De l’11 al 21 de febrer, al complex històric Morro-La Cabaña, Estand D-27-B
Dels dies 11 al 21 de febrer la Fundació Federico Engels serà present, per sisena vegada, a la Fira Internacional del Llibre de l'Havana (FILH). La FILH és l'esdeveniment cultural més massiu i important de Cuba, i una de les fires més importants d'Amèrica Llatina i del món.

La nostra presència en aquest esdeveniment constitueix un suport explícit a les conquestes de la revolució cubana davant la densa campanya de mentides i tergiversacions amb què ha estat assotada per l'imperialisme i els capitalistes en general al llarg de més de quatre dècades. Els avenços socials més importants de la revolució cubana han estat possibles gràcies a la nacionalització de tots els mitjans de producció i a la supressió del capitalisme a l'illa. Cuba ha estat sempre un símbol de resistència antiimperialista i anticapitalista per a milions de persones a arreu del món, per això el futur de la revolució i la seva defensa és un aspecte crucial per a tots els treballadors i joves conscients de tots els continents.

Des del nostre punt de vista, les idees del socialisme són més necessàries que mai. La gran tasca que ha assumit la Fundació Federico Engels és la de contribuir amb tots els mitjans al seu abast al rearmament ideològic de les noves generacions de treballadors/es i joves que es proposen lluitar contra el sistema capitalista. Com deia Lenin, no hi ha pràctica revolucionària sense teoria revolucionària, i viceversa.

La validesa de les idees del marxisme es demostra ja que són les úniques capaces d'explicar les causes profundes de la gegantina crisi en la qual es troba immersa l'economia capitalista mundial. El gran problema amb què s'enfronten tots els analistes de la burgesia, fins i tot els més seriosos, és que tracten de trobar una "solució" als problemes del capitalisme dins del mateix capitalisme. Aquest tipus d'anàlisi està viciada des dels seus mateixos fonaments, perquè no hi ha una sortida d'aquest tipus, és impossible un "capitalisme de rostre humà", o un capitalisme amb el sector financer "controlat". El problema de fons del capitalisme és la contradicció entre el caràcter social de les forces productives i el domini privat que sobre elles exerceixen els grans bancs i monopolis. Aquesta contradicció s'expressa en caos, sobreproducció i crisi. Les conseqüències socials de la crisi són terribles: desocupació massiva, salaris cada vegada més baixos, gana. Aquestes són les autèntiques "solucions" dels capitalistes per continuar preservant els seus beneficis. Mentre la majoria dels governs de tot el món preparen retallades de despesa en sanitat, educació, i altres drets socials conquerits anteriorment, no han tingut cap inconvenient en dedicar quantitats ingents de diners públics per salvar els banquers de la crisi de la qual ells són els primers responsables. Això està provocant una creixent desconfiança de la majoria de la població en el sistema de "lliure mercat", fins i tot en països desenvolupats d'Europa i als EUA.

A l’Amèrica Llatina és on el gir cap a l'esquerra de les masses s'ha expressat de forma més contundent. La revolució veneçolana és l'exemple més clar. Els treballadors/es i joves veneçolans, des de fa més d'onze anys, s'estan enfrontant valentament a les maniobres de l'imperialisme, dels rics del propi país i també d'una burocràcia corrupta que, parlant en nom del socialisme, no fa cap altra cosa sinó defensar els seus propis privilegis, asfixiar la iniciativa popular i sabotejar els intents de control obrer de les fàbriques. El president Hugo Chávez ha denunciat repetidament l'actuació de la burocràcia. El debat sobre la revolució veneçolana és crucial per als revolucionaris de tot el món, i molt en particular, per als revolucionaris cubans. L'única alternativa per a la crisi capitalista és el socialisme i per tant la lluita per la revolució mundial. El triomf de la revolució socialista i la democràcia obrera a Veneçuela donaria un enorme impuls a la revolució cubana, enfortint-la davant totes les forces que desitgen una involució capitalista a l'Illa.

Temes com els tractats més amunt i molts d'altres són abordats a les publicacions de la Fundació Federico Engels. Les principals novetats que la FFE ofereix aquest any a la Fira Internacional de Llibre de l'Havana (FILH) són el llibre Pirómanos Apagando Fuego, en el que es fa una anàlisi a fons de la crisi capitalista actual. Una altra novetat és la La batalla de Inveval, la lluita pel control obrer a Veneçuela, centrada en els debats candents de la revolució bolivariana. Seguint la ja amplíssima llista de publicacions de clàssics del marxisme, la FFE ha editat texts de Rosa Luxemburg i Karl Liebknecht agrupats al llibre “La revolució alemanya de 1918”. Una altra publicació destacada és el nou número de la revista Marxismo Hoy Avui centrada monogràficament en el 30è Aniversari de la Revolució Sandinista, una experiència que cotné lliçons fonamentals per a la revolució a l’Amèrica Llatina actualment.

Us animem a tots a visitar-nos, a xerrar i a adquirir els texts de la FFE a l'Estand D-27-B del Complex Històric Morro-La Cabaña!


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01