Amb l'excepció de l'Any Nou, les festivitats més importants del món occidental estan associades a esdeveniments del calendari cristià. Tanmateix, és bé sabut que aquestes festivitats enfonsen les seves arrels en les antigues religions paganes i que, en general, estan vinculades als diferents solsticis del sol i en la seva relació amb l'agricultura.

El Nadal era l'antiga festa pagana d'hivern que derivada de la saturnalia romana amb altres barreges paganes d'origen germànic i escandinau. A la Bíblia no s'esmenta la data del naixement de Crist. Els primers cristians celebraven el naixement de Crist el sis o set de gener (una tradició que encara manté l'Església Ortodoxa). Amb el seu oportunisme habitual, els líders de l'Església van canviar la data al 25 de desembre per aprofitar-se així de l'antiga tradició pagana.

La Pasqua era l'equinocci de primavera, amb les seves associacions als antics ritus de fertilitat (la paraula anglesa Pasqua [Easter] procedeix les antigues deesses paganes Eostre o Ostara). Els orígens de Halloween són en la festivitat celta de Samhain, quan la gent conversava amb els esperits dels morts i així evitaven la seva ira. Hi ha altres exemples incomptables que demostren la tossuderia de la humanitat aferrant-se al passat.

La persistència mitjançant la qual homes i dones preserven les idees i creences arrelades en un passat primitiu i remot, és una prova de la naturalesa profundament conservadora del pensament humà en general. La tradició, el costum i la rutina pesen molt sobre la consciència humana. Com a norma, a les persones no els agrada el canvi, en particular el canvi sobtat que altera les seves nocions i creences preconcebudes.

Però en els moments decisius una sèrie de petits canvis imperceptibles pot assolir un punt crític on la quantitat es transforma en qualitat. Llavors, totes les velles idees i prejudicis cauen en la confusió. Els homes i les dones es veuen obligats, malgrat ells mateixos, a qüestionar les seves velles idees, i també la classe de societat en la qual viuen, la seva moralitat i justícia.

Aquest punt crític es va assolir el 2008, quan, després d'un llarg període de creixement econòmic, l'economia mundial va entrar en un declivi profund, que encara no ha recorregut tot el seu camí. Aquest esdeveniment ha impactat profundament en la consciència de totes les classes en la societat, des de la classe dominant, els banquers, els polítics i els buròcrates, en la classe mitjana, en els petits empresaris i intel·lectuals, en la majoria de la humanitat: els treballadors, camperols i pobres.

Després d'un llarg període de relativa prosperitat, on els valors de l'"economia de lliure mercat" s'acceptaven sense qüestionar i els impressionants focs d'artifici mostrats per la globalització van encegar la visió i van ensopir els cervells de l'anomenada intel·lectualitat (inclosa l'"esquerra"), no és cas d'estranyar que la primera reacció davant de la crisi econòmica sigui de commoció i incredulitat. La consciència, amb el seu conservadorisme innat, encara està darrere dels esdeveniments, que es mouen a una velocitat de vertigen a través de tot el planeta.

Aquesta situació només pot sorprendre a les ments que s'han atrofiat pel pensament formalista. Per a qualsevol que tingui el més mínim coneixement de la dialèctica no és en absolut sorprenent. El formalisme rebutja les contradiccions i no pot amb elles, mentre que els dialèctics accepten les contradiccions i expliquen la seva lògica i necessitat.

Serà necessari encara un temps perquè la consciència de les masses s'aparelli amb els esdeveniments. Aquesta consciència encara viu en el passat i espera amb esperança que la crisi actual sigui només una interrupció temporal de la "normalitat" que, si som pacients, segurament tornarà. El presumpte "retard" de les masses és només aparent i està destinat a convertir-se en el seu contrari.

El retard real està en la psicologia dels dirigents de les organitzacions de masses: els dirigents socialistes, els líders dels partits comunistes i socialistes, que fa molt temps van abandonar qualsevol idea de socialisme i es van adaptar al capitalisme. La seva única aspiració és que el capitalisme, per alguna raó desconeguda per la ciència, es desprengui de les seves característiques lletges i opressives, per adquirir un caràcter humà i progressista.

Però la crisi econòmica ha posat en l'ordre del dia un capitalisme gens pacífic ni democràtic, i sí desocupació de masses, retalls salvatges dels salaris i condicions de vida, la desaparició de les reformes socials i un empitjorament general dels nivells de vida. Aquesta és una recepta per a la guerra de classes a una escala massiva. Aquesta és la realitat del capitalisme l'any 2009 i no les il·lusions candides dels reformistes que no comprenen res i que són capaços només de mirar cap darrera.

Amb freqüència ocorre que els representants intel·ligents del Capital arriben a les mateixes conclusions que els marxistes. En un moment en què la realitat del col·lapse financer finalment s'ha manifestat clar per a tots, The Financial Times publicava el 5 de novembre un article interessant de Chyrstia Freeland, que mereix ser estudiat acuradament perquè revela la situació mental actual de la classe dominant en EUA.

Freeland comença amb una petita anècdota, que en les últimes celebracions de Halloween a més dels tradicionals dimonis i bruixes, els esdeveniments actuals van inspirar a molts que celebraven la festa de carrer del Greenwich Village de Nova York a posar-se una disfressa menys habitual, el de Sarah Palin. Aquest fet, trivial per si sol, revela el grau de menyspreu amb el qual la població d'EUA veia a la desacreditada administració Bush, un menyspreu expressat posteriorment a les urnes.

Tanmateix, molt més interessant eren els comentaris d'aquest periodista que citava figures dirigents de l'establishment nord-americà. Quan llegies aquests comentaris havies de tenir en compte que no són perquè els llegeixin els homes i dones corrents. The Financial Times no és un diari normal, sinó alguna com el butlletí intern de la burgesia. Per tant, el que aquí llegim és fins i tot més important:

"Aquell dia un veterà executiu de Wall Street de manera penedida em va pronosticar que el pròxim any seran els banquers de Nova York els que seran elegits com dolents de la nació". I l'article continua: "En privat, alguns dels líders empresarials i polítics més influents d'EUA comparteixen plenament la mateixa advertència: amb les eleccions solucionades, el centre polític els EUA serà l'onada de fúria pública dirigida contra el capital i els capitalistes, en particular contra la seva variant financera".

És realment bastant extraordinari llegir aquest tipus de coses en un diari com The Financial Times. Què signifiquen? Significa que la classe dominant en els EUA és ben conscient que els efectes polítics i socials de la crisi econòmica encara no s'han manifestat. La creixent ràbia de la població s'ha desviat temporalment cap al circ electoral (que en qualsevol cas és el seu principal objectiu). La culpa de la crisi s'ha posat en primer lloc sobre les espatlles de l'administració Bush. I mentre les masses eren distretes per la campanya d'Obama (que sens dubte va sembrar grans il·lusions), els banquers i capitalistes temporalment eren oblidats. Però aquest efecte no durarà per sempre.

El banquer citat en les línies anteriors no és qualsevol banquer, sinó un veterà executiu de Wall Street (que no vol ser nomenat per raons òbvies). Què està pronosticant? Pronostica que tan aviat com el fum embriagador de les eleccions presidencials es dissipi, hi haurà una explosió de fúria popular dirigida contra el capital i els capitalistes, particularment de la seva varietat financera. Seria impossible que nosaltres ho poguéssim dir d'una manera més clara! L'article continua:

"En les últimes setmanes, un antic membre del gabinet Clinton que assessorava a una empresa de capital privat, adverteix que aquesta nova hostilitat serà la major de les amenaces a la qual s’enfronta l'empresa. Un senador de la Costa Est en un menjar amb un grup de seguidors de Wall Street va dir que la fúria pública cap a ells estarà en el primer punt de l'agenda política i va expressar la seva simpatia per la ràbia de la població. En un memoràndum sobre els riscs financers a què s'enfrontarà el nou president, realitzat per l'equip de transició de Barack Obama, posava com un dels punts la possibilitat que les “víctimes pressionin per aconseguir una resposta política' ".

Aquí, una vegada més, s'expressa de manera admirable la vertadera situació en els EUA. Aquest anònim antic membre del gabinet adverteix que els capitalistes nord-americans s'enfrontaran a la ràbia de la població, que aquesta qüestió estarà en "el primer punt de l'agenda política" el 2009 i que ell mateix sent algunes "simpaties per la ràbia de la població".

Una mica d'aquesta ràbia ja va trobar la seva expressió a la campanya electoral, quan tant polítics Demòcrates com Republicans buscaven popularitat denunciant la "cobdícia de Wall Street". L'article continua:

"Però aquesta fascinadora campanya electoral i el foc grec financer que va esclatar al mig d'ella, podria servir realment per esmorteir la ràbia pública. La crisi financera és la raó per la qual Wall Street ha caigut en desgràcia, per ser més exactes, des del 15 de setembre, quan Lehman Brothers va entrar en fallida, fins al 13 d'octubre, quan el Secretari del Tresor, Hank Paulson, de manera coactiva va comprar participacions en el capital de tots els grans bancs d'EUA, la urgència i la gravetat de l'amenaça econòmica eren tan grans com per impedir una cacera de molt dels seus culpables. La batalla política, mentrestant, es caracteritzava per molts trets retòrics que tenien com objectiu Wall Street, però la batalla real era entre els dos partits polítics i els seus dos paladins, que han estat el principal centre de la passió de l'opinió pública en les últimes setmanes.

"Avui això ha canviat. La crisi del crèdit, encara que lentament, sembla que s'ha alleugerit i amb ella els temors d'una segona Gran Depressió. EUA ha elegit un nou president. El país ara és lliure per reflectir la seva difícil situació econòmic i exigir que l'home elegit ahir actuï segons les seves conclusions".

Aquest és el problema central. Després de lluitar per desviar l'atenció de l'opinió pública de la crisi del capitalisme construint la imatge d'Obama com l'home miracle, la classe dominant nord-americana prepara el terreny perquè quan no apareguin els miracles es produeixi una reacció colossal. Continuem amb l'article:

"Els nord-americans ja no són feliços. Els economistes Betsey Stevenson i Justin Wolfers han trobat que tota la felicitat es va enfonsar el setembre, el mes que ho va fer el Dow Jones, i ara ha caigut a un nivell tan profund com ho va fer durant la recessió de 1981. Les coses probablement empitjoraran, amb una nova contracció econòmica i els concomitants pèrdues d'ocupacions i fallida. A més, els cents de milers de milions de dòlars que l'Estat ha compromès per apuntalar el sector financer no s'han traduït en crèdits personals més barats, o en menys judicis hipotecaris per als nord-americans corrents.

"Els financers es preparen per a una onada de fúria pública, d’aquí, per exemple, la recent reunió en la qual col·lectivament van prometre no utilitzar els 135.000 milions de dòlars del Tresor per pagar les primes dels banquers. Saben, no obstant això, que gests com aquest no són suficients".

Barak Obama recorda a un dels falsos curanderos que viatjaven en el vell oest per les ciutats petites venent ampolles d'"oli de serp" garantint que curava tota malaltia coneguda per un preu modest. La promesa era molt atractiva i moltes persones feien cua per comprar aquesta medicina meravellosa. Els problemes arriben quan, després de la seva consumició, no hi ha símptomes de millora, per a aquell moment el fals curandero, ara considerablement més ric, ha agafat el seu carro cap a la pròxima ciutat. No obstant això, Barak Obama no pot simplement pujar al seu carro i anar-se'n. Ha de quedar-se i afrontar les conseqüències de les expectatives que ha generat.

Les revelacions del frau i el manifest robatori empresarial que ja estan apareixent llançaran més combustible a les flames. Els polítics intel·ligents com el congressista Henry Waxman faran carrera revelant despietadament els principals gestors de fons de risc a Washington. En un intent d'apaivagar a l'opinió pública hi haurà judicis a l'estil Enron, alguns banquers podrien ser portats a judici. Però amb tot això no n'hi haurà prou per evitar la tempesta que s'acosta. L'article acaba amb un paral·lel històric significatiu:

"Els nord-americans pressionaran el seu nou líder per a que els ajudi a determinar qui és el culpable. És a dir, al cap i a la fi, la pregunta favorita de la gent enutjada en els temps turbulents: va ser una de les consignes dels revolucionaris russos. Si vol tenir èxit, el president electe ha de trobar una forma de portar el debat nacional més enllà d'aquest dubte venjatiu a l'altre gran crit de guerra revolucionari rus: Què fer? "

El problema de les classes dominants d'EUA i la resta del món en les albors de l'any nou és que no tenen la més mínima idea de què fer. Les enormes quantitats de diners lliurades als banquers en diferents formes han tingut resultats a penes perceptibles. L'oli de serp no funciona. Els bancs s'embutxaquen el botí i es neguen a prestar el consumidor, a l'industrial o a qualsevol altre. La demanda i el crèdit continuen enfonsats, portant a més fallides, tancaments d'empreses i atur.

A primera vista 2009 ha començat sota la negra bandera de la reacció. L'imperialisme israelià ha concentrat tot el seu poder militar en la tasca sagnant de sotmetre la indefensa Gaza. Com és habitual, les "Nacions Unides" han mostrat una absoluta impotència, mentre els líders del "món lliure" fan gala de la seva nauseabunda hipocresia igualant les víctimes amb els agressors, sacsejant el cap i vessant llàgrimes de cocodril sobre els mals de la "violència".

Els esdeveniments sagnants a Gaza són una nova expressió de l'atzucac del capitalisme a escala global. Aquesta situació es manifesta en turbulència universal a cada un dels nivells: econòmic, social, polític i militar. Són les convulsions d'un sistema socio-econòmic que no té futur i es nega a morir. Els resultats d'aquesta contradicció seran incalculable misèria, pobresa, desocupació, guerres, mort i sofriment per a milions de persones. Aquest és l'únic futur que el capitalisme pot oferir als pobles del món en les albors de 2009.

Però les aparences enganyen. Sota de la superfície estan madurant forces poderoses. Segons es desenvolupi la crisi, milions de persones començarà a treure la conclusió necessària, i aquesta és: el sistema capitalista ha de morir perquè la humanitat pugui viure. La classe capitalista és ben conscient dels perills que la sotgen. Els estrategs del Capital miren al futur amb por i tremolosos. Les pàgines de la seva premsa són plenes de pessimisme i pressentiments molt negres.

2009 és un any de molts aniversaris. És l'aniversari de la Revolució Cubana, quan el poble d'aquesta valenta illa es va aixecar contra el poderós imperialisme nord-americà i el va derrotar, posant fi al domini del latifundisme i el capitalisme. Avui la revolució veneçolana està arribant al moment decisiu en què ha de trencar també el poder econòmic de l'oligarquia, expropiant els terratinents i capitalistes, de no ser així en el futur s'enfrontarà a la derrota.

Com aviat ens recordaran, també es compleixen vint anys des de la caiguda del Mur de Berlín. Aquesta va ser una època en què els capitalistes i els seus portaveus se sentien triomfants. Van anunciar el final del comunisme, el final del socialisme i fins i tot el final de la història. Però ara per a tots està clar que les seves prediccions estaven equivocades. El que va col·lapsar fa vint anys no va ser el socialisme ni el comunisme, sinó només una caricatura burocràtica i totalitària de socialisme.

El col·lapse de l'estalinisme va ser un gran drama històric, però en retrospectiva serà vist per la història només com el preludi d'un drama encara més gran: el col·lapse del capitalisme, que ja s'està preparant. Sens dubte, el capitalisme mai no caurà pel seu propi pes, a través de les seves pròpies contradiccions. La història requereix la intervenció conscient d'homes i dones, lluitant per la seva pròpia emancipació. Requereix el moviment revolucionari de la classe obrera, organitzat i dirigit pels seus representants més conscients.

Gener de 1919 és un aniversari tràgic al nostre calendari revolucionari. És l'aniversari de la insurrecció Espartaquista de Berlín, que va acabar en derrota i amb l'assassinat de dos dels dirigents revolucionaris més excepcionals del proletariat internacional: Karl Liebknecht i Rosa Luxemburg. Va ser un cop terrible contra la classe obrera alemanya. Després, també la burgesia i els seus agents en la direcció de la socialdemocràcia, Noske, Ebert i Scheidermann, creien que havien triomfat. Però el proletariat alemany es va recuperar de la derrota, com els treballadors de tots els països sempre es recuperaran de tota derrota, i van aconseguir derrotar el cop de Kapp el 1920 i dos anys més tard van formar el Partit Comunista.

1919 no és només l'aniversari d'una terrible derrota sinó també el d'un gran pas endavant. El març d'aquell any, a Moscou se celebrava el primer congrés de la Internacional Comunista, que uniria als vertaders revolucionaris proletaris de tot el món. Als documents programàtics dels quatre primers anys de la Internacional Comunista trobem resumida tota la rica experiència i herència teòrica del nostre moviment, començant amb El Manifest Comunista de Marx i Engels.

Avui, noranta anys després, ens basem en aquestes idees meravelloses que han estat reivindicades per la història i que avui són més rellevants que mai. Mentre la burgesia, els seus defensors ideològics i els paràsits reformistes s'enfonsen en la desesperació i el pessimisme, els marxistes mirem al futur amb confiança i optimisme. El banquer nord-americà que va parlar per a The Financial Times el passat Halloween estava aterrit per un fantasma, el mateix fantasma que va recórrer Europa el 1848, el fantasma del comunisme.

Les forces del genuí marxisme durant dècades van retrocedir a causa de les condicions materials del capitalisme i als crims de l'estalinisme, obligades a nedar en contra d'un corrent poderós. Ara la marea de la història comença a anar en una altra direcció i comencem a nedar, no contra el corrent de la història, sinó al seu favor.

El Corrent Marxista Internacional, que està orgullós de basar-se en les idees de Marx, Engels, Lenin, Trotsky, Luxemburg i Liebknecht, ha defensat consistentment aquestes idees quan era difícil fer-ho. Altres tendències que pretenien parlar en nom del marxisme han desaparegut sense deixar rastre o han abandonat la defensa d'aquestes idees. El pròxim període crearà condicions molt favorables per al creixement de la CMI.

Quan els agents de la classe dominant van assassinar Luxemburg i Liebknecht, pensaven que havien solucionat tot. Quan els agents de Stalin van assassinar Lev Trotsky, van pensar el mateix. Però no pots assassinar una idea quan ha arribat el seu moment. En aquest aniversari històric, retem homenatge a la memòria dels màrtirs del nostre moviment, i cridem amb confiança: " AQUÍ ESTEM I DISPOSATS A CONTINUAR LA LLUITA! "