Per setzè any consecutiu, desenes de milers de persones de Hong Kong van acudir el Diumenge 1 de Juliol a la manifestació antigovernamental anual "7.1". La consigna principal del dia era "Acabar amb la dictadura d'un sol partit!", una consigna que la dictadura està tractant de prohibir.

L'1 de Juliol és l'aniversari del retorn de Hong Kong al govern xinès després d'156 anys com a colònia britànica. Però des del 2003 es va consagrar com un dia de protesta massiva. Això va ser després d'una gran mobilització de 500.000 persones que aquell mateix any va derrotar l'intent del govern d'imposar la legislació de seguretat nacional del "Article 23" per a restringir severament els drets polítics i democràtics. Avui, el govern està treballant per a reviure la legislació de "l'Article 23" juntament amb tot un seguit d'altres mesures antidemocràtiques.

Aquest any, la manifestació '7.1' ha coincidit amb el primer any de l'arribada al càrrec de la presidenta executiva, Carrie Lam Cheng Yuet-Ngor, escollida amb només 777 vots en un comitè electoral controlat per Beijing. El govern de Lam ha protagonitzat una repressió política sense precedents i atacs als drets democràtics. Aquests atacs del govern local de Hong Kong van estar en el seu màxim esplendor en el període previ a la manifestació '7.1'.

Maniobres policials

La policia es va negar a permetre que la marxa comencés des del seu punt de reunió habitual i, al seu torn, li va donar aquesta zona a grups pro-Beijing la sol·licitud de la qual es va fer més tard. Després, la policia va amenaçar amb detenir manifestants si es negaven a acceptar i seguir la nova ruta de la mobilització, molt més restrictiva. L'enorme cobertura dels mitjans durant les setmanes prèvies va predir un enfrontament entre els manifestants i la policia. Mentrestant, Ta Kung Pao- el periòdic diari propietat de la dictadura del Partit Comunista Xinès - va demanar que es prohibís la mobilització, al·legant que "viola la llei i la constitució".

Durant el dia, no hi va haver enfrontaments. La policia no confia que, si provoquen algun tipus d'enfrontament, sortiran guanyant en termes d'opinió pública. Les amenaces policials de les últimes setmanes van ser una guerra psicològica per a espantar la gent d'unir-se a la marxa.

L'assistència va ser menor aquest any -prop de 50.000 - però segueix sent una protesta poderosa. Se celebra quatre setmanes després que 115.000 persones s'unissin per a la vigília anual del 4 de Juny, en commemoració de la massacre a mans de la dictadura xinesa de joves i treballadors que lluitaven per la democràcia el 1989.

El factor principal que va limitar la participació no va ser la campanya de propaganda del govern i la policia sinó la manca d'una programa clar dels principals partits prodemocràtics, els pan-demòcrates, que han estat en plena retirada política des que Lam va assumir el poder.

"No han presentat cap nova estratègia de lluita contra el govern autoritari", va comentar Jaco de Socialist Action. "Tot i la debilitat dels líders de la marxa, 50.000 han sortit avui als carrers. Si el moviment es vinculés a una clara convocatòria de vaga, començant amb un dia de vaga a tota la ciutat, i es fes una crida a els treballadors i joves de la Xina continental, tindria un ressò molt més gran ".

Prohibició electoral

El govern i els principals mitjans s'han aprofitat de la baixa participació per a impulsar la seva campanya de propaganda. "La participació més baixa de la història de l'1 de Juliol" ha estat la consigna principal de l'establishment, suggerint que el suport a la lluita per la democràcia s'està esvaint.

Durant anys anteriors, la reacció del govern a la marxa '7.1' ha estat discreta i circumspecta. En altres casos hagués emès una declaració dient que "entén" les preocupacions de la gent. Aquest any ha estat diferent. El govern ha passat a l'ofensiva dient que els lemes contra la dictadura no estan en els "interessos generals" de Hong Kong.

Un comunicat de premsa del govern va dir que "cantar consignes que no respecten a 'un país' i desatenen l'ordre constitucional, o que són sensacionalistes i enganyoses, no estan en línia amb els interessos generals de Hong Kong i soscavarien seu propi desenvolupament".

En particular, el govern està augmentant la pressió contra el lema "Acabar amb la dictadura d'un sol partit". S'estan alineant per a forçar els futurs candidats electes de l'oposició a negar aquesta consigna o que tinguin prohibit presentar-se. Aquesta propaganda no afecta molt l'estat d'ànim dels treballadors normals i corrents i joves, la ira dels quals creix, però pot atemorir els pan-demòcrates "moderats" que de totes maneres se senten incòmodes amb el concepte de lluita de masses i volen evitar una batalla amb el govern a qualsevol preu.

Atacs sense precedents

Nous atacs contra els drets democràtics estan colpejant Hong Kong mentre el govern local i Pequín intenten incapacitar al moviment per la democràcia. La lluita pels drets democràtics a Hong Kong des d'abans del 2003 i, de fet, des de la lluita de masses de 1989 a la Xina, ha mobilitzat a milions de persones en una ciutat de 7,3 milions.

Durant la Revolució dels Paraigües al 2014 més de 1,2 milions de persones van participar en els mítings, ocupacions i protestes antigovernamentals durant un rècord de 79 dies. Aquest moviment va ser el major desafiament polític a la dictadura xinesa, ara sota el governant absolut Xi Jinping, des del moviment de masses de 1989. Les mesures repressives del govern avui són un intent d'evitar qualsevol repetició, però això està condemnat al fracàs, especialment quan els esdeveniments polítics a la Xina estan avançant i, possiblement, puguin superar els de Hong Kong.

Socialist Action va intervenir a la manifestació '7.1' amb el nou número de la revista "The Socialist" (社會主義者).

"Les nostres consignes per a la mobilització van ser 'Reconstruir un moviment democràtic combatiu' i 'Fora la dictadura'", va dir Jaco. "Vinculem això a la necessitat de construir un partit obrer de masses amb polítiques socialistes i per a estendre la lluita de masses a la Xina".

"El nostre missatge és que la lluita anti-autoritària també ha de ser anticapitalista, aquesta és l'única forma de vèncer la dictadura".


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01