Organitzem la lluita als carrers per fer fora l’Albiol

El 9 de desembre la precarietat va tornar a matar a Badalona. Després del drama de l'edifici de Sant Roc de l'any passat, un nou incendi a la ciutat ha deixat 3 morts i 23 ferits en una nau abandonada des de fa 15 anys al carrer Tortosa al barri del Gorg, on malvivien desenes de persones.

Des d'Esquerra Revolucionària volem manifestar el nostre més sincer condol a les famílies de les persones mortes i traslladar tot el nostre ànim i solidaritat als ferits i al conjunt de les famílies afectades. Denunciem el menyspreable atac racista que l'alcalde de la ciutat, Xavier García Albiol, està llançant contra les famílies treballadores. Aquest desastre té responsables i l’Albiol és un d'ells, i per descomptat es podria haver evitat.

El dret a un habitatge digne està segrestat per bancs i immobiliàries

La nau era l'únic sostre per a més de 150 persones que vivien en condicions d'extrema pobresa –i ho ha estat per a desenes més que hi han viscut durant fins i tot 10 anys–, majoritàriament persones d'origen subsaharià, moltes d'elles de Senegal, sense opció a llocs de treball dignes o habitatges socials.

Molts d’ells no tenen papers i sobreviuen de la recollida de ferralla i la venda ambulant. I aquells que sí que en tenen, o no tenen feina o aquesta no els hi dóna per pagar un lloguer, independentment de si tenen o no contracte.

Aquestes són les horribles condicions de vida que pateixen molts treballadors i treballadores immigrants, com es va posar sobre la taula a l'estiu amb les temporeres de la maduixa de Lleida i Huelva.

La veritat és que l'accés a un habitatge digne suposa un greu problema per a les famílies treballadores, encebant-se amb els sectors més desprotegits entre els quals destaquen els immigrants.

La suposada prohibició dels desnonaments és pura propaganda. A Badalona, ​​fins i tot hem vist en plena pandèmia com una família sense alternativa habitacional i amb símptomes de Covid-19 va ser desnonada al barri de Sant Roc.

La realitat és que milers de famílies treballadores estan amenaçades amb ser desnonades. A les immobiliàries i els grans bancs no els importen les vides dels treballadors (i menys si són immigrants pobres), sinó els seus beneficis.

García Albiol: un feixista al servei dels especuladors immobiliaris

El discurs xenòfob i racista d'Albiol és conegut per totes i tots. De fet, quan el maig passat va tornar a l'alcaldia badalonina, tot i existir una majoria d'esquerres, va recuperar el seu famós eslògan de "netejar Badalona". Fa pocs mesos, segons habitants de la nau sinistrada, la va visitar acompanyat de la policia per amenaçar-los amb fer-los fora de l'edifici.

García Albiol i l'Ajuntament de Badalona han fustigat durant mesos als habitants de la nau a través de controls policials i la reaccionària Llei d'Estrangeria.

L'assetjament ha arribat tan lluny que fins i tot els hi van tallar l'aigua. Com denunciava una dona que vivia a la nau: si haguessin disposat d'aigua elles mateixes podrien haver apagat l'incendi.

Al poc de conèixer-se la desgràcia, García Albiol deia de les víctimes que “eren persones conflictives que creaven problemes”. Justificava aquest autèntic assassinat criminalitzant el col·lectiu subsaharià i de pas a tots els immigrants de Badalona associant-los amb drogues i violència!

És un escàndol majúscul. Immediatament les associacions veïnals i populars del barri han desmentit categòricament aquestes afirmacions. La demagògia racista de l’Albiol pretén amagar que la nau està situada en una de les zones afectades pel seu nou pla urbanístic que engloba el Parc del Gorg i el Canal del Port de Badalona, ​​i amb el qual els seus amics els empresaris immobiliaris ja s'estan fregant les mans veient l'enorme negoci especulatiu que poden realitzar gràcies a la corrupció, el clientelisme i els diners públics que l’Albiol els hi ofereix.

Tal com ha dit Lamine Sarr, portaveu del Sindicat Popular de Venedors Ambulants de Barcelona, ​​l'incendi de la nau és un autèntic crim d'Estat!

Com es combat l’Albiol i l'extrema dreta?

Però per combatre aquest reaccionari i les seves polítiques i propaganda racista cal passar de les paraules als fets. No n'hi ha prou simplement amb denunciar l’Albiol. La realitat és que aquesta nau portava ocupada en aquestes condicions, sense llum i sense aigua, 10 anys.

És cert que sota l'Ajuntament del canvi de Dolors Sabater es va establir un servei assistencial per als ocupants a través de la Creu Roja i Càritas, que Albiol va desmantellar res més tornar a l'Ajuntament. No obstant això, van seguir sense llum i aigua perquè "la llei no ho permetia", i no hi va haver cap pla per reallotjar-los en habitatges dignes o garantir que tinguessin papers i una feina amb la qual poder-se guanyar-se la vida.

I el mateix podem dir respecte a la Generalitat o a l'actual Govern PSOE-UP: que a més a més de condemnar el fets poden i han de prendre mesures que posin en evidència a l’Albiol i que garanteixin els drets i la vida de tots els immigrants afectats.

La millor manera de combatre l'extrema dreta, i a elements com l’Albiol, és demostrar que sí que hi ha una alternativa. Si s’expropiessin els milers d'habitatges en mans dels bancs i les grans immobiliàries i s'establís un parc públic d'habitatge, ningú hauria d’allotjar-se en una nau abandonada sense llum i sense aigua. Si es derogués la Llei d'estrangeria, molts d'aquests immigrants podrien accedir a una feina amb drets i unes mínimes condicions laborals. La política realista que s'excusa darrere de la llei per justificar no prendre mesures, resulta impotent a l'hora d'acabar amb una misèria que s'acaba de cobrar 3 morts i gairebé 25 ferits.

Cal recordar a més que l’Albiol i el PP només tenen 11 dels 27 regidors de l'Ajuntament de Badalona, ​​i que per descomptat podria no estar governant si les diferents forces d'esquerres ho haguessin impedit. És cert que el PSC ha mostrat molt pocs escrúpols pel que fa a aquest racista, comptant en la moció de censura del 2018 amb els seus vots per fer-se amb l'alcaldia. No obstant això, posteriorment, la CUP i Dolors Sabater van cometre un error al no concedir els seus vots a la candidatura acordada per la resta de forces d'esquerres, inclosos tres regidors de la seva pròpia coalició (La Badalona Valenta [1]). Cal rectificar aquesta situació, i fer fora immediatament l’Albiol de l'Alcaldia.

Ni un pas enrere en la lluita contra el racisme! Les vides dels treballadors importen!

Però a més, per a fer-lo fora, cal impulsar i organitzar la lluita als carrers, tal i com estan fent els mateixos afectats. Són aquestes manifestacions antiracistes que estem veient a Badalona, ​​de les mateixes víctimes, les que estan commovent a la població i posant en el punt de mira l’Albiol i el seu Govern. Com mostren les mobilitzacions antiracistes del juny i en defensa d'un habitatge digne a Badalona, ​​tenim força per derrotar l’Albiol i les seves polítiques!

L'esquerra a l'Ajuntament de Badalona, ​​especialment la CUP i Guanyem Badalona En Comú, ha d'estar a l'altura de les circumstàncies, impulsar la lluita i desplegar una campanya de solidaritat amb els immigrants afectats davant la propaganda i mentides racistes de l’Albiol. Només mitjançant la lluita als carrers, i mitjançant polítiques conseqüents d'esquerres, podrem enfrontar aquesta perillosa demagògia racista que tracta de dividir-nos i enfrontar-nos.

Hem d’organitzar-nos en els barris de la ciutat en comitès antiracistes i antifeixistes, amb un pla de lluita que inclogui noves manifestacions, amb el qual assenyalar directament a la dreta i als empresaris, els veritables responsables dels nostres problemes, que intenten dividir els treballadors i enfrontar-nos entre nosaltres segons el nostre color de pell, origen o religió.

Per acabar amb el racisme que colpeja els treballadors i treballadores migrants, des d'Esquerra Revolucionària lluitem per:

- Cal fer fora l’Albiol i el PP de l'alcaldia!

- Per un Ajuntament d'esquerres que expropiï els milers de pisos buits propietat de les immobiliàries i que estableixi un parc d'habitatge públic per a garantir el dret a un sostre digne per a les famílies treballadores.

- Regularització ja dels treballadors i treballadores immigrants oferint-los alternatives habitacionals i laborals, per garantir unes condicions de vida dignes. Derogació de la Llei d'Estrangeria, tancament dels CIE i els centres de menors estrangers, que són autèntiques presons.

- Depuració de racistes i feixistes tots els cossos policials, repressius i de totes les institucions.

Hem d’unir forces contra la dreta, els empresaris i el seu racisme. No passaran!

Notes

[1] Coalició formada entre ERC, la CUP i Guanyem Badalona En Comú.


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01