La característica més important de tot aquest procés que hem estat vivint de mobilitzacions de masses, és la presa de consciència dels treballadors. Trotsky deia que en un procés revolucionari el que canvia mes ràpid és la consciència de milions que participen en les mobilitzacions, que trenquen la rutina i surten als carrers a lluitar i a compartir les seves experiències amb milers de treballadors més.
En aquest ambient, els milions d'explotats comencen a qüestionar-se tot el que abans semblava permanent, que no es podia canviar i etern, des de les idees religioses, les tradicions, el paper de les institucions, les tradicionals figures estatals que semblen normals en un període de calma. No obstant això, quan els obrers es llancen a una lluita per demandes justes per a seguir subsistint i veu que la policia els reprimeix, que els mitjans de comunicació organitzen una campanya per a justificar la repressió i els "grans, savis i democràtics" parlamentaris es disposen a utilitzar les càmeres de representants per a llançar brutals atacs contra els explotats de tot el país, els treballadors comprenen la veritable naturalesa de l'Estat, no com un àrbitre de la societat que té cura de manera democràtica d'aquesta, sinó com un aparell de repressió que es justifica simplement com el defensor d'una classe sobre una altra, en aquest cas com l'aparell pel qual una minoria explota i sotmet a la immensa majoria.
Enfront d'aquest panorama els treballadors a poc a poc s'adonen, no només que han de transformar aquest Estat, sinó que han de crear altre, un Estat diferent, un que compleixi les expectatives dels milions que ara es troben sota el jou del capitalisme. Això succeeix en cadascuna de les oportunitats on els treballadors s'han llançat a la lluita per transformar les seves condicions de vida.
Ja en la Comuna de París, en 1871, els treballadors de París establiren les bases fonamentals per als teòrics marxistes mes importants, per treure la conclusió sobre l’estat capitalista al plantejar la necessitat no de reformar, sinó de trencar l'estat explotador i la necessitat de conformar un estat dels treballadors. A partir d'aquesta experiència, principalment Lenin va plantejar en el seu llibre L'Estat i la Revolució la necessitat que els treballadors, en una revolució, té com tasca fonamental la desorganització de l'estat capitalista al mateix temps es va creant un potencial estat dels treballadors en les entranyes del caduco règim explotador.
Amb l'experiència de la revolució russa de 1905, els mateixos treballadors van dibuixar d'una forma molt més pràctica quin era la forma precisa d'aquest nou estat després de la massacre de treballadors a l'acabar una marxa encapçalada per el frare Gapón el 9 de gener de 1905. Ell creia que amb demandes pacífiques i banderes religioses el tsar compliria les demandes que els treballadors imploraven. La resposta va ser contundent, a punta de bala i sabre es va dissoldre la manifestació, es calcula que milers van morir aquesta nit, després d'aquesta acció la consciència dels treballadors es va transformar, tot just unes hores abans aquests treballadors que pregaven a déu perquè el seu tsar els escoltés les seves demandes, tornaven rabiosos i demanaven armes per a lluitar en contra de la tirania. Després d'això els treballadors a poc a poc van començar a organitzar una sèrie d'ofensives revolucionàries utilitzant la vaga general com mètode de lluita revolucionària, en el mes d'octubre es conforma una organització dels treballadors que comença a organitzar les lluites aïllades, es posa al capdavant per a organitzar la vaga general i tracta de donar una resposta a totes les demandes mes sentides dels treballadors, aquesta organització es va guanyar un lloc en la història amb el seu nom: "Soviet" (comitè) perquè va ser l'encarnació material del poder dels treballadors cansats d'esperar una resposta positiva per part de l'imperi tsarista.
Lenin més tard va comentar que els soviets, no havien estat invent d'algun partit polític o organització, fou una organització independent dels treballadors que instintivament van treure les conclusions necessàries de la presa del poder, de la necessitat de la destrucció de l'aparell repressor i conformar un govern dels treballadors.
Aquest tipus d'organització es va donar també en la revolució de 1917, i això va ser un dels fets més important perquè els treballadors russos en aquells anys poguessin prendre el poder. L'altre va ser la participació activa d'un partit que recuperava la consciència històrica dels treballadors i va saber orientar a les àmplies masses dels treballadors cap a la presa del poder, el Partit Boltxevic.
Aquest tipus d'organització no ha estat exclusiu dels treballadors russos, en cadascuna de les ocasions i en tots els països on els treballadors s'han llançat a la lluita en contra del capital i a favor de transformar les seves condicions de vida, els treballadors es mouen instintivament cap a la formació d'aquest tipus d'organitzacions les quals signifiquen la materialització del poder naixent de la classe obrera. Per a no anar mes lluny, aquest tipus d'organitzacions obreres les hem vist neix i morir a Amèrica Llatina, a Bolívia, Veneçuela, Perú, etc. Els treballadors han creat cabildos oberts, cercles bolivarians, assemblees, les quals representen un poder naixent. Com ha mostrat la història, aquests òrgans, per la seva naturalesa no poden durar molt, la seva existència significa una dualitat de poders, en la que es troben d'una forma directa una pugna pel poder de la societat dues classes irreconciliables.
És lògic que en períodes de mobilitzacions revolucionàries la vida comuna es vegi trastocada, que les tradicions es trenquen i la possibilitat de la presa del poder es materialitzi. Hi hauria prou una política seriosa per part de la direcció del moviment dels treballadors per a preparar una insurrecció, en la qual es cridi a prendre els mitjans de comunicació, posar sota control dels treballadors els bancs, les empreses mes importants, les terres i al mateix temps que es desarma a la policia es creen milícies obreres les quals s'encarreguessin de la seguretat dels membres de la comunitat i d'estendre aquest procés a altres regions.
Tot això que acabem de comentar el podem veure ara en Oaxaca, els treballadors, professors, empleats i camperols s'han mobilitzat per a transformar la seva realitat, s'ha creat un òrgan de poder dels treballadors. La APPO és una direcció dels treballadors, és una assemblea en la que se sotmet a discussió les necessitats del moviment, les seves alternatives i les seves demandes, els representants són escollits per les organitzacions que participen, aquí s'hauria de reorganitzar la representació a partir de cert nombre de treballadors un representant, aquest hauria de ser revocable en qualsevol moment, el seu salari hauria de ser el d'un treballador qualificat i no necessàriament haurien de ser el dirigent de tal o com organització, sinó que a partir de cert numero de vots per colònia o sindicat pugui ser representant, per exemple un representant per cada 2 o 3 mil treballadors, mestresses o estudiants. Així tots els explotats estarien representats en aquesta assemblea popular, en aquesta s'hauria de discutir els plans d'acció per a poder estendre la lluita als altres estats de la república i impulsar un front únic amb el PRD i amb els sindicats a nivell nacional perquè la lluita sigui quant més àmplia possible i que amb això es pugui respondre si és que hi ha repressió.
Aquest és el significat de l'Assemblea Popular el Poble de Oaxaca (APPO), un poder naixent que s'ha de consolidar a partir d'accions molt fermes per a desintegrar l'estat burgès i aixecar l'organització dels treballadors, les assemblees populars estan destinades a jugar un rol de primer ordre en la lluita per a l'emancipació dels explotat de neutre país. L'única alternativa per a acabar la misèria i l'explotació és la lluita pel socialisme i es materialitzarà a partir de la construcció d'un govern dels treballadors.
El socialisme és l'única alternativa!

Llegeix articles sobre el procés revolucionari a www.militante.org ( pàgina de la Tendencia Marxista de Mèxic )






PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01