Les polítiques de retallades salvatges aplicades primer pel govern de CiU (ara PDeCAT, 2011) i després pel PP (2012) han tingut conseqüències dramàtiques pels serveis socials i les condicions de vida de la majoria de la població. A nivell educatiu, l’augment del 66% de les taxes universitàries ha expulsat milers d’estudiants de la universitat. A Catalunya, la situació és especialment sagnant.

Reversió immediata de les retallades de CiU i el PP!

Catalunya té els preus per grau més cars de tot l’Estat i els tercers preus per màster més cars de tota Europa, i el cost de la matrícula a una universitat catalana ha augmentat un 93% en els darrers 10 anys. L’objectiu dels governs de dretes era evident: desmantellar la universitat pública i que només puguin estudiar els fills de les classes benestants. Així, des del 2012 la matriculació d’alumnes a les universitats de Catalunya ha caigut un 5% respecte la població de 18 anys.

Des del Sindicat d’Estudiants hem assenyalat insistentment que els successius governs de la Generalitat han mantingut les polítiques d’atacs a l’educació pública, com vam denunciar amb potents vagues i grans mobilitzacions contra la posada en marxa del decret 3+2 per part del govern de JxSí (CiU i ERC), i aquest curs en l’exitosa vaga del sector públic del 29N contra la negativa del govern de JxCat i ERC a revertir les retallades educatives (augment taxes universitàries, imposició taxes FP, la LEC i les seves privatitzacions...). A nivell estatal, l’experiència de 10 mesos del govern del PSOE ha mostrat de forma clara la seva falta de voluntat per tirar enrere les retallades educatives del PP, declinant derogar fins i tot la LOMCE, una llei rebutjada pel conjunt de la comunitat educativa en mobilitzacions històriques i que van fer fugir al llavors ministre d’educació José Ignacio Wert.

La lluita és l’únic camí!

Des del Sindicat d’Estudiants no en tenim cap mena de dubte: la lluita als carrers és l’únic camí per aconseguir les nostres reivindicacions, com vam demostrar amb la gran victòria que va suposar l’eliminació de les revàlides franquistes de la LOMCE.Per això mateix després de què desenes de milers omplíssim els carrers el 29N en una vaga impressionant del sector públic, amb la reducció de les taxes universitàries com una de les reivindicacions claus, vam dir-ho alt i clar: hem de continuar la lluita i unificar les reivindicacions dels diferents sectors per guanyar! Efectivament, els nostres aliats i aliades són els nostres professors/es, bombers, metges i metgesses i tots els treballadors i treballadores del sector públic,i també del privat! Actualment a nivell educatiu els rectors i rectores s’estan presentant com a defensors de la universitat pública i com a garants de la rebaixa de les taxes universitàries, però no podem oblidar que donen suport a l’aplicació del 3+2 i que en la pràctica durant tots aquests anys han acceptat les retallades i acomiadat a personal PDI i PAS. És necessari enfortir la unitat amb totes i tots aquells treballadors i treballadores amb els que ens mobilitzem colze amb colze en defensa d’una educació pública i unes condicions de treball dignes!

Des del Sindicat d’Estudiants exigim al govern de la Generalitat la reducció immediata de les taxes universitàries. No ens valen rebaixes simbòliques o acords de mínims que després queden en un nores: retirada de l’augment del 66% ja! A més, reclamem la posada en marxa immediata d’un pla de beques efectiu que asseguri l’accés gratuït a la universitat per als fills i filles de les famílies treballadores. Per això, fem una crida a totes i a tots a sortir als carrers el proper 9M i participar en les mobilitzacions convocades, aturant les classes o fent vaga si és necessari per assegurar l’assistència a les manifestacions.

La República catalana que defensem té educació pública, gratuïta i de qualitat!

El 28-A vam esmicolar la dreta espanyolista a les urnes i vam votar massivament contra la repressió franquista i per la república catalana (pots llegir el comunicat de balanç fent click aquí). A més, en totes les mobilitzacions i vagues estudiantils i generals, i particularment les d’aquest curs, centenars de milers hem defensat que volem una República catalana per acabar amb les retallades, els desnonaments, la reforma laboral, el canvi climàtic, la LGTBIfòbia, la justícia patriarcal i franquista, una república al servei de la classe treballadora que trenqui amb el capitalisme. La república catalana ha de tenir com un dels eixos principals garantir el dret a l’educació i particularment l’accés a l’educació superior per a les famílies treballadores, establint la gratuïtat de matriculació a les universitats públiques catalanes. Hem demostrat la força que tenim; ara la lluita ha de continuar fins a vèncer!

Reducció de les taxes universitàries ja!

Per la República catalana dels treballadors, treballadores i el jovent

Uneix-te al Sindicat d’Estudiants!


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01