Respondrà Obama a les expectatives creades?

 

Mai abans unes eleccions nord-americanes havien provocat tanta expectació ni tampoc havien generat tantes il·lusions i esperances als EUA. Tot just conèixer-se el triomf d'Obama una massa entusiasta d'homes, dones, joves, blancs, negres, hispans, van omplir els carrers de tot EUA per celebrar-ho: només a Chicago més d'un milió, a Harlem van ser desenes de milers al crit de " Poder per al poble! ", o " Sí podem, sí podem, ho hem fet! " a Times Square. És difícil recordar una cosa semblant en la història recent del país.

Tant el resultat d'aquestes eleccions com el desenvolupament de la campanya electoral i de les primàries en el Partit Demòcrata són la conseqüència de tota una sèrie d'esdeveniments ocorreguts durant els últims anys i que han sacsejat la consciència dels joves i treballadors nord-americans. El frau electoral de l'any 2000, els atemptats terroristes del 11-S, les guerres de l'Iraq i l'Afganistan, el col·lapse d'empreses com Enron, l'huracà Katrina i la incapacitat de l'administració Bush per socórrer les víctimes, els atacs als drets democràtics i, finalment, la crisi econòmica, s'han convertit en esdeveniments que han empès a milions de persones a qüestionar tota la política dels Republicans, el paper de les gran banca al les "empreses", i, en última instància, l'"Estat" i el propi sistema capitalista.

Fa un any The New York Times publicava un article amb el següent titular: "Segons les enquestes, els joves nord-americans estan girant a l'esquerra". Però no era l'únic. The Economist també afirmava en un altre article titulat "Està girant a l'esquerra EUA? " el següent: "La població nord-americana sembla reaccionar a la revolució conservadora amb un gir a l'esquerra. La majoria vol sanitat universal; desconfia en la força com una manera d'aconseguir la pau (...) i fins i tot desaprova la intolerància davant les qüestions socials" (The Economist, 9/8/2007).

 

 

Una extrema polarització: participació de masses a la campanya electoral

 

Aquestes eleccions han demostrat l'existència d'una extrema polarització, no només econòmica i social, sinó també política entre la dreta i l'esquerra. El suport de masses a Obama i al Partit Demòcrata és l'expressió d'aquest gir a l'esquerra, que adopta un caràcter completament distorsionat a causa de l'absència d'un partit obrer de masses capaç de reflectir d'una forma més nítida aquest gir. Obama no és un revolucionari ni un socialista, fins i tot dins del Partit Demòcrata pertany al que es podria denominar "ala de dretes", però el seu discurs "populista" ha aconseguit connectar amb els desigs de canvi de la majoria de la població nord-americana després de vuit anys de polítiques reaccionàries per part del govern de George W. Bush.

Les eleccions primàries que finalment van portar a l'elecció d'Obama com a candidat demòcrata també van ser una prova clara d'aquest procés de politització. Milions de persones van participar en aquestes eleccions, que es van convertir en una campanya històrica amb mítings de masses no vistos des de l'època de Kennedy (a Cleveland o Houston 80.000 persones, 150.000 a Chicago...) A més entorn de tres milions de persones van contribuir econòmicament o van participar en l'organització de la campanya, entre ells 250.000 activistes sindicals, i es van crear més de 700 oficines de campanya per tot el país. Aquestes dades demostren el ràpid que els joves i treballadors poden passar de l'apatia a participar activament en política quan creuen que els seus interessos estan en joc i que ells poden contribuir a canviar la seva situació. El que també és una prova del potencial que existeix per al ràpid desenvolupament d'un genuí partit obrer de masses en el pròxim període.

Una altra característica important va ser la persistent aparició a la campanya de la paraula "socialisme", utilitzada pels Republicans com un intent desesperat d'espantar la classe mitjana i mobilitzar el seu vot recorrent al vell fantasma del socialisme i comunisme que tan útil va ser per a la classe dominant durant dècades. Encara que en aquest cas resultava xocant que espantessin amb el socialisme, les nacionalitzacions, quan en meitat de la campanya Bush utilitzava els diners públics per nacionalitzar bancs. El fet que aquest tipus de coses no hagin tingut l'efecte que desitjava la dreta és un reflex del nou període en què ha entrat EUA.

 

 

Els resultats electorals

 

Resulta difícil comprendre com al país més poderós del planeta, el més avançat tecnològicament, no es puguin conèixer dades electorals exactes fins a setmanes o fins i tot mesos després de celebrades les eleccions. El que sí que se sap és que la participació ha estat molt alta. Els col·legis electorals es van omplir des de primeres hores del matí i en alguns casos hi va haver cues de 4 o fins i tot de 8 hores com va succeir a Geòrgia. Sembla que han votat uns 133 milions de persones, el que representaria un 64,1% dels ciutadans registrats. Hem de tenir en compte que en EUA per votar no basta amb tenir 18 anys, cal inscriure's al cens electoral i es pot perdre el dret a vot per múltiples raons que varien en cada un dels estats. Per exemple, la població reclusa nord-americana, més de dos milions, no tenen dret vot; també pot perdre el dret a vot algú condemnat a una multa per fumar marihuana o conduir amb excés de velocitat; en molts altres casos, sobretot en el sud del país, s'esborra arbitràriament de les llistes a votants potencials demòcrates. El 2006 més de 19 milions de persones tenien privat el seu dret a vot.

En les eleccions precedents ha estat habitual que aproximadament un 30 per cent dels ciutadans amb dret a vot no estiguessin inscrits. Òbviament el percentatge era molt més gran a les zones obreres, mentre que als feus republicans la proporció d'inscrits i de participació en les eleccions sempre ha estat bastant més elevada. En aquestes eleccions han votat 10 milions de persones més que en les presidencials de 2004. Han votat 24 milions de joves entre 18 i 29 anys d'edat, la qual cosa suposa 3,2 milions més que en 2004 i el 66% ha votat Obama. També han votat 4 milions més d'afroamericans i 2,7 milions més d'hispans. Es calcula que la participació entre la població afroamericana ha estat d'un 70%, la més alta des de 1968, primer any en què van gaudir del dret a vot a tot el país i on la participació entre els afroamericans va ser del 58% (des de llavors la participació d'aquest sector de la població amb prou feines va superar el 30%). Obama, a falta d'acabar l'escrutini, ha aconseguit el 53% dels vots, 65.431.955 (6,4 milions més que els aconseguits per Kerry el 2004), i McCain ha obtingut 57.434.084 (4,5 milions menys que Bush), els demòcrates han tret gairebé 8 milions de vots de diferència als republicans.

Els demòcrates han guanyat en gairebé tots els estats més afectats per la crisi: Califòrnia, Florida, Nevada, Virgínia, Ohio i Michigan. En el Senat, que renovava la meitat dels seus membres, tots els candidats republicans han perdut i tots els demòcrates que es presentaven a la reelecció van guanyar. En el Congrés, que es renovava completament, també van guanyar els demòcrates amb 256 congressistes davant els 173 dels republicans.

El mapa polític després d'aquestes eleccions és molt clar. La base de suport republicana és fonamentalment rural, on McCain ha aconseguit el 60% dels vots, mentre que els demòcrates escombren a tota la costa est, la costa del Pacífic i en tot el mig est industrial. A les ciutats han guanyat els demòcrates amb un clar avantatge, 7 de cada 10 vots urbans ha estat demòcrata: 70% a Detroit %; 58% a Miami; 79% a Nova Orleans; 69% a Los Angeles; 60% a Chicago, Filadelfia, Pittsburgh, Delaware; 69% a Cleveland o 65% a Toledo. A Nova York, per exemple, Obama va guanyar en el Bronx amb el 88% dels vots, a Queens amb un 75% i a Brooklyn amb un 79%.

Segons les dades de l'enquesta que va fer a peu d'urna la CNN, Obama guanya entre els que tenen menys ingressos (50.000 dòlars o menys anuals); entre les dones un 53%; entre els quals han votat per primera vegada, un 88%; entre els quals s'oposen a la guerra de l'Iraq amb un 76%. L'únic segment d'edat en el qual guanyen els republicans és entre els que tenen 65 anys o més.

 

 

Una catàstrofe social al mig d'un boom econòmic

 

En el fons d'aquests resultats hi ha el context social i econòmic del país. L'huracà Katrina va revelar davant dels ulls de tot el món la realitat del "somni americà": milions de persones vivint en la pobresa extrema i unes condicions de vida més pròpies de països del Tercer Món que de la nació més poderosa del planeta.

En l'últim període s'ha publicat tota una sèrie d'informes sobre les condicions de vida i la pobresa en els EUA que retraten una situació social no vista des de Gran Depressió dels anys trenta. El més destacat no són les dades per si mateixos, ja de per si terribles, sinó que a més tota aquesta catàstrofe s'ha desenvolupat en un període de boom econòmic. En ressenyarem alguns dels més representatius:

  • El 2005, abans de la punxada de la bombolla immobiliària, només a les zones urbanes hi havia 3,5 milions de "sense sostre", una xifra a què caldria sumar als de les zones rurals.
  • Recentment es va publicar un informe titulat: Mites i realitats sobre les famílies treballadores amb baixos ingressos. Segons es llegeix en el document, el 2006 un 28,2% de les famílies treballadores nord-americanes vivien per sota del llindar de pobresa (gairebé 9,6 milions de famílies). No es tracta de famílies marginals, ja que el 72% d'aquestes famílies compten amb un o dos membres amb treball, però els seus ingressos no arriben per cobrir les seves necessitats bàsiques. Aquell mateix any hi havia més de 29,3 milions de llocs de treball amb salaris inferiors al nivell de pobresa i només el 25% de les famílies en els EUA disposaven d'un salari decent per assegurar les seves necessitats fonamentals, inclosa l'assegurança mèdica.
  • En l'altre extrem d'aquesta massiva extensió de la pobresa, tenim una obscena concentració de riquesa a les mans d'uns quants. El 10% de la població més rica té el 71% de la riquesa i l'1% entre el 25 i 33% de la riquesa. Es tracta de la major concentració de riquesa des de 1928, just abans del crack de 1929, quan l'1% més ric controlava el 24% de la riquesa.
  • Un altre dels mites que durant dècades van propagar els mitjans de comunicació era presentar els EUA com el paradigma de la riquesa, on el "somni americà" va permetre als treballadors convertir-se en classe mitjana. Però també aquest mite s’ha desintegrat. Segons un informe de la Foundation for American Communication: "Els patrons que després de la Segona Guerra Mundial servien per definir a la classe mitjana avui no serveixen". I aquests patrons eren: tenir un habitatge (els desnonaments aquest any han augmentat un 75%); accés a l'ensenyament superior (els costos des de 1994 han augmentat un 25-30%); tenir assegurança mèdica (avui gairebé 50 milions de persones no el tenen); un pla de jubilació (la crisi financera ha evaporat 2 bilions de dòlars dels plans de pensions) i un salari que cobrís totes les despeses familiars.

  •  

Una recessió profunda

 

Uns dies després de les eleccions el Departament de Treball va publicar les últimes dades de l'atur en EUA: 603.000 aturats més només l'octubre, el que col·loca la taxa de desocupació en el 6,5% (la més alta des de 1994), superant els 10 milions d'aturats (la més gran des de 1983). En el que va d'any s'han perdut 1,2 milions de llocs de treball, més de la meitat en els tres últims mesos. Aquest últim mes s'han destruït 90.000 ocupacions al sector manufacturer; 49.000 en la construcció; 51.000 al sector serveis; 38.000 en comerç i 24.000 al sector financer. El nombre d'aturats de llarga durada (27 mesos o més a l'atur) va augmentar fins als 2,3 milions de persones, el 22% del total d'aturats i la proporció més elevada en 25 anys.

L'augment de la desocupació té un efecte social devastador. Segons publicava New York Times només el 32% dels aturats cobra un subsidi. A més la taxa oficial d'atur, com ocorre a tots els països, subestima l'atur real perquè els governs utilitzen tot tipus de trucs per mantenir la taxa d'atur artificialment baixa, com passa amb l'IPC. Per exemple, no inclou els que treballen unes hores o un dia a la setmana (6,7 milions de persones). Tampoc a aquells que quatre setmanes abans de l'elaboració de les dades no busquen activament feina (1,6 milions de persones). Si tot això es tingués en compte la taxa real de desocupació serien de l'11,8 per cent, gairebé 20 milions de persones. I no passen els dies sense que s'anunciïn nous acomiadaments: Chrysler va anunciar l'acomiadament abans de cap d'any del 25% de la seva plantilla; les aerolínies 36.000 acomiadaments; Wachovia 7.000, GMAC Financial Services 5.000 i el Servei Postal acaba d'anunciar els primers acomiadaments de la seva història.

Fa pocs dies Nariman Behravesh, economista cap d'IHS Global Insight, definia la situació a Bloomberg News: "Ens dirigim cap a una profunda recessió. Esborrin la paraula suau del seu vocabulari. És gran, dolenta i generalitzada". Segons dades oficials el PIB va experimentar aquest tercer trimestre un creixement negatiu del 0,3%; el consum, responsable durant el boom econòmic de dos terços de l'activitat econòmica, va caure el mes passat un 3,1%, (la primera contracció des de 1991 i la major des de 1980); els ingressos personals disponibles van baixar un 8,7%, la major caiguda des de 1947. Goldman Sachs acaba de revisar les seves perspectives per a la desocupació i el PIB, preveuen una contracció econòmica del 3,5% en el quart trimestre i una altra del 2% per a en el primer trimestre de 2009, el que situaria la taxa oficial de desocupació en un 8,5% per a finals del pròxim any. De complir-se aquests pronòstics significaria la caiguda trimestral més important des de 1981-82.

 

 

I ara què?

 

Tots es fan la mateixa pregunta, què farà Obama? La seva política satisfarà les esperances i il·lusions que milions de joves i treballadors han dipositat en ell?

Obama arriba a la presidència al mig de la pitjor crisi econòmica des dels anys trenta que tindrà uns efectes devastadors sobre les vides de milions de persones. A més rep l'herència de dues guerres sense solució a la vista i un estat totalment endeutat, situació agreujada amb el regal de 700.000 milions de dòlars a la banca i uns altres 25.000 milions a les tres grans empreses automobilístiques. No és d'estranyar, per tant, que només hagin transcorregut alguns dies d'aquest triomf perquè Obama, els principals mitjans de comunicació de la burgesia i els dirigents del Partit Demòcrata, intentessin refredar les esperances i expectatives aixecades. Dos dies abans de les eleccions The London Times recollia les declaracions d'Obama en les quals mostrava la seva preocupació per l'eufòria i unes esperances irreals. En el seu primer discurs després de conèixer la victòria va afermar coses com a: "El camí serà llarg... Hi haurà contratemps i començaments en fals. Hi ha molts que no estaran d'acord amb cada decisió o política que prengui quan sigui president. I sabem que el govern no pot solucionar tots els problemes (...)". Els propis mitjans de comunicació de la burgesia omplen les seves pàgines amb articles explicant que no es poden fer miracles i, fins i tot, demanant al propi Obama que com més aviat millor defraudi les il·lusions.

L'absència històrica d'un partit obrer de masses als EUA fa que els anhels i desigs dels treballadors s'expressin d'una manera distorsionada a través del Partit Demòcrata, un partit de la classe dominant nord-americana. En gran part és també la responsabilitat de les direccions sindicals que durant anys han sustentat a aquest partit (per exemple han dedicat més de 300 milions de dòlars a la campanya electoral demòcrata). Però el Partit Demòcrata no té res a veure amb un partit d'esquerres clàssic: si el Partit Republicà és la cara dura i reaccionària del sistema capitalista, el Partit Demòcrata és l'altra cara de la moneda, la cara amable que en temps de crisi utilitza la classe capitalista per aplicar la seva política sense que això impliqui un risc per a la supervivència del capitalisme. Durant dècades ha ocorregut així i no canviarà ara. Una prova de per on aniran les coses són els nomenaments decidits per Obama per conformar el seu equip de govern, començant amb Rahm Emanuel, representant del sector més dretà del Partit Demòcrata que va recolzar la guerra de l'Iraq i compte amb importants vincles amb les grans empreses.

En qualsevol cas una cosa és clara: L'aprofundiment de la crisi econòmica no permetrà a Obama complir les seves promeses ni satisfer les necessitats de tots aquells que han dipositat la seva confiança en ell. S'han fet molts paral·lelismes amb l'arribada de Franklin SR. Roosevelt al poder, però existeix una diferència fonamental: quan Roosevelt va assumir la presidència el 1933 i va aplicar la política del New Deal havien passat quatre anys des de 1929 i el pitjor de la recessió. Les condicions actuals són completament diferents. L'economia d'EUA està aixafada per una muntanya de deutes i hi ha una espiral recessiva sense control. Obama podria introduir alguna reforma limitada però no resoldrà el descontentament i la fúria de milions de persones que ho perdran tot. The New York Times (5/11/08) informava que Obama anava a demanar al Congrés "100.000 milions de dòlars per a obres públiques, estendre el subsidi de desocupació, concedir ajuts per pagar les factures de calefacció aquest hivern, augmentar els cupons de menjar i ajuts a ciutats i estats. També es parla del tancament de Guantánamo, com un gest a la resta del món. Però tot això és insuficient davant de la magnitud del que s'acosta.

La burgesia és conscient de la situació que es prepara, no solament en el pla econòmic, sinó també al terreny de la lluita de classes. No és casualitat que aquest estiu un alt tribunal prohibís les vagues o activitats polítiques al centre de treball, sobretot després de la vaga general que van protagonitzar els estibadors el passat 1 de maig contra la guerra de l'Iraq, o un any abans la gran vaga dels immigrants. Tampoc no és casual que el govern decidís estacionar de manera permanent dins del país a la 1a Brigada de Combat de la 3a Divisió de l'exèrcit, una brigada d'elit formada per 4.000 soldats que era a l'Iraq i el principal objectiu dels quals serà ocupar-se del "malestar civil", és a dir, de les més que probables explosions socials i aixecaments que es produiran en el pròxim període.

Un altre símptoma de la preocupació que embarga a la classe capitalista han estat les constants crides que Obama va realitzar a la "unitat nacional" en el seu discurs davant d'un milió de persones a Chicago i també del candidat derrotat republicà McCain, l'al·locució del qual va tenir el mateix contingut. Fins i tot ja es parla obertament que destacats dirigents republicans, com Colin Powell, podrien ocupar posicions en el futur govern d'Obama. Tot això indica el profund temor que existeix al si de la classe dominant nord-americana a una explosió social que posi potes amunt tota l'estabilitat del règim.

Millons han dipositat la seva confiança en Obama amb l'esperança d'un canvi radical en les seves vides i molts han despertat a l'activitat política. És normal que Obama gaudeixi d'un breu període de lluna de mel, però ja és un símptoma que el President electe comencés demanant cent dies de marge i ara parli de mil dies. L'escola del Partit Demòcrata serà amarga: més aviat que tard els joves i treballadors veuran que darrere de tota la retòrica populista, darrere de totes les promeses de canvi, només hi ha més del mateix, dipositar el pes de la crisi sobre les espatlles dels treballadors i sectors més desfavorits de la societat. Les necessitats de les masses no poden esperar i finalment hauran d'emprendre el camí de la lluita per defensar els seus drets i condicions de vida. Aquestes eleccions representen un esdeveniment històric i un punt d'inflexió en la lluita de classes d'EUA. L'onada de despertar polític i mobilització que ha provocat la campanya, la radicalització dels joves i treballadors, no ha acabat, al contrari, acaba de començar i assegura ser profunda i prolongada. En aquestes circumstàncies maduraran les condicions per aixecar una alternativa socialista revolucionària, amb suport entre milions de treballadors i oprimits, al cor de la potència capitalista més poderosa de la història.