El congrés nord-americà ha aprovat una llei que reduirà 1,5 bilions de dòlars dels impostos a les grans empreses i milionaris durant els propers deu anys. Donald Trump compleix així la seva promesa, donant un pas més en la seva contrarevolució política i social. El punt central és la reducció de l'Impost de Societats del 35% actual al 21%, que començarà a aplicar-se aquest any.

Allau de milions per als rics

Wall Street Journal va publicar una anàlisi de l'impacte de la llei en algunes indústries. El gegant de les telecomunicacions AT&T estalviarà 1.600 milions de dòlars; Home Depot, un dels grans en venda en línia de mobles i articles de llar, veurà augmentar els seus beneficis uns altres 1.600 milions; Verizon obtindrà 1.200 milions i la indústria del petroli només aquest any estalviarà més de 150.000 milions de dòlars en impostos. Algunes empreses, de manera hipòcrita, han anunciat que compartiran amb els seus treballadors aquests guanys. AT&T diu que utilitzarà 200 milions (un 12,5% del que s'estalviarà) per donar una prima de mil dòlars als seus 200.000 empleats. Alhora, per compensar aquesta "generositat", ha notificat l'acomiadament de 600 treballadors.

El govern i els republicans han fet una sonora campanya presentant aquesta llei com a beneficiosa per a la "classe mitjana treballadora", argumentant que crearà ocupació i pujarà els salaris. Però, com ha passat amb altres retallades d'impostos aplicats durant les últimes quatre dècades, res d'això passarà.

Actualment les empreses nord-americanes compten amb un efectiu de 1,63 bilions de dòlars, que no utilitzen per a la inversió productiva ni per a la creació de treball. Segons Associated Press, des del Setembre de 2016 al mateix mes de 2017, les empreses de l'S&P500 van gastar més de 500.000 milions de dòlars en recomprar les seves accions, més de 400.000 a pagar dividends i 1,48 bilions de dòlars en fusions i noves adquisicions d’empreses. I com confirma un article de Reuters: "Les empreses nord-americanes diuen que utilitzaran els inesperats guanys de la reforma d'impostos per a recomprar accions, retirar deute i altres mesures favorables als accionistes".

Més desigualtat social i econòmica

La nova llei inclou algunes engrunes per a les classes mitjanes i els treballadors, com augmentar la deducció per fill o per hipoteques. Encara que, a diferència de les grans empreses, que gaudiran el seu regal de manera permanent, aquestes deduccions tindran només un caràcter temporal, fins al 2025. A més, la llei inclou mesures que impactaran negativament en les famílies amb menys ingressos, com l'eliminació de les ajudes del govern per contractar una assegurança mèdica i que deixarà a milions de persones sense cap tipus de cobertura sanitària.

En els últims anys la transferència de renda i riquesa va ser més gran als EUA que a qualsevol altra economia desenvolupada, convertint-se en un dels països més desiguals del món. La desigualtat social està en el seu nivell més alt des dels anys vint. Fa unes setmanes un grup d'economistes, encapçalat per Tom Piketty, va publicar un informe que assenyala que el 50% de la població dels EUA al 1980 rebia el 20% de la renda nacional, al 2016 aquest percentatge de la renda havia caigut al 13%. En el mateix període, l'1% de la població nord-americana augmentava la seva part de la renda nacional del 10% al 20%.

Aquesta nova rebaixa d'impostos produirà un altre massiu transvasament de riquesa de la classe treballadora a la classe capitalista, aprofundint encara més les desigualtats socials i la pobresa. A més, la caiguda de la recaptació per impostos repercutirà directament en un augment del dèficit pressupostari i del deute, que serà utilitzat com a pretext per atacar encara més els programes socials i els drets bàsics dels treballadors.


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01