L'oleoducte passa per terres federals atorgades als Sioux mitjançant un tractat de 1851 que aquests consideren sagrades. Amb la seva construcció, aquest tractat no s'hauria complit. A més, tal com han denunciat els líders de la Reserva Sioux de Standing Rock i diferents organitzacions ecologistes, l'oleoducte amenaçaria l'accés a aigua potable no només de les comunitats limítrofes sinó d'uns 17 milions de persones.

 

Repressió brutal de la burgesia, suport massiu de la joventut i els moviments socials

 Des de l'inici de la seva resistència contra el projecte de l'oleoducte els dirigents indígenes van insistir que aquesta lluita era part d'una lluita històrica més àmplia. "Ens estem cansant de ser empesos per 500 anys. Ells prenen, prenen, prenen, i ja n’hi ha prou", va comentar Lee Plenty Wolf al New York Estafis. Durant aquests vuit mesos de lluita, la tribu sioux de Standing Rock s'ha convertit en veu i punt de referència per tots els que combaten la rapacitat i set de beneficis de les companyies petrolieres, i ha unit a centenars de tribus, organitzacions ambientalistes i activistes d'esquerra que s'han vist inspirats per la seva audaç posició en defensa dels drets dels nadius i el medi ambient.

 

Els activistes contra la construcció de l'oleoducte van enfrontar una violència brutal per part de la policia i de contractistes privats: ús de gossos d'atac, bales de goma, esprai de pebre, gasos lacrimògens, canons d'aigua disparats per sota del punt de congelament. Centenars de lluitadors van ser arrestats i altres centenars més ferits. Durant tot aquest temps l'Administració Obama va mirar cap a un altre costat, ignorant tant les accions de violència com l'impacte ambiental que el projecte representava.

 

No obstant això, la lluita mai es va aturar. Milers d'indígenes sioux i d'altres pobles indígenes van decidir ocupar les terres on s'anava a construir l'oleoducte. Reflectint l'ascens de la mobilització de masses que viu EUA (un ascens que els mitjans de comunicació intenten ocultar, però que és el que està darrere de l'enorme moviment de suport que va impulsar la candidatura de Bernie Sanders) el moviment en suport als sioux de Standing Rock es va estendre com una taca d'oli. L'ocupació va rebre el suport de més de 300 tribus i nacions indígenes, diverses agrupacions ambientalistes, moviments culturals i pels drets civils com Black Lives Matter i milers d'activistes estudiantils. (http://standwithstandingrock.net). Joves, ambientalistes, activistes afroestadounidenses i llatins, artistes d'esquerra com Jane Fonda, Neil Young o Mark Ruffalo i molts uns altres han ajudat a mantenir l'ocupació des de l'estiu.

 

En un últim intent per desactivar-la, el Cos d'Enginyers de l'Exèrcit i el govern estatal de Dakota del Nord van intentar utilitzar les condicions hivernals severes que enfrontaven els ocupants per ordenar la seva evacuació. Això va disparar enormement la tensió. Els manifestants es van negar a abandonar les terres ocupades. Davant l'amenaça de noves i més brutals accions de repressió per desallotjar-los, amb l'excusa del mal temps, 2.100 veterans de guerra (molts d'ells amb experiència a l'Iraq i Afganistan) van acudir des de diferents punts del país per donar-los suport, disposats a servir "d'escuts humans" i a resistir el desallotjament en els campaments gelats sioux. Kenny Nagy, veterà de la guerra de Vietnam, va declarar a Los Angeles Estafis que "per fi estarem ajudant al poble d'Estats Units en lloc de les empreses" Elizabeth Torrence, veterana de l'Iraq, va comentar que els soldats juren "defensar al poble nord-americà contra enemics a l'estranger o a casa, i la manera en què estan tractant al poble nord-americà, a gent desarmada, és inacceptable".

 

La voluntat de lluitar fins a vèncer dels indígenes i l'impressionant suport i solidaritat que ha despertat la seva lluita en tota la societat nord-americana ha estat la clau per obligar al govern d'Obama a paralitzar la construcció de l'oleoducte. El líder de la tribu Sioux de Standing Rock va agrair el seu suport a tots els que van participar en aquesta resistència, incloent a "la joventut tribal que van iniciar aquest moviment... els milions arreu del món que van expressar suport a la nostra causa... els milers que van arribar als campaments per recolzar-nos". Com explicava la regidora marxista de Seattle i dirigent de l'organització Socialist Alternative (integrada en el Comitè per una Internacional de Treballadors -CIT-), qui ha recolzat decididament aquesta lluita, "Standing Rock ha demostrat a tota una generació el poder de l'acció de masses organitzada, així com la necessitat vital d'unir els nostres moviments".

 

La lluita continua

 La lluita de Standing Rock és un exemple més que "si que es pot". Al mateix temps representa una crida als activistes a organitzar-se i unificar les seves lluites contra el govern ultrareaccionari Donald Trump i l'1% de capitalistes paràsits que domina Estats Units. Després de la decisió governamental de bloquejar la construcció de l'oleoducte, les empreses Energy Transfer Partners i Sunoco Logistics Partners van publicar una declaració en la qual afirmaven estar "totalment compromesos" en què "aquest projecte vital es dugui a terme sense cap canvi addicional". Això podria indicar un possible desafiament legal i plans per continuar amb la seva construcció una vegada sigui investit Trump. Un portaveu de Trump va dir que recolzen la construcció de l'oleoducte. "Revisarem la situació quan estiguem a la Casa Blanca i prendrem la determinació apropiada". No solament és el tipus de projectes que Trump proposa per al país, en aquest cas té, a més, un interès molt personal: és inversor en la constructora de l'oleoducte, l'executiu en cap del qual va donar 170 mil dòlars per a la seva campanya.

 

Com insistia Kshama Sawant: "la lluita no ha acabat". Per derrotar l'agenda de les grans empreses petrolieres i de Wall Street "haurem de construir moviments poderosos i un nou partit del 99 per cent, completament lliure de diners i influència corporativa. Hem de romandre vigilants, en Standing Rock i als Estats Units, a mesura que construïm la nostra resistència contra l'arribada de l'Administració Trump i continuem les nostres lluites per un món socialment just i sostenible".

 


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA