Descarrega l'acord en PDF

EH Bildu i Ikasle Sindikatua/Sindicat d'Estudiants hem arribat a un acord programàtic després d'analitzar la situació d'emergència social que travessa l'ensenyament públic i el moment polític actual a l'Estat espanyol i en la Comunitat Autònoma Basca. I per això des d’Ikasle Sindikatua/Sindicat d'Estudiants fem una crida al jovent basc en les pròximes eleccions del 12 de juliol a votar EH Bildu, per articular governs alternatius al PNB i defensar una política d'esquerres recolzada en la mobilització social:

1. Les dues organitzacions exigim la derogació immediata d’Heziberri 2020, la LOMCE, el decret 3+2 i la reversió de totes les retallades a l'educació pública.

2. Defensem la immediata posada en marxa d'un pla de rescat a l'educació pública, que garanteixi la inversió del 6% del PIB i la gratuïtat total de l'educació pública des d'infantil a la universitat per a les famílies treballadores.

3. Les administracions públiques han d'assegurar tots els recursos docents i materials necessaris per a la tornada a classe al setembre en condicions de seguretat sanitària i de qualitat educativa per a totes i tots (reducció dràstica de les ràtios, contractació massiva de docents, distància de seguretat, test etc). Ni un euro per finançar el negoci privat de l'educació.

4. Defensem la immersió lingüística en tots els territoris on hi hagi llengües cooficials. A la CAB sostenim que l'Euskera sigui la llengua vehicular, i demanem el reforç escolar necessari per a l'aprenentatge de la mateixa.

5. L'assignatura de religió ha de sortir ja de l'educació pública, i s'han d'eliminar immediatament els concerts educatius als centres ultra catòlics que segreguen per sexes.

6. És necessària la incorporació als plans d'estudis de primària, secundària i batxillerat d'una assignatura obligatòria i avaluable d'educació sexual inclusiva i en llibertat, per lluitar contra el masclisme i la LGTB+fòbia.

7. Ja n'hi ha prou de reprimir al jovent que lluita! Eliminació de tots els reglaments de règim intern que retallen i reprimeixen el nostre dret a vaga, i reconeixement del dret a assemblea en hora lectiva a secundària, batxillerat, formació professional i universitat.

8. Reconeixem el dret d'autodeterminació d'Euskal Herria, Catalunya i Galiza, i la lliure determinació dels pobles en el seu dret a decidir.

9. Exigim la fi de les polítiques de dispersió i venjança contra els presos i preses bascos i el respecte als seus drets civils.

10. Les dues organitzacions ens comprometem a continuar la lluita contra les polítiques d'austeritat i retallades socials practicades per la dreta espanyola i basca, a la defensa intransigent de la sanitat pública oposant-nos a la seva privatització, a la fi de tots els desnonaments per llei i l'accés de tota la població a l'habitatge públic i digne. A la derogació integral de la reforma laboral actual i de les anteriors, i de totes les contrareformes de pensions.

Exigim la fi de les lleis repressives -com la Llei Mordassa- que ataquen les llibertats polítiques d'expressió, manifestació i organització. Llibertat per als joves d'Altsasu! Ens manifestem contra tot tipus d'opressió de gènere i violència masclista contra les dones, contra la justícia patriarcal, i qualsevol forma d'opressió i discriminació cap a la comunitat LGBT+.

Exigim la regularització de totes les persones migrants, la derogació de la Llei d'Estrangeria i la desaparició dels CIEs. En definitiva, advoquem per una política d'esquerres, basada en la mobilització i també en l'acció transformadora en les institucions, per defensar els drets socials i econòmics de la població treballadora i la protecció de l'entorn davant d'un sistema capitalista depredador.

Bilbo, 6 de juliol de 2020.


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01