Des de fa setmanes assistim a una ofensiva de Vox i de l PP als carrers, a la qual ara s'ha sumat obertament i sense embuts una part de l'aparell de l'Estat. Dins d'aquesta campanya patriòtica de la dreta es troba la investigació que la Guàrdia Civil -amb Diego Pérez de los Cobos al capdavant- ha començat sobre la manifestació del 8 de març a Madrid per culpabilitzar el Govern central de no haver pres mesures malgrat conèixer la situació d'emergència pel coronavirus.

Com a part d'aquest muntatge judicial, totes les companyes que vam participar en la reunió de coordinació de la mobilització del 8M -entre les quals es troba una portaveu estatal de Lliures i Combatives- van ser citades per a comparèixer "el més aviat possible a les dependències de la unitat Orgànica de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil "a Tres Cantos. En quan ens vam negar, al·legant la impossibilitat del desplaçament per l'Estat d'Alarma, vam rebre tota mena de pressions perquè anéssim a declarar i fins i tot se'ns va plantejar que agents de la Guàrdia Civil podien presentar-se en els nostres domicilis.

La forma d'actuar per redactar aquest informe ha estat sobre la base de la coacció, la mentida i la manipulació. Testimonis que apareixen en l'informe de la Guàrdia Civil, asseguren que s'han manipulat les respostes que aquests van donar al ser contactats i han denunciat que les seves declaracions no només han estat tergiversades sinó directament modificades. Aquest informe, a més, conté nombrosos errors, com que la declaració de pandèmia per l'OMS es va realitzar al gener quan va ser l’11 de març i moltes de les informacions de l'esmentat document no han estat contrastades. És més, provenen de diaris de la dreta i l'extrema dreta com El Espanyol, La Razón o l'ABC entre d'altres. Tot un exemple d'imparcialitat.

Alhora que es concloïa aquest muntatge amb l'excusa del COVID-19, el PP i Vox han organitzat protestes en ple confinament sense que la judicatura o la policia hagin obert cap investigació al respecte. Quin cinisme!

Les institucions del sistema en guerra contra el moviment feminista

No és casualitat que la fúria de la dreta i l'extrema dreta, de la Guàrdia Civil i de sectors de la judicatura, es dirigeixi contra la manifestació del 8 de març. Utilitzen els noms de les companyes que vam legalitzar la manifestació, però és un atac contra les desenes de milers de persones que un any més vam aixecar les nostres veus contra la violència masclista. L'objectiu de la Benemèrita no és més que intentar desprestigiar un moviment que ha assenyalat la naturalesa masclista i reaccionària de l'Estat i les seves institucions. En nombroses protestes hem posat en evidència el caràcter sexista i franquista de la judicatura que empara a individus com els violadors de la Manada -guàrdies civils i militars que s'han cregut i es creuen impunes- i hem denunciat la repressió contra els nostres drets democràtics.

Tampoc és sorprenent la biografia del coronel i cap de la Comandància de la Guàrdia Civil a càrrec d'aquesta operació. Pérez de los Cobos va recolzar activament el cop d'Estat del 23-F, el 1992 va ser processat per tortures a un membre d’ETA i va ser qui va dirigir la brutal repressió a Catalunya durant el referèndum de l'1 d'octubre que es va saldar amb més de 1.000 ferits. Ara, la destitució d'aquest reaccionari per part de ministre d'Interior Grande Marlaska -i les dimissions d'altres agents afins a les seves idees reaccionàries- ha intensificat la ràbia i la propaganda dels ferms defensors de la "España una, grande y libre" .

Depurar l'aparell de l'Estat de feixistes i frenar l'extrema dreta als carrers

Totes les irregularitats que s'han comès amb l'informe del 8M no només justificarien la destitució de Pérez de los Cobos i els guàrdies civils implicats, sinó l'obertura d'una investigació per depurar responsabilitats fins i tot a nivell penal. O és que no és rellevant que es manipulin proves i es construeixin casos a mida? No és justament el que feia el franquisme contra sindicalistes, militants de l'esquerra i opositors?

Pérez de los Cobos no és una excepció. La presència d'aquests franquistes i reaccionaris en alts càrrecs de cossos i institucions és la conseqüència que els anteriors governs del PSOE no hagin depurat als torturadors i als feixistes de l'aparell de l'Estat. Al contrari, els han protegit, mantenint els seus privilegis i medalles -com va ser el cas de Billy El Niño-. Ara aixequen el cap davant l'ofensiva de l'extrema dreta però sempre han estat presents, des de la dictadura.

El Govern del PSOE-UP té una responsabilitat i una tasca pendent: depurar de forma immediata a tots els franquistes de l'aparell de l'Estat, als masclistes de la judicatura i tallar d'arrel l'actitud colpista que veiem en molts jutges, militars i comandaments policials -que simpatitzen amb el PP i Vox i que fins i tot militen en grups de la ultradreta- i derogar d'una vegada per totes la Llei Mordassa.

A l'extrema dreta no se la derrota mirant cap a un altre costat, sinó aplicant polítiques veritablement d'esquerres, en benefici de les oprimides i oprimits, i sortint al carrer i la mobilització. El 8 de març, en tots els racons de l'Estat, vam cridar amb força ¡No passaran! Avui, les dones treballadores, joves i el conjunt de la classe obrera, seguirem aixecant la bandera contra aquells i aquelles que pretenen acabar amb tots els nostres drets.