El ressorgiment del nacionalisme econòmic PDF Imprimeix Correu electrònic
Escrit per Bárbara Areal   
dilluns, 19 de setembre de 2016 22:16

060916-trump-y-le-pen

"El feixisme italià va proclamar que el" sagrat egoisme "nacional és l'únic factor creatiu. (...) Fa només vint anys els manuals escolars ensenyaven que el factor més poderós per a la producció de riquesa i cultura és la divisió mundial del treball, que té les seves arrels en les condicions naturals i històriques de desenvolupament de la humanitat. Ara resulta que l'intercanvi mundial és la font de totes les desgràcies i tots els perills. Tornem a casa! De tornada a la llar nacional! "

Liev Trotski, 1933

 "La globalització (...) elimina la classe mitjana i els nostres llocs de treball (...) El nostre país estarà millor quan comencem a fabricar els nostres propis productes novament, tornant a atreure a les nostres costes, les nostres altre temps grans capacitats manufactureres".

Donald Trump, 2016

 

 
Dret a l’autodeterminació SÍ, subordinar-se a la dreta catalanista NO! PDF Imprimeix Correu electrònic
Escrit per Esquerra Revolucionària   
dimarts, 13 de setembre de 2016 19:15

baixaLa CUP ha de dir NO a Puigdemont

La crisi del Règim del 78 s’ha expressat amb contundència en el terreny de la qüestió nacional. A les mobilitzacions contra les retallades i els plans d’ajust, en defensa de l’educació i sanitat pública, o contra els acomiadaments i les retallades salarials, s’ha sumat la mobilització en defensa dels drets democràtics, i concretament dels drets democràtics nacionals de Catalunya. Milions de joves i treballadors han inundat durant els últims anys els carrers de Catalunya en defensa del dret a l’autodeterminació i contra les imposicions espanyolistes del PP i l’aparell de l’Estat.

Aquesta mobilització, especialment entre amplis sectors de la joventut, expressa una voluntat de canvi que va més enllà dels límits en els quals pretén situar-la la dreta nacionalista de Convergència (ara PDC), vinculant-se la lluita pel dret a l’autodeterminació amb la batalla per acabar amb les retallades i la lògica del sistema capitalista. El propi exemple del que ha succeït a Grècia, o a molts altres països, a on el capital financer i la troika imposen amb puny de ferro les seves polítiques salvatges contra la majoria de la població, és un clar exemple de l’absoluta necessitat de vincular la lluita per l’alliberament nacional amb la lluita per acabar amb el capitalisme.

 
80è Aniversari de la guerra civil espanyola. Revolució i contrarevolució. PDF Imprimeix Correu electrònic
Escrit per Lucas Picó   
dimecres, 10 d'agost de 2016 16:34

Aquest darrer mes de juliol s'han complert 80 anys del colp d’Estat que va donar lloc a la guerra civil. La gesta dels obrers espanyols continua conquerint encara avui la imaginació de milions que aspirem a transformar de dalt a baix aquesta societat. I per tal d’aconseguir-ho, comprendre allò ocorregut aleshores és fonamental.

 
Turquia. Fracassa el cop militar i Erdogan enforteix el seu règim dictatorial PDF Imprimeix Correu electrònic
Escrit per Ulises Benito   
divendres, 22 de juliol de 2016 10:18

golpe-fallido-200716Grans esdeveniments sacsegen Turquia des de la tarda del divendres 15 de Juliol. Un sector de l’exèrcit prenia l’aeroport de Istanbul, bombardejava el Parlament a Ankara, i ocupava la televisió pública per a anunciar la destitució del president, el islamista Recep Tayyip Erdogan. Aquest cridava als seus partidaris a sortir als carrers i en poques hores el cop militar fracassava. Immediatament, es posava en marxa un nou cop: Erdogan està aprofitant l’ocasió per a aprofundir en la seva purga de l’aparell estatal, homogeneïtzar-lo al seu servei, i donar un pas decisiu cap a una dictadura amb prou feines dissimulada per l’existència d’un parlament. Amb raó Erdogan qualificava el cop militar de “regal de Déu”. Els governs d’Estats Units i Europa, més enllà de farisaiques crítiques, donen suport a Erdogan i a qualsevol poder polític mentre mantingui els seus interessos fonamentals a l’Orient Mitjà, controli a l’esquerra kurda i turca, i converteixi el país en un sagnant filtre per als refugiats que s’encaminen cap a Europa.

 
El Brexit provoca el pànic entre la burgesia europea PDF Imprimeix Correu electrònic
Escrit per Esquerra Revolucionària   
dimarts, 12 de juliol de 2016 17:54

Fora  el Govern conservador!images

¡Jeremy Corbyn i els sindicats han de Mobilitzar i exigir eleccions ja!

La victòria del Brexit en el referèndum del passat 23 de juny ha col·locat en shock a la burgesia europea i britànica i clavat un cop dur a l'estabilitat del sistema capitalista en tot El món. La maquinària de mentides i la propaganda del gran capital de la UE per presentar com un paradís a la Terra s'ha estavellat contra la realitat. Anys de retallades salvatges en Educació i Sanitat, dels atacs dels drets laborals i sindicals, d'empobriment i desigualtat creixent mentre la riquesa d'una minoria de multimilionaris creix obscenament, ha passat una gran factura a Cameron, als capitalistes britànics i a l'elit financera que governa Europa.

 

 
Lluitar pel socialisme per salvar el planeta PDF Imprimeix Correu electrònic
Escrit per Alejandro Fernández   
dilluns, 11 de juliol de 2016 18:14

160707Img1camclimLa lluita pel socialisme ha deixat de ser exclusivament una qüestió de justícia social i econòmica, s’ha transformat en la lluita per la supervivència de la humanitat. Fins i tot els mateixos Marx i Engels es quedarien sorpresos davant la possibilitat de què després del capitalisme no arribés el socialisme sinó el cataclisme; perquè en última instància la construcció d’una nova societat es basa en el desenvolupament de les forces productives, condició que pot convertir-se en summament difícil si deixem que els capitalistes arrasin el medi on vivim.

Avui en dia ningú nega, excepte algun ultra-reaccionari, el perill que suposa l’escalfament global que està experimentant el planeta Terra. És una realitat que el sistema climàtic és variable i encara prou desconegut per l’ésser humà, però està absolutament descartat que els canvis que s’hi estan produint pertanyin a eixa normal variabilitat. Des dels anys 50 del segle vint molts d’eixos canvis observats no tenen precedents en desenes de milers d’anys. L’atmosfera i els oceans s’han escalfat, les quantitats de gel i neu han disminuït, el nivell del mar ha augmentat i les concentracions de gasos d’efecte hivernacle han augmentat exponencialment. Aquesta és la principal causa de l’escalfament global, l’emissió a l’atmosfera de gasos d’efecte hivernacle com a conseqüència de l’activitat industrial a l’era capitalista. Aquests gasos són molt diversos i produïts de diferents maneres per l’ésser humà. La majoria provenen de l’ús de combustibles fòssils: fàbriques, automòbils, producció d’electricitat, etc. D’entre ells el major responsable de l’escalfament és el diòxid de carboni; entre d’altres hi és el metà, l’òxid nitrós dels fertilitzants, els emprats per a la refrigeració, els aerosols, etc. A això cal afegir la continua pèrdua de masses boscoses, que assimilen CO2. Més del 75% d’aquests gasos procedeixen de l’ús de combustibles fòssils: carbó, gas natural, oli i petroli.

 
Àmplia victòria de l'esquerra a Catalunya PDF Imprimeix Correu electrònic
Escrit per Emili Grau   
dimecres, 6 de juliol de 2016 18:28

en-comu-podem-290616                                                                                                                                             

En Comú Podem guanya, però perd suport

 A Catalunya les eleccions han tingut un resultat contundent a favor de l'esquerra. En comú Podem repeteix com a força més votada amb el 24,5% dels vots i 12 escons. Si a això sumem els resultats obtinguts per ERC (18,17%, 9 escons) i el PSC (16,12%, 7 escons) l'esquerra obté un total de 58,8% del vot i 28 escons de 47 en disputa. La correlació de forces a favor de l'esquerra augmenta en cinc punts respecte a les eleccions del 20-D.

 

 
Astúries: L'abstenció causa la caiguda de Units Podem i la dreta mobilitza el seu electorat PDF Imprimeix Correu electrònic
Escrit per Mónica Iglesias   
dimecres, 6 de juliol de 2016 18:10

Els resultats electorals a Astúries coincideixen amb la tònica general de la resta de l'Estat. És a dir: certa recuperació del vot del PP respecte al 20D (entorn del 10%), en bona mesura a costa de Ciutadans; el declivi del PSOE, que, encara que aquí deté el seu sangria, no recupera suports substancials i; finalment, la brutal pèrdua de vots de la coalició Units Podem. La participació ha estat del 68,19%, 3 punts percentuals menys que en el 20D, i gairebé dos punts per sota de la mitjana nacional (69,8%).

 
França. La classe obrera davant un moment decisiu PDF Imprimeix Correu electrònic
Escrit per Esquerra Revolucionària   
divendres, 1 de juliol de 2016 17:56

La classe obrera francesa, amb el sindicat CGT al capdavant, acaba de guanyar una nova batalla al govern de Valls-Hollande. Cinc hores després de la decisió governamental de prohibir la manifestació sindical del 23 de Juny a París, l’enorme pressió dels treballadors i l’actitud ferma de la CGT, que en clar desafiament al govern va mantenir la convocatòria de la manifestació, va obligar a les autoritats franceses a anul·lar la prohibició.

Ni les amenaces del govern, ni les pressions patronals, ni els udols d’odi dels representants polítics de la burgesia francesa que, amb el Front Nacional al capdavant, exigeixen la intervenció de l’exèrcit contra els vaguistes, han aconseguit doblegar a la classe obrera francesa. Des de fa quatre mesos les vagues s’estenen per tota França i, a més, noves empreses i sectors que fins el moment no s’havien mobilitzat agafen el testimoni de les empreses que van iniciar el moviment. Una petita mostra de l’enorme suport social a la lluita és la col·lecta llançada per treballadors de la fàbrica de neumàtics Goodyear per a reforçar la caixa central de resistència de la CGT: han recaptat mig milió d’euros en tan sols un mes.

 
Mèxic: Vuit companys assassinats per la brutal repressió del govern! PDF Imprimeix Correu electrònic
Escrit per Ciro Otis   
dimarts, 28 de juny de 2016 22:19

maestros-oaxaca-210616La brutal actuació del govern el darrer diumenge en Nochixtlan, Oaxaca, ha deixat un saldo de vuit companys morts i centenars de ferits. Els dispars a boca de canó, el bombardeig amb gasos lacrimògens i l’ús d’helicòpters per a dispersar la solidaritat amb la CNTE, no van complir el seu objectiu. Després d’hores de refrega, la policia va haver de retirar-se deixant darrere seu les mateixes barricades que pretenien desmuntar de la carretera.

En els dies previs ja hi havien empresonat els dirigents de la secció 22 de Oaxaca, Rubén Núñez i Francisco Villalobos; posteriorment el ex-secretari general de la secció 18 de Michoacán, Juan José Ortega Madrigal. Amb l’augment de la repressió també ha crescut l’autoritat política del professorat davant els treballadors i joves del país. Al contrari del que pretenia la dreta el potencial de lluita de la CNTE s’ha multiplicat. Amb una política de front únic de tota l’esquerra es pot detenir la repressió i derrotar els atacs del govern. Es l’hora d’actuar! Tots a mobilitzar-nos al costat del professorat!

 

 
Com s'expliquen els resultats del 26-J? PDF Imprimeix Correu electrònic
Escrit per Esquerra Revolucionària   
dilluns, 27 de juny de 2016 20:40

160627Img1Mitin26JLa nit electoral del 26J ha deixat un gust amarg a desenes de milers d'activistes de l'esquerra. Quan totes les enquestes auguraven un creixement important del vot a Units Podem -donant com segur el sorpasso al PSOE- i una aferrissada lluita per la primera plaça amb el PP, la sorpresa ha estat majúscula. Sorpresa que es va fer encara més dura després que els sondejos a peu d'urna confirmessin aquestes previsions, ja que el sorpasso s’havia percebut com una possibilitat més que real per l'entusiasme que es palpava entre centenars de milers de treballadors i joves, i en l'assistència dels mítings d’Units Podem, molt més concorreguts que els de cap altra força política.

I, no obstant això, els pronòstics globals, i els que també realitzem els marxistes, han errat el tir clarament: el PP s'enforteix; el PSOE, encara recull el pitjor resultat de la seva història, encara que resisteix l'envit per la seva esquerra, i la confluència Units Podem perd un milió de vots. Com s'expliquen aquestes dades? Quines tendències estan reflectint? Què fer a partir d'ara? Necessitem respondre a aquestes preguntes de la manera més honesta, i més correcta possible, per reagrupar les nostres forces i preparar-nos davant una nova etapa de la lluita de classes.

 

 
<< Inici < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Següent > Final >>

Pàgina 7 de 93