uneteMovilmex 01
bannerafiliacion2 01


Fa cent anys, exactament el 21 de gener de 1924, Vladimir Ilich Lenin, el gran teòric marxista, dirigent del Partit Bolxevic, de l'octubre roig de 1917 i de la Internacional Comunista, moria a la ciutat de Gorki, molt a prop de Moscou.

És molt complicat escriure sobre la figura de Lenin en un espai tan limitat com un article. En primer lloc, perquè el coneixement de les seves idees i de la seva trajectòria, per a un ampli sector de l'opinió pública, ha estat modelat per una campanya permanent de difamació política on s'hi han dedicat moltíssims recursos.

Les mentides i tergiversacions abocades des de les tribunes acadèmiques, en biografies aberrants, en bodris periodístics que presenten Lenin com a precursor d'una dictadura sanguinària són el pa de cada dia. Aquest catàleg de manipulació i desqualificacions en què la classe dominant sempre ha insistit, es va reforçar pel treball conscienciós de l'estalinisme a l'hora de falsificar les idees i la trajectòria de Lenin.

Després del col·lapse de l'URSS eren molts els que consideraven enterrat per sempre el llegat. Una gran majoria dels partits comunistes estalinitzats van renegar de la seva figura, van abandonar el leninisme i es van convertir en part de l'ordre establert. Molts dels seus dirigents van acabar a les files de la socialdemocràcia o més a la dreta fins i tot, recolzant entusiastament la restauració capitalista a la terra d'octubre.

Però malgrat tot, poques dècades després, la crisi del capitalisme mundial i l'extraordinària lluita de classes que s'està lliurant a tots els racons del món, la destrucció de les guerres imperialistes, l'holocaust contra el poble palestí a Gaza, l'ascens de l'extrema dreta, de la desigualtat lacerant i l'empobriment, i l'hecatombe mediambiental que amenaça la nostra supervivència, tornen a plantejar interrogants i desafiaments estratègics per a milers de revolucionaris i per a una nova generació que s'acosta a les idees del comunisme. El pensament de Lenin i la seva acció pràctica tornen a projectar una potent llum a la batalla que lliurem contra la barbàrie.

Hi ha un interès per conèixer i saber de Lenin, del militant a qui res d'allò humà li era aliè, parafrasejant Marx, i el compromís del qual amb els humiliats i els explotats el va portar a abraçar una ètica que ha mostrat la seva superioritat moral: la de els que lluiten incansablement contra tota opressió de classe, nacional, de gènere o raça, que defensen l'internacionalisme proletari genuí i combaten la burgesia imperialista i la socialdemocràcia militarista.

Lenin es va guanyar l'odi fanàtic dels capitalistes i els seus lloctinents a les files del moviment obrer. No li perdonarien mai el seu paper decisiu en la primera revolució socialista victoriosa de la història i en la tasca de desemmascarar els agents polítics del capital que es disfressaven amb la vestimenta del socialisme. Però els obrers amb consciència de classe només podem guardar-li una enorme i sincera gratitud.

Rosa Luxemburg, la comunista internacionalista amb qui va travar una estreta relació plena d'apassionats debats i polèmiques, va escriure unes línies sobre Lenin i el bolxevisme que mereixen ser recordades avui:

“Lenin, Trotski i els seus camarades han demostrat que tenen tot el valor, l'energia, la perspicàcia i la fermesa revolucionària que es pugui demanar a un partit a l'hora històrica de la veritat. Els bolxevics han mostrat posseir tot l'honor i la capacitat d'acció revolucionaris [que no té] la socialdemocràcia europea; la seva revolta d'octubre no ha estat només una salvació real de la revolució russa, sinó que també ha estat la salvació de l'honor del socialisme internacional”.

Teòric del marxisme

Lenin va dedicar més de tres dècades de la seva vida a la causa revolucionària, i els seus escrits, articles, treballs científics, cartes i llibres ocupen 55 volums gruixuts en castellà. Només referir els camps en què va desenvolupar la teoria marxista, produint obres que avui segueixen sent una obligada referència, és una tasca complexa.

Als seus inicis, quan es va integrar en els cercles clandestins del marxisme rus, aviat va destacar per la seva crítica rigorosa a les idees anarquistes i populistes (Qui són els amics del poble i com lluiten contra els socialdemòcrates, El desenvolupament del capitalisme a Rússia). En aquells primers anys de militància revolucionària, detenció i deportació a Sibèria, de col·laboració amb els fundadors del marxisme rus (Plekhanov, Axelrod, Zasúlitx…), Lenin es va lliurar com ningú a la gran tasca de la seva vida: construir el partit revolucionari del proletariat .

De la seva concepció va néixer la publicació del diari Iskra i la celebració del II Congrés del Partit Obrer Social Demòcrata Rus (POSDR), realment la reunió fundacional, i que se saldaria amb la divisió entre bolxevics i menxevics. A través d'esdeveniments i proves polítiques d'envergadura, aquesta ruptura es consolidaria al llarg d'una lluita ideològica i organitzativa enverinada entre l'ala proletària i marxista del partit, i la fracció oportunista i reformista (Què fer?, un pas endavant dos passos enrere, Dues tàctiques de la socialdemocràcia en la revolució democràtica…)(1).

El seu estudi de la Revolució francesa de 1789-1793, de la Revolució alemanya de 1848 i la Comuna de París de 1871, va aportar molt a les seves formulacions estratègiques més importants. Lenin i els bolxevics sempre es van diferenciar pel seu rebuig a la col·laboració de classes amb la burgesia liberal. I aquesta postura es va plasmar durant la Revolució russa del 1905 i en la seva crida a la insurrecció armada contra la tirania tsarista.

La seva defensa dels mètodes revolucionaris per enderrocar el règim, el van empènyer a trencar definitivament amb el fundador del marxisme rus, Iuri Plekhanov, ia aprofundir encara més els seus desacords amb l'ala oportunista (menxevic) del POSDR. Però els fets van reivindicar la postura de Lenin en aquells anys turbulents (El programa agrari dels socialdemòcrates a la primera Revolució russa).

Enmig d'una desmoralització generalitzada davant el triomf de la contrarevolució, va centrar les seves energies a defensar el materialisme dialèctic, que sempre va considerar la pedra angular del socialisme científic i una constant en l'educació i la formació dels quadres i militants del partit (Materialisme i empirocriticisme ).

Els seus treballs sobre la qüestió nacional, en una dura polèmica amb Rosa Luxemburg (El dret de les nacions a l'autodeterminació), van representar un salt enorme en la clarificació del programa marxista tant per als revolucionaris de les nacionalitats i nacions oprimides com de les potències opressores .

I durant la gran sacsejada de 1914, en el moment del triomf dels socialpatriotes i quan milions de treballadors van ser enviats a les trinxeres a matar-se els uns contra els altres per a més benefici de les seves burgesies imperialistes, Lenin no va dubtar a aixecar-se contra la degeneració oportunista de la Segona Internacional i la seva traïció al socialisme. Encapçalava una minoria sí, però aquesta minoria d'internacionalistes que va romandre fidel a la causa dels treballadors jugarien un paper excepcional en els esdeveniments revolucionaris posteriors (La fallida de la Segona Internacional, El Socialisme i la Guerra).

En aquest període va estudiar en profunditat els escrits econòmics de Marx i es va basar en les pròpies observacions per oferir una caracterització de l'imperialisme com a capitalisme monopolista d'Estat que no ha estat superada (L'imperialisme fase superior del capitalisme).

L'esclat de la Revolució de Febrer de 1917 va trobar Lenin a l'exili i tot el seu afany va ser tornar a Rússia per entrar en contacte directe amb els esdeveniments. Tot just arribar a Petrograd el mes d'abril va desplegar un talent creatiu i enormement flexible. Polemitzant amb els “vells bolxevics” sobre la naturalesa de la Revolució russa, Lenin va reorientar tot el programa del partit emfatitzant que la fase burgesa de la revolució havia estat culminada.

Aquesta postura va implicar una dura confrontació contra els menxevics i el Govern provisional, i la seva col·laboració amb la burgesia liberal i les potències imperialistes aliades. Lenin va plantejar agudament la qüestió de la transferència de tot el poder als soviets, els organismes de poder obrer sorgits al febrer. Un objectiu que, tal com va explicar, només seria possible aconseguir amb la revolució socialista.

Els seus escrits del 1917 són una escola inesgotable d'ensenyaments en temps de revolució, del mètode per explicar pacientment les idees més complexes, de la necessitat d'audàcia, audàcia i més audàcia per conquistar el suport de les masses obreres i camperoles... Cartes des lluny, Les Tesis d'Abril, Es mantindran els bolxevics al poder?, L'Estat i la revolució, L'art de la insurrecció… i els centenars d'articles, proclames i discursos que va redactar, componen un vendaval de propaganda i teoria revolucionària.

Tot aquest arsenal de destresa política, de tàctica i estratègia, es va transformar en una grandiosa força material gràcies a la tasca que van realitzar milers d'activistes bolxevics a les fàbriques, a les casernes, al front, entre els camperols, recolzant-se a les consignes i anàlisis leninistes. Sense això, el proletariat rus mai no hauria pogut enderrocar la burgesia.

El paper de Lenin en la construcció de l'Estat obrer i com a fundador de la Internacional Comunista quedaria plasmat als decrets més importants del Consell de Comissaris del Poble, als manifestos i resolucions dels quatre primers congressos de la IC, ia les polèmiques contra els caps del reformisme i els joves militants esquerrans dels recent fundats partits comunistes (La revolució proletària i el renegat Kautsky, La malaltia infantil de l'esquerra en el comunisme…).

La quantitat de feines que va dedicar als problemes de l'edificació socialista en un país assetjat per la contrarevolució, la intervenció militar imperialista, i amb una base social majoritàriament camperola, mereixen un estudi detingut.

Tant als debats sobre la formació de l'Exèrcit Roig, i el seu suport a Trotski en aquesta tasca, com al realisme revolucionari que va imprimir a la discussions sobre la pau de Brest Litovsk, el dret efectiu a l'autodeterminació i la independència de les nacions esclavitzades pel tsarisme, a les controvèrsies sobre la Constitució de l'URSS, Lenin va actuar com un mestre del marxisme.

Els seus escrits sobre l'alliberament de la dona i la joventut mostren la seva consciència del paper indispensable que els sectors més oprimits havien de jugar a la construcció del socialisme.

Lenin va haver d'enfrontar-se també a problemes inèdits, que no havien estat abordats anteriorment pel marxisme. Els efectes devastadors d'anys de guerra imperialista i de guerra civil no es podien defugir. A la dislocació de la indústria i els transports, a l'escassetat i la gana, a la reducció numèrica de la classe obrera i les enormes dificultats per incorporar-la a la gestió de l'Estat soviètic, s'hi va sumar l'aïllament de l'URSS després de les derrotes de la revolució a Alemanya, Itàlia, Hongria…

Les condicions objectives no podien ser més complicades per florir una genuïna democràcia obrera.

El darrer combat

En aquest context ple d'obstacles i desànim, Lenin va promoure replegaments tàctics de gran importància com la posada en marxa de la Nova Política Econòmica (NEP) que va reemplaçar el comunisme de guerra. Però en el seu darrer gran combat, molt menys conegut ja que va ser amagat durant dècades per l'estalinisme, l'honestedat i la profunditat del pensament leninista brillen amb una intensitat especial.

Lenin va ser molt clar en advertir d'un tumor burocràtic que amenaçava la revolució, i no va dubtar a assenyalar als quadres del partit la urgència de corregir el rumb que estaven prenent els esdeveniments. Al Quart Congrés de la Internacional Comunista va advertir:

“Vam prendre possessió de la vella maquinària estatal i aquesta va ser la nostra mala sort. Tenim un ampli exèrcit de treballadors governamentals. Però ens falten les forces per exercir un control real sobre ells (...) A la cúspide tenim no sé quants, però en qualsevol cas no menys d'uns quants milers (...) Per sota hi ha centenars de milers de vells funcionaris que rebem del tsar i de la societat burgesa”.

El 1922 Lenin va patir diversos ictus que van reduir la seva capacitat de treball. Però la seva forta complexió, que el va ajudar a superar l'atemptat del 1918, també li va permetre afrontar els problemes del moment amb una intensitat i una dedicació sorprenents.

El seu enfrontament amb Stalin d'acord amb la pretensió d'aquest de suprimir el monopoli estatal del comerç exterior, un dels pilars fonamentals de l'Estat obrer; la denúncia contra el xovinisme gran rus durant el debat sobre la Constitució de l'URSS, i els intents de sotmetre Ucraïna i Geòrgia; el bloc amb Trotski de cara a l'imminent congrés del partit i, finalment, la ruptura de les seves relacions personals amb Stalin el 1923 després de la seva agressió verbal a Krúpskaia, mostraven un Lenin completament decidit.

Tot el que va escriure Lenin a les seves cartes al XIII congrés del PCUS, i que han passat a la història com el seu Testament, defineixen la seva actitud:

“El camarada Stalin, havent-se convertit en secretari general, ha concentrat a les mans un enorme poder, i no estic segur que sempre sigui capaç d'usar-lo amb prou prudència… (24 de desembre de 1922).

“…I crec que en aquest cas, en relació amb la nació georgiana, tenim un exemple típic de com l'actitud veritablement proletària exigeix de la nostra part extremada cautela, delicadesa i transigència. El georgià [Stalin] que descuida aquest aspecte de la qüestió, o que desdenyosament llança acusacions de 'nacional-socialisme', mentre que ell mateix actua com un veritable 'nacional-socialista', i fins i tot com un vulgar mató gran rus, viola, en substància, els interessos de la solidaritat de classe del proletariat, ja que res no atura tant el desenvolupament i l'enfortiment de la solidaritat de classe del proletariat com la injustícia nacional… (31 de desembre de 1922)”.

“Stalin és massa groller i aquest defecte, encara que plenament tolerable al nostre medi i en les relacions entre nosaltres, els comunistes, es torna intolerable en un secretari general. Per això suggereixo que els camarades pensin en la forma de remoure Stalin d'aquest lloc i anomenar al seu lloc un altre home que en tots els altres aspectes es diferenciï del camarada Stalin en tenir un sol avantatge, a saber: ser més tolerant, més lleial, més educat i més considerat amb els camarades, menys capritxós, etc... (4 de gener de 1923).

“Al camarada Stalin. Còpies per a Kàmenev i Zinoviev.

Benvolgut camarada Stalin:

Vostè s'ha permès la insolència de trucar a la meva dona per telèfon per reprendre-la durament. Malgrat el fet que ella va prometre oblidar-se del que s'ha dit, tant Zinoviev com Kamenev van saber de l'incident, perquè ella els va informar sobre això. No tinc cap intenció d'oblidar-me fàcilment del que es fa en contra de mi, i no necessito insistir aquí que considero que el que es fa en contra de la meva dona es fa contra mi també. Li demano que mediti amb compte sobre la conveniència de retirar les seves paraules i donar les degudes explicacions, tret que prefereixi que es tallin les nostres relacions completament.

El saluda, Lenin. 5 de març de 1923.”

El 10 de març del 1923 patiria un nou ictus que el va reduir definitivament al silenci. No va poder intervenir en cap dels xocs que es van produir dins del partit aquell any tan transcendental. Després de deu mesos de completa prostració, va morir el 21 de gener de 1924.

La desaparició de Lenin va donar lloc a un significatiu moviment de “canonització” des de l'aparell dirigent, molt útil com a preparació del posterior culte a la figura omnipresent de Stalin. Quan Zinoviev va proposar rebatejar Petrograd com Leningrad, quan es va decidir l'embalsamament del seu cadàver malgrat les protestes de Krúpskaia, la burocràcia emprenia un camí de ruptura amb tot el que Lenin va representar en vida.

Molts van alçar la veu contra accions semblants, considerant la trajectòria senzilla, austera i humana del dirigent d'octubre.

El poeta Vladímir Maiakovski va denunciar encertadament la nova litúrgia burocràtica:

“Estem d'acord amb els ferroviaris de Riazán que han proposat al decorador que faci la sala Lenin del seu club sense bust ni retrat, dient

‘No volem icones!’. No feu de Lenin una estampeta.
No imprimiu el vostre retrat en els cartells, els hules, els posagots, els gots, els tallapurs.
No us emmotlleu en bronze. Estudieu Lenin, no el canonitzeu.
No creieu un culte al voltant del nom d'un home que tota la seva vida va lluitar contra els cultes de tota mena.
No comercieu amb els objectes de culte. Lenin no està a la venda”(2).

Leninisme vs estalinisme

En poc temps una legió de funcionaris privilegiats, sota les ordres directes de Stalin i la seva camarilla, es va dedicar a la tasca de falsificar la història del partit bolxevic i els seus dirigents.

Noves idees i mesures van sorgir per justificar els privilegis i el paper social de la burocràcia: la teoria del socialisme en un sol país, que representava una ruptura frontal amb l'internacionalisme leninista; la supressió de molts dels avenços igualitaris de la dona, del dret a l'avortament, novament el càstig de l'homosexualitat; la transformació del partit en una prolongació de l'aparell burocràtic de l'Estat, dominat manu militari per la nova oligarquia de funcionaris, i sotmès a un règim despòtic on la dissidència es resolia amb l'expulsió i la presó.

El 1926, en el moment àlgid de la baralla que Trotski i altres destacats bolxevics (l'Oposició d'Esquerra) lliuraven contra la degeneració burocràtica del PCUS, Nadia Krúpskaia va afirmar que si Lenin hagués seguit viu probablement es trobaria en alguna presó de Stalin. No era cap exageració.

Sepultar el llegat leninista no va ser en absolut tasca fàcil, va precisar de purgues i expulsions massives, però sens dubte els judicis farsa el 1936-1938 i la violència més cruel dirigida contra els que van ser companys de Lenin al llarg de dècades, van coronar la traïció a la revolució. El vell partit bolxevic va ser aixafat.

L'estudi de l'obra política i pràctica de Lenin porta a una conclusió inevitable: no hi ha res més allunyat pel que fa al temperament, les idees i els mètodes que Stalin, el patró de la burocràcia termidoriana.

Només des d'una perspectiva deshonesta i aliena al marxisme es pot presentar el que fos responsable d'assassinar la flor i la nata del partit bolxevic, de l'Estat soviètic i de la Internacional Comunista, com el legítim continuador de Lenin.

 

Notes:

(1) Rosa Luxemburg: La revolució russa, a Obres Escollides, Ed. Ayuso, p.125.

(2) Jean-Jacques Casa, op. cit., p. 392.


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01