Fa tot just un mes coneixíem els efectes devastadors de l'enduriment de la política anti-immigració del racista i xenòfob de Donald Trump -més coneguda com "tolerància zero"-: més de 2.300 nens han estat separats dels seus pares als Estats Units mentre aquests eren processats criminalment pel seu intent de creuar la frontera des de Mèxic. En conèixer-se les imatges de nens i nenes tancats a gàbies i acollits amb trossos de mantes tèrmiques, els diferents governs i representants europeus mostraven la seva "indignació" i, posant-se les mans al cap, suplicaven a Trump "més humanitat". Però les llàgrimes de cocodril d'aquests hipòcrites han quedat al descobert després aprovar-se un nou acord de la UE en matèria migratòria, que legalitza els camps de concentració per a migrants a Europa, del qual Pedro Sánchez s'ha mostrat molt satisfet.

Racisme institucional a la UE

El divendres 29 de Juny després de 14 hores de cimera, els líders dels estats membres de la Unió Europea pactaven el nou acord que dóna llum verda a la creació de "centres controlats" on es classificarà als migrants com "refugiats genuïns" i "immigrants irregulars": els primers seran reubicats pels Estats que s'ofereixin voluntaris a acollir-los i els segons seran expulsats fulminantment del territori europeu, tal com especifica el pacte dels Vint-i-vuit.

El terme "centres controlats" amaga un eufemisme insultant. En realitat es tracta de veritables camps de concentració on els migrants i refugiats que arribin a ells estan condemnats a viure un autèntic malson, i es combina amb una altra mesura terrorífica: la creació de punts de desembarcament fora de la UE, concretament en els països nord-africans i Líbia, on es processarien als migrants per frenar el flux de persones que arriben a les costes europees, la veritable finalitat d'aquest pacte de la vergonya. En el cas de Líbia -on el 30% del seu PIB procedeix del tràfic de persones- és molt significatiu al respecte. Es calcula que hi ha prop de 700.000 refugiats al país i milers d'ells acaben venuts, maltractats o explotats en xarxes de tracta per tot el món com a conseqüència d'operacions conjuntes dels governs europeus i el govern libi.

Per descomptat, l'acord fa una crida cínica a que tots els estats membres de la UE facin un "esforç compartit" sobre una "base voluntària" per a ajudar els migrants rescatats a la Mediterrània, és a dir, que les vides de milers de persones queden relegades a la "bona voluntat" dels governs capitalistes d'Europa que encoratgen aquest tipus de polítiques. El resultat ja el sabem d'avantmà: la Mediterrània seguirà sent una enorme fossa comuna on desenes de milers de persones, homes, dones i nens moriran mentre la UE mira cap a un altre costat.

Per a maquillar aquesta agenda racista i xenòfoba, el document també parla de més ajuda financera per a Turquia i els països del nord d'Àfrica, nodrint l'anomenat "fons fiduciari" del continent africà amb 500 milions d'euros per a aconseguir una "transformació socioeconòmica substancial" en el territori i així evitar que la gent "deixi seu país". Aquest intent patètic d'oferir la imatge d'una Europa solidària, contrasta enormement amb els interessos que els governs de la Unió Europea defensen a molts països d'Àfrica i Àsia, promovent guerres de rapinya, animant els monopolis capitalistes a espoliar els grans recursos naturals i energètics d'aquestes nacions, i afavorint els beneficis obscens d'una minoria d'empreses i de governants corruptes a costa del patiment que pateixen milions de persones.

Amnistia Internacional ja ha qualificat aquests plans de "perillosos i egoistes", estima que la idea de "centres controlats" representa un gir cap a una política de detenció i barbàrie, i que aquest Pacte està a "anys llum dels principis fonamentals de solidaritat i respecte dels drets humans". Però l'acord compta amb el beneplàcit unànime dels països involucrats en la seva aprovació, i l'entusiasme dels governs reaccionaris del continent. El president d'Hongria, el xenòfob Viktor Orban, ha afirmat que el tracte representa una gran victòria i que el territori hongarès "no es convertirà en un país de migrants", alhora que planeja castigar amb fins a un any de presó a aquells que ajudin a migrants amb recursos econòmics o a les gestions de permisos.

El president francès, el multimilionari Emmanuel Macron ja va aclarir que cal donar suport a un sistema similar al dels centres d'acollida de Lesbos a Grècia (¡¡on els refugiats només reben un àpat al dia i desenes d'ells moren a l'any per les condicions climatològiques!!) i que França no albergarà centres per a immigrants ja que "la llei internacional estableix que el país més proper al rescat ha de cedir el seu port".

Pedro Sánchez aplaudeix l'acord

La reunió que conformaria el nou acord migratori dels Vint-i-vuit s'iniciava amb dures amenaces del govern italià de vetar totes les conclusions de l'agenda si no rebia "ajuda per a enfrontar l'arribada a les seves costes de milers de migrants que intenten entrar a Europa".

El tancament de ports decretat pel nou ministre d'Interior d'Itàlia, l'ultradretà Matteo Salvini, per a impedir que els immigrants recollits a l'Aquarius i altres vaixells arribessin a costes italianes, és només un exemple més del racisme i la xenofòbia que atia el nou govern de la Lliga i el M5S. Pedro Sánchez s'ha desmarcat d'aquesta política mitjançant gestos, i ha rebut un aplaudiment generalitzat. Però els gestos no poden reemplaçar els fets, i el govern de Sánchez ja ha mostrat clares contradiccions en aquest terreny.

La decisió de permetre que l'Aquarius hagi atracat a València ha estat molt celebrada per tota la població com no podia ser d'una altra manera, i els atacs del PP i Cs només omplen d'oprobi a la dreta. Però el Secretari General del PSOE ja ha afirmat que només es tractava d'una mesura excepcional. Sánchez ha deixat clar que seguirà les pautes del nou acord marcat per la Unió Europea, abraçant totes i cadascuna de les propostes acceptades: "Hem de respondre de forma eficaç al desafiament migratori amb una actuació conjunta i solidària", però ni una sola paraula de acabar amb els CIEs, ni posar fi a l'expulsió de milions d'immigrants i refugiats a Europa, o evitar la matança de milers d'ells a la Mediterrània.

El mateix 29 de juny, dia en què es feia públic l'acord migratori, el naufragi d'una embarcació de migrants a les costes de Líbia va causar la mort d'aproximadament 100 persones, que se sumen a les més de 14.000 persones que han mort a la Mediterrània des del 2014. Entre les víctimes mortals es van trobar les restes de 3 nadons i només 16 persones van ser rescatades amb vida. Què ha de dir el nou govern del PSOE davant d'això? L'acord migratori de la UE acabarà amb aquesta matança o la intensificarà?

Milions de treballadors i joves a Europa hem seguit indignats la creació del nou pacte de la UE i volem aixecar la solidaritat amb els milions de persones que, fruit de les polítiques imperialistes de les grans potències europees, es veuen obligades a abandonar les seves cases, les seves ciutats i pobles fugint de la misèria que aquest sistema genera sense fi.

La hipocresia i la moral podrida dels capitalistes europeus i els governs al seu servei, de les institucions que se suposa defensen els drets humans mentre empenyen a migrants i refugiats a autèntiques presons, centres de detenció i CIEs, o a una mort segura al mar, ens interpel·len a tots i totes sobre la urgència d'acabar amb aquest sistema criminal.


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01