UN NOU ATAC A LA LLIBERTAT D’EXPRESSIÓ 

 

Després de més de sis mesos des que es van iniciar les primeres agressions feixistes contra els locals de la Fundació F. Engels de Vitòria i el Sindicat d’Estudiants, el dia 23 de març es va celebrar al Jutjat núm. 2 de Vitòria un judici de faltes. A l’inici de l’acte van ser cridats com a denunciants el conegut neonazi José Viñas Álvarez i dos dels seus amics; Francisco Martínez Domínguez, que va colpejar repetidament a un membre de la FFE i afiliat de la UGT dintre dels locals d’aquest sindicat, i Enrique Cavayé Arozamena, que va tirar una bola de paper amb cartells arrencats dintre dels locals de la FFE, va amenaçar als membres de la Fundació intentant agredir-los posteriorment. Paradoxalment, els denunciats a l’inici del judici eren membres de la FFE i del Sindicat d’Estudiants.    

A la porta del Jutjat, des de les deu del matí, es va dur a terme una concentració amb la participació de 70 persones, entre estudiants i treballadors de les 24 organitzacions sindicals i socials de la Plataforma Antifeixista de Vitòria que van corejar consignes com “el ric assenyala, el nazi apunyala”, “fora feixistes de Vitòria” i “en defensa de les organitzacions d’esquerres i progressistes”, repetidament atacades per les bandes feixistes durant els últims mesos. Aquesta concentració era la culminació d’una campanya informativa amb el repartiment de milers de fulls a les fàbriques. Igualment, les fotografies de les bandes neonazis que operen a Vitòria han estat exposades a les concentracions i manifestacions com a la de la construcció el dijous dia 22 per a coneixement dels activistes i delegats de fàbrica i també en algun dels centres d’estudi on han patit agressions feixistes. 

 

En finalitzar un feixista li diu “basura” a un testimoni a la mateixa seu del jutjat.    

 

Després de plegar la pancarta els presents a la concentració es van dirigir a la sala on es va celebrar el judici, que va estar plena en tot moment, en suport als companys denunciats. La intervenció dels dos advocats que defensaven als membres de la FFE i el SE va aconseguir aparentment un canvi radical en el judici perquè el que va quedar demostrat amb tot tipus de proves van ser les agressions directes de Francisco Martínez i Enrique Cavayé i que el neonazi José Viñas va actuar com a col·laborador necessari de l’agressió contra Pedro Abellán, com va testificar J.D., present a la sala.    

Els acusadors pretenien que la seva imatge quedava deteriorada per l’exposició de la foto del conegut neonazi en el cartell de la plataforma antifeixista. Com va assenyalar molt bé la defensa, els que van arrencar els cartells i van agredir estan intentant coartar el dret d’informació i la llibertat d’expressió de més de 21 organitzacions, entre les quals es troben la gran majoria dels sindicats obrers, com CCOO, ELA, LAB, ESK, CGT, HIRU, CNT, les dues principals organitzacions d’estudiants, com Ikasle abertzaleak i Ikasle Sindikatua, i molts altres col·lectius de gran presència social, com AEK, SOS Racisme, etc. A més a més, es dóna la circumstància que s’empra el terme FEIXISTES amb absoluta precisió perquè es va poder aportar la pàgina web dels neonazis d’Àlaba entre les quals es pot veure la foto d’un dels acusadors molts cops juntament amb l’esvàstica i altres símbols neonazis. En finalitzar el judici, la situació semblava haver donat la volta completament. La fiscal va demanar multes per agressions als denunciants. Quan van sortir de la sala del jutjat la seva histèria els va dur a un d’ells a adreçar-se a un testimoni, militant de la UGT, dient-li “basura” i dient-li que s’afiliaria al seu sindicat. La UGT no pot permetre-ho ni cap sindicat obrer ha d’acceptar en les seves files la presència de feixistes. 

 

La Magistrada-Jutge Cristina Rodríguez condemna els agredits

     

Sorprenentment, la sentència dictada, que adverteix sobre “el perniciós efecte que la intervenció penal pot ocasionar sobre la llibertat d’expressió”, condemna als membres de la FFE agredits a pagar la multa corresponent en el seu grau màxim que són 400 euros de multa cada un per “realitzar i difondre cartells, articles impresos i en pàgina web”, basant-se en que la “intenció informativa se centra en denunciar una activitat contrària a les activitats i objectius de la Fundació Engels, sense que la divulgació de la imatge i el lloc de treball de José Viñas, ni el qualificatiu de “feixista” agregui res interessant a la informació”. Per a aquesta jutge, el fet que el feixisme tingui com a objectiu la destrucció de les organitzacions d’esquerres no ha de ser una informació rellevant. D’aquesta forma, s’equiparen les activitats d’una banda feixista il·legal com les Joventuts Nacional Socialistes d’Àlaba amb la Fundació Friedrich Engels. A la mateixa sentència es condemna als agressors directes, Francisco Martínez, a pagar la pena en el seu grau mínim, que són prop de 1171,2 euros, i a Enrique Cavayé, a pagar també la mínima, que són 300 euros, considerades provades les seves agressions.     Aquesta sentència demostra el retrocés brutal en els drets democràtics patits en l’última dècada amb els governs del PP i amb el beneplàcit de la direcció del Partit Socialista, que hauria de procedir, ara que té l’ocasió, a eliminar totes les lleis regressives, com la Llei de Partits, i procedir a la depuració immediata de l’aparell de l’Estat. 

 

16 d’abril, nou judici pel mateix   

  

Els companys de la FFE i el de Ikaslen Sindikatua ja jutjats hauran de tornar novament a asseure’s en el banc dels acusats el dia 16 d’abril per defensar la llibertat d’expressió davant dels mateixos acusadors, el que representa clarament un nou atac d’aquests. Primer s’ataca a les seus, després als militants i ara aquests dos individus miren de fer mal fent servir els jutjats. L’objectiu del feixisme és destruir els drets democràtics, no importa amb quins mètodes: és ABC excepte, pel que sembla, a les sales dels tribunals burgesos.    

Un cop més denunciarem davant de tota la classe obrera i la joventut el que representa el feixisme i el paper que està jugant el Partit Popular, que esperona i protegeix a l’extrema dreta, com veiem un cop i un altre a les seves manifestacions. No ens intimidaran. A més a més exigim a l’Ertzantza i al Ministeri de l’Interior que acabin d’un cop amb la impunitat de les bandes feixistes. És una vergonya que aquests individus tinguin permisos d’armes i estiguin de guàrdies de seguretat en llocs públics. Ells són de per si un perill per a la majoria de la societat que som la classe treballadora. Des de les pàgines de Militant.cat fem una crida a tots els treballadors, dones i joves amb consciència de classe a organitzar-se i unir forces per canviar aquest sistema econòmic tremendament injust, que ens nega el dret a una vivenda digna i un lloc de treball estable i que arma les bandes feixistes per intentar destruir el moviment obrer i les seves organitzacions.