Ahir 14 de gener del 2020, la inseguretat laboral va a tornar a matar a la petroquímica de Tarragona. L'accident a IQOXE ha causat la mort d’un treballador fins avui desaparegut i la d'un veí del barri de Torreforta, a 3 km de la fàbrica. A més hi ha diversos ferits, entre ells un crític i un altre molt greu, que han estat traslladats a l'hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona, tots ells treballadors d’IQOXE. Des d'Esquerra Revolucionària volem traslladar el nostre condol i tota la nostra solidaritat a les famílies de les víctimes i afectats.

L'explosió s'ha produït en una planta que es va inaugurar al juliol del 2019, no fa ni un any, de l'empresa IQOXE, dedicada a la producció d'òxid d'etilè, necessari per a l'elaboració de productes químics orgànics. Aquest producte químic pot produir, segons el Ministeri de Salut, greus patologies per als éssers humans.

La Generalitat no només va donar suport sinó que va facilitar la posada en marxa d'aquesta planta. L'empresa IQOXE, que té el monopoli de la producció a l'Estat Espanyol i a Portugal, va aconseguir només el 2018 un benefici net de 18 milions d'euros. El seu propietari és Ricardo Leal, propietari de l'empresa de joies Cristian Lay (la més important juntament amb Tous) i la major fortuna d'Extremadura, sent propietari de Gas Extremadura i d'altres empreses de la indústria paperera o del sector agropecuari.

Els vostres beneficis, els nostres morts

Aquest nou accident mortal s'uneix a una llarga llista en el sector industrial de la província de Tarragona. El 31 de maig del 2019 ja hi va haver una altra explosió a l'empresa Carburos Metálicos, situada a la Pobla de Mafumet, que va causar la mort del treballador Antonio González de 44 anys, un altre treballador en estat crític i 13 ferits més, inclosos diversos bombers i tècnics de la Generalitat, que havien acudit al centre de treball després de conèixer l'accident.

Els capitalistes i els mitjans de comunicació al seu servei intenten presentar aquests accidents com el producte de la mala fortuna o la casualitat. Però la realitat és que l'amenaça mortal per a la salut dels treballadors i el medi ambient que aquestes empreses suposen és resultat de les seves polítiques de retallar en mesures de seguretat i drets laborals per omplir-se les butxaques anteposant la recerca del màxim benefici a costa de la salut i la vida dels treballadors i les nostres famílies. L'adquisició d’IQOXE va significar una reducció del nombre de treballadors deixant una plantilla insuficient per garantir la seguretat del centre de treball. Els treballadors fa temps que denuncien aquesta falta de personal, entre d'altres assumptes.

Un altre aspecte que ha posat en evidència l'accident mortal d'aquest dimarts 14 de gener ha estat que el Pla de Prevenció de Riscos Químics (PLASEQCAT) de la Generalitat no ha funcionat després de l'explosió. Aquesta situació havia estat denunciada per diferents organitzacions sindicals en reunions amb la Generalitat, una d'elles d'urgència després de l'accident a Carburos Metálicos. La justificació que ha donat Protecció Civil a què les alarmes no hagin sonat és un escàndol. "L'afectació no és externa a la zona del polígon" i "per això no es fan sonar les sirenes preventives". Però una les víctimes ha estat un veí de la ciutat que es trobava al seu domicili a 3 km del polígon.

Només entre els mesos de gener i juliol del 2019 es van registrar a Catalunya gairebé 60.000 accidents laborals que van causar baixa en el lloc de treball, xifra que podria arribar als 100.000 accidents laborals durant tot l'any. Aquests accidents han provocat l'escandalosa xifra de 56 morts. Des que es va implantar la reforma laboral només a Catalunya els accidents han augmentat un 36%.

Per una gran mobilització contra la inseguretat laboral i per la salut en els nostres barris!

L'accident a IQOXE torna a posar en evidència el menyspreu dels empresaris per la vida i els drets dels treballadors. També ens planteja la necessitat d'un sindicalisme combatiu, que parteixi de la defensa incondicional de les necessitats i drets dels treballadors i la participació d'aquests en totes les decisions a través de les assemblees enfront de la política de pactes i desmobilització que han aplicat els dirigents dels sindicats majoritaris CCOO i UGT durant els últims anys. Per combatre les retallades i la precarietat laboral, que tenen com a resultat l'augment d'accidents en els llocs de treball, la pèrdua de la nostra salut i drets, i aconseguir unes condicions de treball i de vida dignes només hi ha un camí: la lluita de la classe treballadora a cada centre de treball i a nivell general.

Els sindicats han de convocar immediatament una gran mobilització de tot el sector de la petroquímica i del conjunt dels treballadors i la població de Tarragona i la seva comarca exigint mesures urgents i plans d'inversió a la petroquímica i altres empreses de la comarca que garanteixin la seguretat tant pels treballadors com per al conjunt de la població. Juntament amb això, hem d'exigir el judici i càstig de tots els responsables de la negligència i retallades que han provocat aquest accident, començant per l'empresari Ricardo Leal. Aquesta mobilització ha d'anar unida a un pla que continuï la lluita fins a aconseguir aquestes reivindicacions i a l'exigència que es nacionalitzi IQOXE i el conjunt de la petroquímica i altres empreses contaminants o perilloses sota el control dels treballadors.

Per recuperar els drets laborals i socials que ens han arrabassat i aconseguir millorar les nostres condicions de vida: la lluita és l'únic camí!


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01