En el matí d'avui, Tohil Delgado, Secretari General del Sindicat d'Estudiants, hacomparegut en roda de premsa després de la seva recent posada en llibertat a les16:45 h d'ahir, dilluns 4 d'octubre.

A l'esmentada roda de premsa han estat presents, a més de companysdel Sindicat d'Estudiants, membres de la Fapa Giner de los Ríos, CCOO i IU.

Tohil ha començat la seva intervenció agraint encaridament el suport detots els companys del Sindicat d'Estudiants i de totes les organitzacionssindicals i de l'esquerra que durant aquests dies han mostrat el seu suport isolidaritat, una cosa que ha estat clau, com ell mateix explicava, per a laseva posada en llibertat i per evitar un agreujament dels maltractaments que vasofrir immediatament després de la seva detenció. També ha insistit en lafalsedat de totes les acusacions policials.

Posteriorment Tohil ha relatat amb detall els abusos i maltractaments que va sofrirdurant la seva estança als calabossos de la comissaria de Carabanchel; cops des del mateix momentde la seva detenció al carrer l'Oca, posteriorment més cops a la comissaria, enla qual se li va tancar en un quart a part amb un policia que li va propinarmés cops. A més dels maltractaments físics, també va rebre amenaces de mort desde l'instant en què el van posar al cotxe policial per emportar-se'l alscalabossos. Aquesta actitud de la policia només va canviar en el moment en què,sobre les 2 i mitja de la matinada del dia 3 d'octubre, un nodrit grup de companys delSindicat d'Estudiants es van presentar a la comissaria exigint la sevallibertat i es van mantenir allà fins a les set del matí. A partir de llavors Tohil no va tornar a sofrir maltractaments,encara que va ser testimoni dels que infligien també a immigrants alscalabossos de Moratalaz, als quals va ser traslladat posteriorment.

Com hem denunciat anteriorment, la intervenció policial que vaderivar en la detenció de Tohil i d'uns altres sis joves i treballadors equatorians, va tenir uncaràcter racista. Els comentaris a la comissaria van seguir aquesta líniaxenòfoba. A dia d'avui, estem més convençuts que mai que l'únic motiu de laseva detenció va ser el seu aspecte llatí que va fer que el confonguessin ambun immigrant.

Per aquest motiu Tohil Delgado ha fet una crida i una denúncia no només del seu cas particular,sinó de la situació que diàriament viuen els immigrants, d'abusos policials ipersecució, que pretén instal·lar un règim de terror entre aquest col·lectiu.

Finalment, el nostre Secretari General ha comunicat que elSindicat d'Estudiants procedirà en els pròxims dies a denunciar per viajudicial els maltractaments soferts i ha exigit la depuració immediata deresponsabilitats i l'expulsió dels comandaments i agents implicats en semblantacte de brutalitat racista. A aquests efectes des del Sindicat d'Estudiantssol·licitarem urgentment una reunió amb delegació de govern perquè intervinguien aquesta situació, per tal que aquests fets no tornin a repetir-se itraslladi aquesta denúncia al Ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, perquè esprenguin les mesures oportunes contra aquest tipus de comportaments a tots elsracons de l'Estat.


A Madrid, a 5 d'Octubre de 2010
Comissió Executiva del Sindicat d'Estudiants