombre de vots en Sao Paulo també va ser Eduardo Suplicy del PT, un exsenador que va ser vist com el més honest dels polítics brasilers, col·locat en aquesta posició de candidat a regidor per intentar millorar la imatge del partit i arrossegar vots. Malgrat això, en les eleccions a alcalde el PT va ser derrotat i el PSDB va vèncer en la primera volta. La desil·lusió amb el PT obre un espai perquè el PSOL avanci també en Sao Paulo.

 Les eleccions també van reflectir el que s'ha a “la primavera de les dones” a causa de les lluites recents pels drets de la dona. Moltes joves dones, moltes d'elles negres i lligades a la lluita LGTB van ser triades regidores del PSOL a diverses ciutats, com en el cas en Sao Paulo, Belo Horizonte, Rio i Porto Allegre (algunes de les capitals més importants del país).

A la ciutat de Natal (Rio Grande do Nord) Amanda Gurgel, originalment candidata del PSTU (Partit Socialista Unificat de Treballadors), i que recentment va trencar amb el partit malgrat presentar-se amb les seves sigles, va ser la segona candidata més votada. No obstant això, no va ser triada a causa de la negativa del PSTU de formar un front d'esquerres amb el PSOL i per tant garantir el coeficient electoral mínim per ser elegida a la ciutat.

 En general, l'actitud el PSTU manté el curs sectari que ha provocat nombroses ruptures en les seves files. Des del punt de vista electoral, aquesta actitud li ha fet perdre vots, fins i tot en zones on tenen alguna influència sindical.

 El PSOL ha sortit d'aquest procés electoral com a alternativa al PT almenys en alguns dels principals centres urbans. El seu resultat per disputar la segona volta en Riu i Belém, a més de Sofocaba (Sao Paulo), aprofundeix aquesta realitat. Això no significa que el PT hagi perdut la seva hegemonia sobre un camp ampli de l'esquerra, tenint en compte a més que és un partit amb una estructura molt més gran que la del PSOL, que posseeix el poder en centenars de municipis i encara controla els principals sindicats del país. Però sens dubte, el desafiament a l'esquerra del PT s'ha enfortit.

Els companys de la LSR (CIT Brasil) es van presentar com a candidats del PSOL en diversos municipis obtenint importants resultats per a la construcció de les nostres forces. Les nostres companyes candidates a alcaldessa en Rio das Ostras (estat de Rio de Janeiro) i Bauru (Sao Paulo) van obtenir un 10% i un 2,8% dels vots respectivament. En Sao Paulo, la candidata a regidora Marzeni Pereira, una dirigent sindical comiat de l'empresa d'aigua Sabesp, va enfortir la seva posició a la zona oriental de la ciutat. La qüestió de la crisi de l'aigua i la lluita contra la seva privatització va ser un aspecte central també en la campanya de la companya Ary Girota, sindicalista i treballadora de CEDAE, com a candidata a regidora en Niterói (RJ). En l'estat de Rio, una nova capa de militants van ingressar en el nostre corrent com a resultat de la campanya electoral. El mateix va ocórrer en la campanya que realitzem en Natal (RN) amb la candidatura de la companya Aretha i en altres regions.

 Com a part del procés de reorganització i recomposició de l'esquerra socialista brasilera i enmig de les lluites decisives que s'obren, en el proper període la LSR podrà enfortir-se tant en el treball sindical i dels moviments socials, com en el camp electoral.


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01