Sí que hi ha responsables: els capitalistes i els governs al seu servei

Des de fa setmanes assistim a una de les majors catàstrofes naturals que hagi conegut la humanitat: els massius i virulents incendis que estan assolant el sud-est d'Austràlia. Fins al moment s'han cremat més de 10 milions d'hectàrees, una superfície superior a la d'Andalusia; han mort 1.000 milions d'animals, entre ells un terç de la població de coales; s'han destruït ecosistemes únics, com el de l'Illa Cangur que ja s'ha cremat en una tercera part; Canberra s'ha convertit en la ciutat més contaminada del món, amb 5.000 micrograms de partícules tòxiques per metre cúbic d'aire (més de 200 micrograms ja és nociu per a la salut); milers d'habitatges han quedat arrasats, més de 300.000 persones han estat evacuades i gairebé 30 persones han mort. Els danys es quantifiquen en milers de milions de dòlars, i es preveu que els núvols de fum, que ja han arribat a l'estratosfera afectant les condicions atmosfèriques, donin la volta al món.

Al mateix temps que es produïa aquesta catàstrofe, el reaccionari primer ministre australià, Scott Morrison, gaudia de les seves vacances a Hawaii. Igual que Trump, Scott Morrison nega demagògicament el canvi climàtic de cara a defensar els negocis de les grans multinacionals capitalistes, i en aquest cas, del poderós lobby del carbó. Tant a la cimera del clima de París com a la de Madrid, el seu paper de cara a evitar qualsevol mínim compromís ha estat molt important.

L'absència del primer ministre i d'altres membres del gabinet durant aquest terrible desastre, ha avivat encara més la ràbia i indignació entre la població. Fruit d'això, han començat a produir-se manifestacions massives a les principals ciutats del país, exigint la immediata dimissió d'aquest reaccionari, que s'adoptin mesures immediates contra el canvi climàtic i inversions de cara a dotar els serveis de bombers i forestals dels mitjans necessaris per fer front als focs.

Un govern al servei de les multinacionals del carbó i dels combustibles fòssils

Cada any Austràlia pateix l'anomenada temporada d'incendis durant l'estiu. No obstant això, en aquesta ocasió, com a conseqüència de la pujada de les temperatures per l'escalfament del planeta, es van aconseguir xifres rècord arribant-se a una temperatura mitjana de 41’9 graus -la major registrada- 48’9 graus en zones de Sídney i 49’8 graus a Eucla. Mentre la Terra s'ha escalfat al voltant d'un grau, a Austràlia aquest escalfament, per la seva proximitat amb el pol, és encara major: 1’52 graus segons l'Oficina de Meteorologia australiana. Una situació que permet veure ja a Austràlia fenòmens que patirem en la resta del món a mesura que continuïn pujant les temperatures.

Alhora, un fenomen meteorològic anomenat el dipol de l'Oceà Índic cada vegada es manifesta de forma més extrema gràcies al canvi climàtic, tal com han advertit els científics, produint pitjors sequeres a la part oriental (sud-est asiàtic i Austràlia) i pluges torrencials i inundacions a la part occidental (Àfrica). No hi ha dubte que aquests mega incendis devastadors, tal com reconeix tota la comunitat científica, són conseqüència directa del canvi climàtic.

Malgrat tot, l'actual govern australià i el seu Primer Ministre, Scott Morrison, tracten de negar quelcom evident de cara a defensar els interessos de la lucrativa indústria del carbó i altres indústries de combustibles fòssils. Austràlia és un dels països més contaminants del món, ja que és el major exportador (juntament amb Indonèsia) de carbó -el combustible fòssil més contaminant del món- i amb Qatar de gas natural liquat, la qual cosa converteix el país en el major exportador net mundial de combustibles fòssils després de Rússia i l'Aràbia Saudita.

El Govern continua apostant per la indústria del carbó com un dels pilars de la seva economia. Per aquest motiu ja s'ha aprovat l'obertura de la major mina de carbó del món a la regió de Queensland, amb una producció de 28 milions de tones. El projecte a més a més podria contaminar les aigües de la regió, tal com han denunciat científics i organitzacions ambientalistes, i contribuir a la definitiva destrucció de la Gran Barrera de Coral, que s'està degradant acceleradament pel canvi climàtic.

O carbó o atur. Una mentida per garantir els lucratius negocis capitalistes

Scott Morrison i el seu partit van centrar la seva última campanya electoral en plantejar la necessitat d'expandir encara més la indústria del carbó, assenyalant que és “l’or d'Austràlia”, i amenaçant amb una catàstrofe econòmica i atur massiu en el cas que es prescindís d'aquesta indústria. Una argumentació falsa i un xantatge que busca atemorir a sectors de la població de cara a garantir els negocis d'un grapat de multinacionals.

Òbviament, encara que es prescindeixi del carbó, hi ha alternatives. El que és necessari és que a les regions que es vegin afectades per aquest procés de reconversió industrial s'instal·lin noves indústries ecològiques i s'organitzin plans que assegurin nous llocs de treball 100% ecològics. Els capitalistes i els governs que els representen tracten de situar-nos davant aquest dilema: o respectem el medi ambient o tenim llocs de treball. Però és mentida!

Avui en dia existeix la tecnologia per oblidar-nos per sempre de la indústria del carbó i progressivament del gruix dels combustibles fòssils, i a més la possibilitat de crear llocs de treball verds de qualitat. El problema és que els capitalistes no tenen cap interès en fer les inversions necessàries per a això, ja que només pensen en obtenir beneficis a curt termini a costa del que sigui. Per això mateix és més urgent que mai expropiar i nacionalitzar sota el control de les i els treballadors les multinacionals mineres, les petrolieres i les elèctriques, i el conjunt de les grans indústries capitalistes i la banca de cara a començar a planificar la producció sobre la base de criteris socials i mediambientals.

Retallades en els serveis de bombers i inversions multimilionàries en la indústria militar

Un altre dels aspectes que ha despertat la indignació de la població ha estat la falta d'inversions de cara a dotar els bombers i els serveis forestals dels mitjans necessari per fer front a les temporades de foc, malgrat els nombrosos advertiments i informes existents.

Una organització integrada pels caps dels principals serveis de bombers del país va advertir reiteradament al Govern des d'abril sobre una situació catastròfica com la que avui s'està vivint, sol·licitant reunir-se de cara a coordinar mesures i plans davant aquesta amenaça. Tal com han indicat, el Govern no només no va voler reunir-se i escoltar els seus advertiments, sinó que va evitar abordar qualsevol aspecte que suposés “parlar del canvi climàtic.” Des de fa anys s'han publicat nombrosos informes que advertien sobre aquest desenllaç, sense que s'hagi pres cap mesura sobre aquest tema ni per aquest ni per anteriors Governs.

D'altra banda, la coalició liberal-nacional del govern ha retallat enguany el pressupost tant dels serveis de bombers i de rescat com del servei rural d'incendis, 12’9 milions de dòlars (un 1,6%) i 26,7 milions de dòlars (un 4,8%) respectivament. No obstant això, al mateix temps que el Govern assenyala que no hi ha diners per als bombers, es gasta 80.000 milions de dòlars en la construcció d'una flota de submarins militars d'última generació.

A més a més, part del servei d'extinció d'incendis durant la temporada de focs depèn de voluntaris, una manera d'estalviar-se diners i de precaritzar el servei. De fet, el propi Govern, després de negar-se a pagar als voluntaris plantejant que el propi debat suposava una distracció, s'ha vist finalment forçat a establir una compensació per a tots els voluntaris fruit de l'enorme pressió social.

El capitalisme mata el planeta. L'únic camí, lluitar pel socialisme!

Però la tràgica situació que està patint Austràlia, té una altra cara, la de la solidaritat i la de la lluita als carrers. Durant els últims dies milers de persones a desenes de ciutats han sortit als carrers per a dir que ja n'hi ha prou de mentides i que ja n'hi ha prou de governar al servei d'un grapat de capitalistes. El Govern i la policia van intentar desesperadament impedir les manifestacions, assenyalant que els efectius policials estaven ajudant en els incendis, pel que no podrien “garantir la seguretat” d'aquestes, i demanant als organitzadors que les desconvoquessin. Quin cinisme!

Òbviament, el motiu real és la por al fet que un moviment massiu als carrers tombi aquest govern incompetent i reaccionari. Per això mateix és més important que mai continuar amb les mobilitzacions exigint la immediata renúncia de Scott Morrison i de tot el seu gabinet, així com l'obertura d'un procés penal per enjudiciar-lo a ell i a tots els alts responsables governamentals que no van fer res per a evitar aquesta situació i que van ignorar els nombrosos advertiments existents. Cal acabar amb la impunitat de tots aquests individus.

D'altra banda, tal com assenyalen els manifestants, tots els recursos del país han de destinar-se immediatament a frenar els focs actuals i prevenir els futurs, retallant immediatament la despesa militar i exigint que els grans capitalistes, tant australians com estrangers, paguin pels enormes mals que s'han produït. Per a això, en primer lloc és necessari expropiar i nacionalitzar tant la indústria del carbó com la resta d'indústries fòssils, així com la banca, dissenyant un pla que reconverteixi el teixit productiu i la indústria sobre la base de criteris exclusivament ecològics i socials. D'altra banda, la reconstrucció ha de portar-se endavant per empreses públiques, sota el control de les i els treballadors, de cara a evitar que els capitalistes, responsables d'aquesta catàstrofe, es lucrin fent nous negocis. Només així podran començar a canviar realment les coses.


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01