Aquests dies Catalunya s'ha vist fuetejada per un fort temporal de vent que ha tornat a revelar el caos i la decadència existent a les infraestructures i a l'equipament social català. El màxim exponent d'aquesta situació ha estat l'enfonsament, el passat 24 de gener, del túnel de “bateo” del poliesportiu de Sant Boi.

Molts veïns de la localitat van acudir immediatament a socórrer els ferits abans que arribessin bombers i ambulàncies. Al final es confirmaria el pitjor dels presagis: quatre morts, tots ells nens d'entre nou i deu anys, pertanyents al club de beisbol de la localitat, que es trobaven al túnel de “bateo” en el moment de l'ensorrament.

Des de MILITANT, volem manifestar el nostre suport més ferm i la nostra solidaritat amb les famílies dels nens morts.

El funeral dels nens el 26 de gener, amb dos mil assistents, es va transformar en una mostra de solidaritat massiva de la població de Sant Boi amb la família de les víctimes. Però també els veïns estan indignats i exigeixen a l'Ajuntament, governat pel PSC, una explicació del succeït.

Una tragèdia evitable

Malgrat l'enorme impacte que ha causat en la població, molts veïns no se sorprenen del que ha passat i asseguren que es podia haver evitat si s'hagués reformat la instal·lació, tal com estava previst des de feia anys.

De fet, la remodelació del poliesportiu que inclou el túnel de “bateo”, comptava el 2007 amb una partida pressupostària d’1.5 milions d'euros que mai no van ser utilitzats, posant com a excusa l'enorme complexitat del plantejament urbanístic, perquè afectaria tota la zona i que per tant hauria d'esperar. Tanmateix, no sembla que hi hagués cap projecte acabat per remodelar el túnel, ja que l'alcalde, Jaume Bosch, ha dit que la partida esmentada era fonamentalment per a les grades i no per al túnel de “bateo”, del qual va assegurar que estava en perfecte estat i que havia estat l'últim en construir-se (1993).

Ningú no comenta des de les institucions el fet que aquest túnel era una estructura feble, ja que entre altres coses, els blocs de les parets estaven farcits de formigó amb vareta de ferro tan sols pel sostre i per sota, deixant pràcticament la totalitat de la paret buida i en un equilibri molt fràgil, ¡ no és en aquest cas d'estranyar que passés això!!

No obstant, l'ajuntament tenia pressupostat per a aquest any una partida d'1 euro, únicament i exclusivament per continuar justificant l'existència del projecte de remodelació, per al qual no hi havia una data prevista.

Qui representen les institucions?

Aquest ensorrament no és només una tragèdia en si mateix, sinó que posa sobre la taula, el cada cop major distanciament de les institucions i l'absoluta falta de control sobre qui gestiona els pressuposts dels ajuntaments, que durant els últims anys han estat més preocupats de l'especulació immobiliària que dels verdaders problemes en ciutats, pobles i barris, instal·lacions esportives de qualitat, biblioteques, centres culturals, atenció sanitària, més places a centres públics d'ensenyament, etc...

Ningú no s'atrevirà a argumentar ara que hi ha falta de recursos, quan l'Estat ha donat gentilment a la banca 150.000 milions d'euros perquè continuïn mantenint la seva taxa de beneficis al mig de la crisi financera provocada per ells mateixos.

Els treballadors i la joventut comencen a estar cansats d'aquesta situació. Les institucions s'han posicionat obertament en defensa de la propietat privada, tramitant EREs, donant facilitats fiscals a multinacionals per a la seva instal·lació i per a la seva deslocalització, i desviant durant els últims anys partides pressupostàries per al sector del totxo.

Desgraciadament, la tragèdia de Sant Boi no serà l'última que veurem. Els 8.000 milions d'euros que el Govern ha destinat als ajuntaments per cobrir despeses de reformes a les ciutats, són completament insuficients .

CCOO i UGT, al costat de les associacions de veïns de Sant Boi haurien de convocar mobilitzacions exigint responsabilitats a l'Ajuntament i a la Generalitat, així com un Pla d'infraestructures i equipament social públic que ampliï i modernitzi les instal·lacions i eviti més tragèdies com la de dissabte. Només mitjançant la mobilització al carrer aconseguirem conquerir millores serioses als nostres barris i localitats.Fernando Setien ( Barcelona).