El deteriorament del cos de bombers i del Servei Forestal juntament amb els Memoràndums de la Troica causen de nou desenes de morts i ferits

Més de 80 morts, entre ells nens i nadons, i més de 150 ferits, desenes de persones sense llar i una destrucció incalculable de boscos i terrenys forestals. Aquest és fins ara el resultat dels grans incendis que van tenir lloc a Àtica, podent encara augmentar el nombre de víctimes, ja que segueixen sent arrossegats fins a les platges cossos de persones que van intentar salvar-se tirant-se al mar i encara no se sap quantes persones que es van tancar a les seves cases no van poder escapar.

En una tarda es van produir almenys tres grans incendis a Àtica i quinze en total a tot el país. Les dimensions d'aquesta tragèdia recorden els incendis viscuts l'any 2007, quan, de nou, desenes de persones van morir i gran quantitat de boscos es van cremar al Peloponès i Parnitha.

Aquest nombre simultani d'incendis a la zona de l'Àtica, quan existien alts factors de risc, temperatures molt altes i forts vents, i els punts i hores en què van començar aquests incendis, porten a la conclusió inevitable que ens trobem davant d'incendis provocats. Una de les zones afectades, Kineta, es troba als peus de les muntanyes de Yerania, on existien plans per a establir una mina de bauxita. La sol·licitud de cara a autoritzar aquesta mina va ser rebutjada el 2017 com a conseqüència de la resistència dels habitants de la zona, i pel règim especial de protecció dels boscos de Yerania. La destrucció de gran part d'aquest bosc sense dubte beneficiarà les empreses mineres implicades en aquest projecte.

El mateix Govern ja parla, directament o indirectament, d'incendis provocats i el primer ministre Tsipras d'un "fenomen asimètric". Però la qüestió realment és la següent: Es justifica aquesta tragèdia només com a conseqüència que algunes persones, sigui quina sigui la raó, causessin els focs? Pot justificar el govern la magnitud dels danys i del desastre al·legant que es tracta d'un "fenomen asimètric"? La veritable pregunta és, què fa el govern per a protegir el país i els seus boscos d'aquest tipus d'amenaces?

Independentment del que es provi posteriorment, hi ha una realitat incontestable: Les deficiències i retallades que han patit tant els bombers com el Servei Forestal, tant en mitjans humans com en mitjans materials, han suposat, un cop més, que la resposta davant els incendis resultés molt més difícil, si no impossible.

El 2007, els bombers ja van protestar assenyalant que el 29% de les places necessàries en el cos de bombers estaven sense cobrir, i van denunciar també que l'equipament i els materials d'extinció estaven obsolets i defectuosos. Qui no recorda els vehicles que van quedar avariats de camí a apagar els focs, o els forats de les mànegues o l'inexistent equipament de protecció personal en els grans incendis de 2007?

11 anys més tard i després de diversos memoràndums d'austeritat de la Troica la situació és encara pitjor. Cada any, el pressupost del cos de bombers s'enfronta a noves retallades en les partides per a recanvis, manteniment, telecomunicacions, roba i equipament de protecció personal. Actualment, s'estima que s'han "perdut" 4.000 llocs de treball en el cos de bombers, llocs que es "van perdre" durant els anys de la crisi per diferents vies: jubilacions no seguides de noves contractacions, etc. A més, el 25% dels vehicles d'extinció d'incendis estan immobilitzats, mentre que un altre 25% està obsolet, amb més de 15 anys, implicant més avaries, deficiències, etc.

D'altra banda, el Servei Forestal, responsable en gran part de la prevenció dels incendis forestals, s'ha dissolt gairebé del tot. El 2007 es va revelar que a Grècia només havia 1000 guardaboscos responsables de 100.000 hectàrees de bosc. Cap govern ha contractat des d'aleshores nous guardaboscos, ni ha millorat el Servei Forestal, ans al contrari, han impulsat retallades desmantellant el servei i han procedit a privatitzar gran part dels seus departaments.

El professor de silvicultura Sp. Dafis de la Universitat de Salònica va escriure al 2007 sobre la importància del Servei Forestal no només per a prevenir els incendis i extingir-los sinó, sobretot, per a coordinar les operacions d'extinció d'incendis.

"Si malgrat tots els esforços per a prevenir i intervenir ràpidament, l'incendi no pot ser posat sota control, començarà aleshores la tasca més difícil, complexa i costosa, l'extinció de l'incendi o millor dit, intentar aturar l'expansió del foc. [ ...] La part més difícil d'aquesta tasca és la coordinació. I aquí és on comença el caos al nostre país, perquè tothom, sigui ministre, secretari general, o general de l'exèrcit, es considera a si mateix com l'únic capaç de coordinar una tasca tan difícil i complexa com aquesta. A tot el món, independentment de les forces involucrades en la lluita contra els incendis, el supervisor local té la responsabilitat d'aquesta coordinació. Ell coneix millor que ningú la zona, el terreny, les carreteres, els llocs de presa d'aigua, la inflamabilitat dels ecosistemes, els possibles punts per a facilitar l'extinció de foc, el personal disponible, coneix qualsevol edifici i llogaret que es puguin veure amenaçats i al mateix temps coneix l'ecologia i les especificitats dels incendis forestals a la zona ".

Més enllà de l'escassetat de personal i de mitjans, ha estat evident també la manca de planificació de l'administració de cara als habitants que viuen a prop dels boscos. Els veïns i els turistes en aquestes regions haurien d'haver estat informats sobre com comportar-se i com desplaçar-se en cas d'incendi, i les autoritats haurien d'haver tingut plans per a una ràpida evacuació. En l'incendi de la zona de Mati i els seus voltants vam veure però tot el contrari. 26 persones van ser incapaços d'arribar a l'Avinguda Marató, on havien de dirigir-se, van córrer cap al mar, i es van trobar davant un penya-segat. Atrapats, els van trobar morts en un camp, abraçats. Altres van aconseguir arribar a la platja i van començar a nedar tractant de salvar-se, sent molts rescatats per pescadors i embarcacions.

Davant tot això, val la pena esmentar, però, una altra cara molt més esperançadora. L'enorme solidaritat i la voluntat d'ajudar que centenars de persones han demostrat, o els equips de voluntaris de protecció forestal, abandonats per l'Estat, però que es van llançar a acabar amb els incendis al costat de bombers i guardaboscos. S'han realitzat crides a les xarxes socials per a aconseguir tot tipus de recursos de cara a atendre els afectats pels incendis, respostos massivament. Els metges es van mantenir en les seves consultes per a tractar els ferits, i veterinaris i protectores d'animals cuidant i atenent animals domèstics i salvatges, etc.

Partint d'aquesta onada de solidaritat poc a poc hem de recuperar forces i entrar de nou en la lluita per acabar amb les polítiques que han conduït a aquesta tragèdia, transformant per complet un sistema que posa els guanys dels bancs i les grans empreses per sobre de les nostres vides i per sobre de la pròpia naturalesa que ens acull.


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01