18 mesos empresonat a Polònia sense proves amb la complicitat del Govern de Pedro Sánchez i la UE

El 28 de febrer del 2022 Pablo González, reporter freelance i col·laborador habitual de diversos mitjans i agències, va ser detingut a Polònia, prop de la frontera amb Ucraïna.

Avui, any i mig després, després d'haver-la prorrogat fins a sis ocasions, l'última el 16 d'agost passat d'aquest any, el periodista segueix en presó preventiva, sense que s'hagi presentat càrrec o acusació concreta i sense que hi hagi data per a la celebració del judici.

Segons ha manifestat l'ultradretà Govern polonès, Pablo va ser detingut per ser, sense haver exposat fins ara ni una sola prova, un espia al servei de Rússia. La “base més sòlida” sobre la qual les autoritats poloneses sustenten el captiveri de González és que el periodista va ser detingut amb dos passaports, un rus i un altre espanyol. Però no és cap secret que Pablo va néixer a Moscou, que quan era un nen es va traslladar a l'Estat espanyol amb la seva mare (filla d’un exiliat a l’URSS després de la guerra civil espanyola) i que va mantenir el passaport rus. No obstant això, per als serveis secrets i l'Executiu polonesos aquesta és la prova definitiva que Pablo és en realitat un espia al servei del Kremlin.

Pablo González és considerat per la “justícia” polonesa com un pres perillós. Segons explica la seva dona, Oihana Goiriena, això implica un aïllament de 23 hores al dia en una cel·la sense llum natural, dues dutxes per setmana, escorcolls en profunditat o la impossibilitat de llegir, règim de visites molt restringit (ella només l’ha pogut veure en dues ocasions durant tot aquest temps), etc.

Reporters Sense Fronteres (RSF) ha denunciat que "Pablo González porta a la presó 18 mesos sense que les autoritats poloneses hagin sustentat les seves greus acusacions", alhora que insisteixen que "és tan intolerable com insòlit que un periodista d'un Estat membre de la UE porti un any i mig en aquesta situació a un altre Estat comunitari”.

Foto1
Reporters Sense Fronteres ha denunciat que “Pablo González porta a la presó 18 mesos sense que les autoritats poloneses hagin sustentat les seves greus acusacions”.

El Govern de Pedro Sánchez i la UE, còmplices necessaris

Aquesta aberració està succeint al cor de la “democràtica” Unió Europea. Estem davant del cas d'un periodista que, cobrint la guerra a Ucraïna i les seves conseqüències intentant ser objectiu, ha estat empresonat com si fos un terrorista perillós, gràcies a la complicitat de la UE i el Govern espanyol.

Els drets bàsics que es recullen a la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea estan sent trepitjats amb total impunitat pel Govern polonès, quelcom que a les autoritats europees i espanyoles no hi els preocupa gens ni mica.

La Comissió Europea, transcorreguts molts mesos des que Pablo González va ser empresonat i després de nombroses interpel·lacions al Parlament europeu per part de parlamentaris de l'esquerra, s'ha limitat a recomanar a Polònia que el periodista sigui traslladat a Espanya tot esperant el judici. Aquesta és la resposta de suposades institucions democràtiques quan, com denuncia Juan Teixeira, portaveu de l'associació #FreePabloGonzález, més de 14 articles dels drets bàsics de la Unió Europea han estat violats durant la detenció i el posterior empresonament de Pablo.

Però el més escandalós és l'actitud del Govern de Pedro Sánchez en general i del Ministeri d'Afers Estrangers dirigit pel ministre José Manuel Albares, en particular.

Durant el primer mes a la presó, González va rebre dues visites del cònsol d'Espanya a Varsòvia. El resultat d'aquesta “intervenció” va ser limitar-se a informar la família del periodista que no sabia per què se l'acusava. El Govern espanyol va declarar al Parlament que la fiscalia polonesa havia ordenat mantenir en secret les acusacions d'espionatge, ordre que l'Executiu de Pedro Sánchez va assumir complir rigorosament. De la mateixa manera, el president del Govern espanyol va descartar en sessió parlamentària presentar cap tipus de queixa formal a Polònia per l'empresonament de Pablo.

Tant Pedro Sánchez com el ministre Albares, han contribuït a generar sospites sobre la naturalesa real de la tasca que feia González, de la seva professionalitat i honestedat. Sánchez i sobretot Albares declaren de manera recurrent que les acusacions que pesen sobre el periodista són molt greus o que hi ha aspectes del cas que González no vol que es coneguin; alhora que llancen aquestes insinuacions, expliquen que no saben del cas més del que s'ha publicat als mitjans[1]. Absolutament vergonyós.

Aquest abandonament cap a Pablo González per part de les autoritats espanyoles, contrasta amb la profunda preocupació mostrada per Albares i el seu Ministeri pel cas de Daniel Sancho, que va confessar haver assassinat i esquarterat a Tailàndia la seva parella aquest mes d'agost. Com denuncia la família de Pablo, mentre la indiferència cap a la situació del periodista és escandalosa, s'ha prestat tota mena d'ajuda a Sancho i Exteriors des del primer dia ha estat treballant en la seva extradició a Espanya.

És més, mentre situat l'empresonament de Sancho en la primera línia mediàtica, pel que fa a Pablo González, el Ministeri d'Exteriors ha exercit "pressions als mitjans de comunicació des del principi perquè no es parli gaire del cas dient que hi pot haver proves i que no es mullin[2]”.

Llibertat ja per a Pablo!

Tota aquesta actuació escandalosa del Govern polonès, la UE i l'Executiu espanyol té una explicació molt clara.

Poc abans de ser detingut, Pablo González cobria la informació sobre la situació dels refugiats que fugien de la invasió russa i la guerra. Gràcies a ell vam poder conèixer que les autoritats ucraïneses i poloneses exercien una inacceptable discriminació contra els refugiats en funció del color de la pell i el país de naixement.

Foto1
El Govern de Pedro Sánchez i el ministre d'Exteriors José Manuel Albares són còmplices necessaris en aquest atemptat contra els drets democràtics més bàsics del periodista.

Aquesta denúncia pública va deixar en evidència la hipocresia que s'ocultava després de la propaganda falsament humanitària de les autoritats poloneses, ucraïneses i de la UE. En plena campanya a favor de l'ajuda militar al Govern de Zelenski, que informacions d'aquesta mena sortissin a la llum era incompatible amb la propaganda de guerra de les potències occidentals.

Davant d'aquesta situació els Governs ucraïnès i polonès van decidir prendre represàlies contra un testimoni incòmode dels seus excessos i van empresonar aquest periodista, un professional amb una acreditada trajectòria com a corresponsal a Ucraïna durant més d'una dècada.

Pablo González ja havia estat retingut pels serveis d'intel·ligència ucraïnesos el 6 de febrer, amenaçat per la seva feina com a periodista i “convidat” a abandonar el país, encara que mai no es va dictar contra ell una ordre legal d'expulsió. Pau no es va deixar acovardir i va continuar des de Polònia la seva tasca informativa.

Al mateix temps que els serveis secrets ucraïnesos coaccionaven il·legalment Pablo González, a l'Estat espanyol funcionaris del CNI es van dedicar durant dies a visitar i interrogar familiars i amics de Pablo González per reforçar aquesta coacció i forçar-lo a abandonar la seva tasca com a periodista independent.

Des d'Esquerra Revolucionària denunciem enèrgicament l'actuació criminal i antidemocràtica del Govern polonès i la col·laboració vergonyosa de la Comissió Europea i del Govern espanyol en aquest atemptat als drets fonamentals de Pablo González i a la llibertat d'expressió i informació. Tots els militants conseqüents de l'esquerra no podem passar per alt aquests fets ni mirar cap a una altra banda. Pablo ha de ser posat en llibertat ja!

 

[1] Pablo González: un año y medio encarcelado en Polonia con más incógnitas que certezas sobre su caso

[2] La voz encerrada de Pablo González


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01