En defensa de la memòria històrica 

Homenatge als lluitadors antifeixistes de la revolució i la guerra civil

 

Actes públics

 

Dimecres 4 de maig, 19.00h Casal Marxista. c/Reina Amalia 6 baixos. Metro Paral·lel o Sant Antoni. Amb Pelai Pages (historiador, autor de ‘Andreu Nin: la seva evolució política (1911-1937)’ i ‘El moviment trotskista a Espanya (1930-1935)’, entre altres llibres sobre la guerra civil i el moviment obrer i Juan Ignacio Ramos (autor del llibre ‘Revolución Socialista y Guerra Civil (1931-1939)’ i president de la Fundació F. Engels).

 

Dijous 5 de maig, 13.00h Sala d'actes de la Facultat de Lletres. Universitat Autònoma de Barcelona. Amb Juan Ignacio Ramos.

 

El 14 d’abril d’aquest any es commemora el 80 aniversari de la proclamació de la Segona República i l’inici d’un ampli procés de revolució social que culminaria en tres anys de guerra contra el feixisme. Amb la finalitat de fer un homenatge als lluitadors antifeixistes, la Fundació Friedrich Engels acaba de publicar el primer volum del llibre de Juan Ignacio Ramos, Revolución Socialista y Guerra Civil (1931-1939). El text pretén proporcionar una àmplia panoràmica dels antecedents històrics que expliquen els esdeveniments dels anys trenta. Com assenyala l’autor a la presentació del llibre: “No és difícil observar la persistència d’un clar fil conductor, una línia de continuïtat històrica entre els tres anys de lluita armada contra el feixisme i revolució social, i les grans commocions polítiques, les vagues i els moviments insurreccionals de l’últim terç del segle XIX i els primers decennis del segle XX. En aquestes sacsejades, i en la proclamació de la segona República, és possible observar com emergeixen els protagonistes d’una història silenciada. Milers d’homes i dones, treballadors anònims del camp i la ciutat, que van creure amb passió en una vida millor i que es van alçar, un cop rere l’altre, contra l’opressió i la injustícia”. 

El llibre també compta amb una àmplia introducció on s’aborden la política d’extermini contra l’esquerra practicada per l’exèrcit franquista a la guerra civil, la repressió sota la dictadura i un balanç dels anys de la Transició. 

Per presentar aquest llibre i debatre sobre aquells esdeveniments revolucionaris, en un moment en que la lluita per recuperar la Memòria Històrica enfront dels atacs de la dreta i els sectors neofranquistes  incrustats en l’aparell de l’Estat és encara més important, et convidem a participar en els actes públics que hem organitzat. Malgrat el temps transcorregut, la crisi del capitalisme mundial posa de manifest que aquella lluita no va ser en va, i que les idees de transformació social que van dur al combat a una generació de treballadors, camperols i joves, segueixen sent completament necessàries.

 

Convoquen:

Fundació Friedrich Engels

Sindicat d’Estudiants

El Militante


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01