La multinacional Amazon pagarà impostos per a finançar habitatge públic

El 14 de Maig l'Ajuntament de Seattle va aprovar un impost històric a Amazon i altres grans empreses per a finançar de manera permanent habitatges públics dignes. Aquesta victòria ha estat possible gràcies a la força del moviment #TaxAmazon.

Sota la direcció d'activistes en lluita per un habitatge públic, Socialist Alternative (SA), Socialistes Democràtics d'Amèrica (DSA) i la regidora de SA Kshama Sawant, #TaxAmazon va posar sobre la taula aquest tema la passada tardor, quan va es va ocupar durant tota una nit l'Ajuntament. Amb aquesta acció vam aconseguir que la imposició d'aquest impost es discutís durant el debat dels pressupostos municipals, celebrat al Novembre. Això va suposar el primer gran èxit.

La setmana anterior a la votació, les grans empreses i els seus polítics a sou, com l'alcaldessa Jenny Durkan, van dedicar totes les seves energies a suavitzar la legislació i omplir-la de buits legals. Van fer una contraproposta que reduïa a gairebé la meitat dels 75 milions de dòlars que es demanaven; el deixaven en 40 milions anuals i la majoria es destinava a serveis temporals entre els quals s'incloïa l'extensió de les instal·lacions infrahumanes per als sense sostre ja existents en lloc de a construir habitatges permanents i en condicions d'habitabilitat dignes.

Mitjançant la lluita es va aconseguir una forta pressió social i el comitè econòmic municipal va acabar rebutjant la proposta de l'alcaldessa. No obstant això, els regidors afins a ella van maniobrar per a arribar a un acord amb les grans empreses. Aquest millorava molt poc el presentat per Durkan, augmentant la quantia a 48 milions de dòlars.

Cal destacar que, encara que insuficient, aquests diners són una transferència de riquesa de les mans de les grans empreses als treballadors i, sobretot, que no s'hauria aconseguit sense lluitar. No hem aconseguit el 100% del que perseguíem, però ha estat un gran pas endavant. Organitzant un moviment decidit hem aconseguit imposar una de les mesures més progressistes contra les grans empreses. Aquesta victòria podria estendre's a tot el país.

Com va succeir amb la implantació del salari mínim de 15 dòlars l'hora, la victòria ha estat possible gràcies a la força del nostre moviment, a generar un fort suport social i a mobilitzar-nos. I per descomptat a la capacitat de respondre políticament els arguments de les grans empreses. Amazon va lluitar feroçment contra aquest impost i malgrat això vam arrencar desenes de milions de les seves mans per a finançar vivendes dignes.

L'extorsió d'Amazon

Abans de la votació, Amazon va intentar extorsionar els treballadors de Seattle. Encara que, objectivament, 48 o 75 milions per a un gegant empresarial no són gran cosa, el que no volien era que s'assegués un precedent perillós per a ells. Així que van amenaçar amb paralitzar la construcció de les seves oficines a la ciutat si s'aprovava l'impost, posant en risc uns 7.000 llocs de treball de la construcció.

Va ser un acte d'intimidació vergonyós, que tenia com a objectiu dividir els treballadors i mantenir un control ferri sobre les decisions polítiques a la ciutat. També va ser un missatge destinat a intimidar els treballadors d'altres ciutats del país on Amazon té oficines i centres de distribució.

Sabem l'enorme poder que té Amazon i la quantitat de llocs de treball que proporciona, però rebutgem completament els intents del capitalisme de contraposar habitatges a llocs de treball i a enfrontar entre si a ciutats o treballadors.

Aquesta amenaça desemmascara el caràcter brutal inherent al sistema capitalista. Les grans empreses a la menor oportunitat intenten reduir els seus costos, sent els treballadors els principals perjudicats. És la norma d'un sistema que situa el benefici i la riquesa d'uns quants per sobre de les necessitats de la gran majoria de la societat. Necessitem una societat fonamentalment diferent, una societat socialista, on en lloc d'inclinar-nos davant l'extorsió dels grans empresaris, convertim grans empreses, com Amazon, en propietat pública, gestionades democràticament pels treballadors. Victòries com aquesta, o com la del salari mínim de 15 dòlars l'hora, són els primers passos.

La necessitat de l'habitatge social

El capitalisme és incapaç de proporcionar habitatge de qualitat per a tothom. Per això és imprescindible lluitar per una alternativa per trencar el mercat privat de l'habitatge i pel control dels lloguers. Necessitem la creació de desenes de milers d'habitatges públics i socials per a oferir-los sota lloguer i que no estiguin a mercè dels capricis del mercat. També hem de assegurar-nos que tots els diners generats a través d'aquests lloguers s'inverteixin directament en el manteniment i el creixement del nombre d'habitatges de propietat pública. Cal exigir que els habitatges es construeixin amb un 100% de mà d'obra sindicalitzada, amb prioritat atorgada a les empreses de construcció petites i locals, garantint el màxim benefici per als treballadors de Seattle.

Des de Socialist Alternative, amb la nostra regidora Kshama Sawant participant a l'Ajuntament i basant-nos en la mobilització i força dels treballadors, hem obligat a tot l'establishment polític i empresarial de la ciutat a capitular davant el nostre moviment. Però tenim clar que no ens podem aturar aquí. Hem de lluitar per un futur on ningú mori sol al carrer, ningú es vegi obligat a triar entre no tenir habitatge o tenir un "casero" depredador, i que ningú hagi d'abandonar la ciutat on treballa. Lluitem per una ciutat i un món basats en la solidaritat, la igualtat i la democràcia, perquè els enormes recursos existents serveixin per satisfer les necessitats i aspiracions de tota la classe treballadora i de les comunitats oprimides. Tenim un món sencer que guanyar!


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01