El Tripartit ha anunciat una reforma de l'IRPF que afectarà al tram autonòmic de les rendes més altes. Aquesta mesura forma part dels paquets "d'ajustament" aprovades pel Govern para reduir el dèficit de la Generalitat.

Entre les mesures anunciades es troba un descens del 5% del salari dels mestres i professors dels centres educatius privats-concertats, un 3,21% per als centres sanitaris i un 1,8% per als que  presten serveis socials (com els geriàtrics), també privats concertats. Com expliquem a El Militante nº239, els marxistes ens oposem als concerts, però no defensem la deterioració de les condicions laborals dels seus treballadors, sinó la integració d'aquests centres a la xarxa pública. En tot cas, la mesura aprovada pel Tripartit, que superficialment podria passar per progressista, no afectarà a la continuïtat dels concerts, sinó als treballadors d'aquests centres, les condicions dels quals eren ja pitjors que les dels treballadors homòlegs de centres públics.

A més el Govern ha anunciat una retallada en Sanitat i Dependència de 316,1 milions d'euros; un altra de 531,1 en inversions públiques; una reducció d'un 10% en les partides per a personal substitut de l'administració pública i hores extraordinàries (excepte mestres i personal sanitari) i una retallada de la meitat de les reposicions de les jubilacions en el personal docent, sanitari i d'emergència i d'un 10% en la resta dels funcionaris. Més enllà de la publicitat desplegada sobre la reducció dels sous dels alts càrrecs i de la reducció de dietes per assistir a reunions de consells d'administració, la veritat és que el gruix de les mesures del Govern, complementàries a les anunciades per Zapatero, suposaran una deterioració encara major de les condicions laborals dels funcionaris.

Aquestes mesures arriben no obstant això en un moment de important debilitat per al PSC ja que totes les enquestes apunten a una caiguda del vot socialista en les eleccions que se celebraran al novembre. De fet, per primera vegada, les enquestes assenyalen la possibilitat que el PSC perdi l'Ajuntament de Barcelona, una fet inèdit des del final de la dictadura. No és casualitat que davant aquesta situació i les protestes dels socis del PSC en el Tripartit, ICV i ERC, el Govern hagi anunciat també l'increment de l'IRPF a les rendes més altes. No obstant això, hem d'assenyalar que es tracta d'una mesura absolutament descafeïnada: Per a les rendes superiors a 120.000 euros s'augmentarà l'impost en dos punts (afectarà a 19.500 contribuents) i per a les rendes superiors a 175.000 euros l'augment serà de quatre punts (afectarà a 7.500): En total 75 milions d'euros! No és d'estranyar que el conseller Castells, que s'oposava a aquesta mesura al·legant una possible fugida de capitals, donés a torça el seu braç. És pura propaganda que deixarà intactes les grans fortunes i que ni si volgués està clar que finalment s'apliqui perquè dependrà de la voluntat del nou Govern que surti triat després de les eleccions.

La posició d’ICV i ERC en aquest debat ha estat vergonyosa. Han acatat la retallada, tant la de Zapatero com la de Montilla apel·lant a la " responsabilitat" i l'única diferència esgrimida ha estat la quantia d'euros que havia de ser el límit per a pujar l'IRPF: ICV defensava que fora de 100.000 euros en comptes dels 120.000 finalment aprovats. Com ironitzava Castells: "Veieu com hi ha bona harmonia en les coses importants?"

Cada dia que passa es fa més necessària la vaga general a Catalunya i a tot l'Estat. El 31 de maig, Avalot (l'àrea de joventut de la UGT de Catalunya) va aprovar una resolució exigint ja la vaga general:

"L'Avalot - Joves de la UGT de Catalunya considera que tant els agressions a treballadors públics i pensionistes imposades pel govern central i català com els plantejaments que s'estan fent a la taula del diàleg social per part del govern i de la patronal no deixen una altra sortida que la convocatòria urgent d'una vaga general a l'Estat.

L'Avalot considera que els treballadors i les treballadores hem de donar una resposta contundent a les mesures del govern de l'Estat -adoptades i fins i tot agreujades pel govern de la Generalitat- per reduir el dèficit públic, que tornin a perjudicar únicament a les classes més desfavorides de la societat amb retallades salarials i socials, mentre que no és demana cap mena de sacrifici ni solidaritat als que més tenen i/o que ens han ficat en aquesta crisi econòmica (com, per exemple, el sector financer i especulatiu).

Aquesta situació només és pot agreujar amb la reforma laboral que vindrà. La patronal, amb els seus plantejaments maximalistes i immovilistes, està impossibilitant des d'un inici qualsevol tipus d'acord i està forçant el govern a decretar unes reformes que suposaran un pas enrere en els drets laborals i socials d'aquest país, especialment pel que fa a la gent jove treballadora, i que a més no serviran ni per crear més ocupació i per sortir de la crisi. Les propostes que planteja la patronal busquen un model de mercat de treball on els joves estiguem en situació de semiesclavatge i on s'imposi i és normalitzi la precarietat laboral al llarg de tota la vida i per al conjunt dels treballadors i les treballadores.

Per això, l'Avalot considera que ara és el moment de plantar cara, convocar una vaga general per defensar els nostres drets i no fer ni un pas enrere. Hem de deixar clar als governants que els agressions d'aquest tipus no queden sense resposta".