Diversos

Quan vaig decidir escriure aquest llibre (...) m'ho vaig plantejar com una autobiografia política (...) era possible que, després de llegir-lo, molta gent comprengués per què tants d'entre nosaltres no tenim una altra alternativa més que oferir les nostres vides (...) a la causa dels oprimits.

Llegeix més...

El canvi climàtic s'ha convertit en una realitat i en un greu perill per al futur del planeta i de la humanitat. És una conseqüència directa de l'acció de l'home, o millor dit, de la lògica i el funcionament del sistema de producció capitalista. El 2016, el Congrés Internacional de Geologia va determinar que hem entrat en una nova era geològica: l'antropocè1, marcada per l'empremta deixada ja per l'home com a conseqüència del desenvolupament de la societat industrial des de fa poc més de dos segles. Paradoxalment, els avenços científics actuals permetrien començar a frenar el canvi climàtic i garantir un món sostenible ecològicament. Tanmateix, sota el capitalisme, sense planificació democràtica de l'economia i primant l'obtenció del màxim benefici a curt termini de les multinacionals capitalistes, aquesta tasca es converteix en impossible.

Llegeix més...

Un 21 de febrer, fa quaranta-un anys, Malcolm X es dirigia a Audubon Ballroom a Harlem (Nova York) per pronunciar un discurs. Anava a parlar contra la segregació racial als EUA. Faria una crida als seus germans i germanes perquè resistissin i lluitessin contra la "opressió de l'home blanc" quan va ser tirotejat. Més d'una persona dins de la classe dominant nord-americana va respirar alleujada. S'havia perdut una de les veus més fortes contra la injustícia social.

Llegeix més...

Després de dècades de lluita per aconseguir la igualtat real entre homes i dones, la crisi econòmica a nivell internacional torna a situar la dona treballadora com a víctima destacada. La violència masclista, les retallades, l'ofensiva ideològica de la dreta en aliança amb l'Església i els sectors més conservadors, són el pa nostre de cada dia en aquesta societat capitalista en decadència.

Llegeix més...

Pel dret d'autodeterminació i el socialisme!

La CUP ha de trencar amb Mas i Convergència!

 

mani

 

La resolució pactada per Convergència, Esquerra Repúblicana (Junts pel sí) i la CUP plantejant la "desconnexió democràtica amb l'Estat" i iniciar la marxa cap a una declaració unilateral d'independència, ha desfermat la histèria en les files del govern, entre els barons del PSOE i, per descomptat, entre l'aparell de l'Estat i els mitjans de comunicació del règim. Diaris com El País, per no citar a La Razón o ABC, han publicat editorials incendiàries on no estalvien qualificatius: "cop insurreccional a l'Estat", "proposta subversiva", "capitulació davant els admiradors de Kropotkin i Durruti", un llenguatge cridanerament semblat el que utilitzaven els propagandistes del règim franquista. Les apel·lacions tremebundes al "respecte de la llei i els tribunals" i a la "inviolabilitat de la Constitució" fetes des dels poders que violen aquestes mateixes lleis quan es tracta de defensar els interessos dels grans bancs i empreses, és el soroll ensordidor amb el que es escamoteja el debat de fons.

 

Llegeix més...

Milers de manifestants demanem la llibertat d'Arnaldo Otegi i Rafa Diez

 

Otegui portada

 

Més de 18.000 persones (segons el diari GARA) van donar suport a Donosti la manifestació convocada per la plataforma Arnaldo Askatu, Politika Askatu i la iniciativa 'Free Otegi, Free Them All' per exigir la llibertat d'Arnaldo Otegi (Secretari general de Sortu) i Rafa Díez (exsecretari general del sindicat LAB). A la mobilització van participar representants d'EH Bildu, Podem, PSE, ERC, CUP, BNG, LAB, ELA i CCOO i va tenir també el suport de 24 europarlamentaris. Arnaldo Otegi i Rafa Díez van ser detinguts a l'octubre de 2009 a la seu central de LAB al costat de Sonia Jacinto, Miren Zabaleta i Arkaitz Rodríguez (aquests tres últims van quedar lliures la setmana passada i van poder participar en la manifestació de dissabte) dins del cas Bateragune.

 

Llegeix més...

La fi de l'era Kirchner i el començament d'una època turbulenta

 CFK Portada 1

El proper diumenge 25 d'octubre tindran lloc eleccions presidencials a l'Argentina, amb el rerefons d'un llarg període d'estabilitat política que arriba al final i amb l'economia argentina, i del conjunt de l'Amèrica Llatina, severament afectada per la crisi xinesa. Enrere queden les dues legislatures de Cristina Fernández de Kirchner (CFK) amb la seva política de reformes socials i mesures econòmiques que van permetre restablir, aparentment, l'equilibri perdut del capitalisme argentí. En aquesta etapa que comença, enfrontats a les tendències recessives del mercat i les pressions de la burgesia i l'imperialisme, el peronisme d'"esquerres" que durant anys ha gaudit de gran suport popular ha cedit el protagonisme a un candidat, Daniel Scioli, molt més permeable i comprensiu cap als plans d'ajust i retallades socials que li exigeix la classe dominant.

 

Llegeix més...

Un advertiment sobre la destrucció capitalista. Xina a la vora del col·lapse ambiental

 

Ibai Asensio

 

contaminacion china 3 

 

El 28 de setembre la NASA informava d'haver reunit suficients evidències de l'existència d'aigua líquida en Mart. L'endemà, el periòdic britànic The Guardian publicava amb sorna el següent titular: "Pot haver-hi aigua líquida en Mart però, hi ha vida intel·ligent a la Terra?? A continuació, feia un breu però demolidor repàs a l'estat de l'aigua al nostre planeta, on WWF calcula que es malgasta el 60% de l'aigua destinada a regadiu, que al seu torn és al voltant del 70% del conjunt d'aigua dolça aprofitable.

 

Llegeix més...

Podem. Reforma o ruptura amb el sistema?

Mónica Iglesias

 

podemos vista alegresss


A poc més d'un any i mig de la irrupció en l'escena política de Podem, bona part de la il·lusió que va suscitar al seu moment sembla estar quedant-se pel camí. En el terreny electoral, els “decebedors resultats” en les eleccions catalanes del 27S confirmen una acusada tendència a la baixa, que ja es va deixar sentir en les municipals i autonòmiques de maig, amb resultats que, encara que molt bons, estaven allunyats de les expectatives generades i, molt per sota de les enquestes que van arribar a situar a Podem com a segona força política, per davant del PSOE.

Llegeix més...

Per un Front de l'Esquerra contra les retallades i pel dret a l'autodeterminació!


Les eleccions del 27S han posat de manifest la profunditat de la crisi del règim del 78 i la intensitat a què ha arribat a la lluita de classes tant a l'Estat espanyol com a Catalunya. Amb una participació històrica (77,46%), els resultats indiquen tendències aparentment contradictòries però que formen part d'un mateix procés: d'una banda, el retrocés de CiU i ERC, units en la candidatura Junts pel Si, i el creixement de les opcions que vinculen la independència a la lluita contra les retallades i el capitalisme (CUP); l'altra, la divisió del vot dels treballadors en línies nacionals –a favor i contra la independència- i que en aquest últim cas manifesta un corrent de rebuig frontal a la política de Mas i Convergència però de la qual treu benefici fonamentalment Ciutadans.

cup 27s noche electoral

Llegeix més...

Canvi climàtic. La voracitat capitalista n’és responsable.

CALENTAMIENTO

Des de fa dècades, científics i organitzacions mediambientals de tot el món, adverteixen del canvi climàtic que s’està produint al nostre planeta, amb conseqüències devastadores per a la supervivència de les espècies, inclosa la espècie humana.