La decisió adoptada per Delphi no és una excepció en l'actuació de les grans multinacionals. El sector de l'automòbil, que ha registrat beneficis rècord durant la dècada dels noranta, s'enfronta ara a una caiguda de la taxa de guanys. Va ocórrer amb les telecomunicacions i ha ocorregut ara amb l'automoció. Arriba un moment que el mercat no és capaç d'absorbir tota l'oferta disponible i la taxa de guany dels capitalistes comença a descendir. És en aquestes circumstàncies quan els treballadors paguen els plats trencats: reestructuracions, increments de la jornada laboral amb reducció salarial, acomiadaments, deslocalitzacions,… Tot amb la condició de mantenir la rendibilitat capitalista i assegurar els ingressos multimilionaris dels accionistes i els consells d'administració.  

 

Delphi: que la crisi la paguin els de sempre 

 

L'ajustament salvatge del sector de l'automoció s'està saldant amb una onada d'acomiadaments massius. A Alemanya, Volkswagen ha proposat suprimir 20.000 llocs de treball en els pròxims tres anys. Als EEUU la situació és encara pitjor. L'eliminació d'ocupació en les tres grans de Detroit (Ford, Crhysler i General Motors) ha estat enorme. Ford va anunciar al setembre de 2006 que acceleraria els seus plans per a retallar gairebé 58.000 llocs de treball a EEUU i Canadà, prop del 40% de la seva força laboral, i tancar 16 fàbriques a Amèrica del Nord per a 2012. General Motors, el primer productor d'automòbils del món, també va decidir suprimir 30.000 llocs de treball, la sisena part de la seva plantilla nord-americana, i tancar catorze fàbriques. Al febrer de 2007, el grup Chrysler informava d'un pla general de reestructuració: acomiadar 13.000 treballadors, el 16% de la plantilla, el tancament d'una planta d'acoblament i una reducció de la capacitat productiva de 400.000 vehicles que afectarà a vuit factories.          

 

El més paradoxal d'aquesta reducció salvatge d'ocupació és que es produeix en un moment de creixement de les vendes en el mercat nord-americà. Per exemple, la japonesa Toyota, líder de vendes a Amèrica del Nord, planeja augmentar la seva capacitat anual d'acoblament en 470.000 vehicles cap a fins de 2008 i arribar a produir als EEUU prop de dos milions de vehicles a l'any. És, per tant, la brutal competència d'altres empreses el que provoca la reducció dels marges de guanys de les cases nord-americanes i els acomiadaments massius, provant el caràcter anàrquic del mercat capitalista el motor del qual no és la satisfacció de les necessitats socials sinó el màxim benefici empresarial.

 

Però les aparences enganyen. La “fallida” de Delphi és, abans de res, una maniobra legal davant els tribunals nord-americans per a protegir les inversions i els beneficis del grapat d'accionistes que controlen l'empresa. L'home clau en el futur de l'empresa és David A. Tepper que lidera Appaloosa Management, un fons de cobertura de 4.500 milions de dòlars que posseeix un 9,3% de les accions de Delphi.          

 

Aquest individu ha impulsat un pla de reestructuració que podria deixar-lo amb una participació molt major en Delphi i amb la cartera plena de milions. El pla planteja la reducció d'operacions de l'empresa, tancar 25 de les seves 29 plantes i acomiadar a milers d'empleats, a més de reduir els salaris dels que quedin en plantilla.          

 

La incursió de Tepper a Delphi il·lustra a la perfecció el paper cada vegada més important que juguen els fons privats d'inversió en la destinació de les grans empreses. El fons de Tepper s'especialitza a comprar accions i bons de companyies en dificultats, a les quals després pressiona per a imposar reestructuracions que multiplicaran el valor de les seves inversions. Aquesta estafa emparada per les lleis capitalistes ha provocat la reacció dels sindicats nord-americans. Al juny, el president del sindicat United Acte Workers, Ron Gettelfinger, va afirmar que era necessària una reforma de la llei de fallida per a posar fre als empresaris i “voltors de les fallides que s'omplen les butxaques amb tot el que té valor i en el procés destrossen vides, esperances, somnis i comunitats sense importar-los res”.          

 

Però no és només això. En els últims anys s'ha perfeccionat la “enginyeria” financera en les empreses multinacionals. Una part molt important d'aquesta estratègia “creativa” ha correspost a la segregació d'àrees de la producció que formaven part de l'empresa matriu, i que es transformen en noves companyies on els salaris i les condicions laborals són molt pitjors. Encara que fa sis anys que Delphi es va escindir de GM, aquesta era responsable de les despeses de pensions i salut dels seus jubilats però, finalment, la nova companyia va alliberar a GM de les seves obligacions. Avui aquestes jubilacions estan amenaçades per la declaració de fallida de l'empresa.

 

Diners públics a la butxaca de les multinacionals     

    

Quan el 2005 SEAT va suprimir 1.300 llocs de treball, l'empresa havia obtingut un 7,7% més de beneficis que l'any anterior. Opel i Woolkswagen van llançar atacs contra els salaris i les condicions laborals dels seus treballadors a Saragossa i Pamplona sota amenaça de deslocalitzar la producció. En els últims cinc anys, tretze multinacionals dedicades a la fabricació de components per a l'automoció han deslocalitzat les seves factories a l'Estat espanyol destruint 5.000 llocs de treball.          

 

En tot aquest temps hem escoltat al govern de Zapatero i als dirigents de CCOO i UGT insistir que aquestes reestructuracions són inevitables per a conservar el conjunt de l'ocupació. Aquest discurs ha anat acompanyat d'una acció sindical del “mal menor”, buscant sempre l'acord a la baixa i els acomiadaments “no traumàtics”, de tal manera que s'ha permès a les empreses portar a terme els seus plans amb total impunitat i destruir milers de llocs de treball en sectors industrials estratègics.          

 

En el comunicat remès per Delphi a la plantilla, s'assenyala com causes del tancament “les pèrdues significatives durant els últims cinc anys de fins a 150 milions, uns alts costos operacionals i la incapacitat d'atreure noves oportunitats de negoci competitives”. Qui és el responsable d'aquesta situació? Evidentment els treballadors no ho són. Ells han complert escrupolosament amb un treball dur i sacrificat, en alguns casos durant més de trenta anys. Quan l'empresa nedava en l'abundància, obtenia beneficis milionaris i omplia les seves arques amb les subvencions públiques, el que permetia els salaris multimilionaris del consell d'administració de la multinacional i els dividends dels accionistes, que potser es convidaven als treballadors al festí?          Com moltes empreses, Delphi s'ha beneficiat escandalosament de les subvencions públiques: 62 milions d'euros, més de 10.000 milions de pessetes, des de 1986! Després de l'anunci del tancament, la Junta s'ha apressat a suspendre l'última d'aquestes subvencions que ja estava concedida i arribava a 8,3 milions d'euros. Una quantitat que formava part d'un conveni pel qual l'empresa es comprometia a mantenir la plantilla fins a l'any 2010 i que ara s'ha convertit en paper mullat.  

 

Dues dècades destruint ocupació  

        

Els treballadors de Delphi i les seves famílies han respost immediatament de la forma més contundent. Per començar han decidit mantenir la presència en les instal·lacions per a evitar que l'empresa pugui desmantellar-la i descapitalitzar-la, traient la maquinària i la producció. També s'han organitzat diferents manifestacions, una el divendres 23 de febrer en la qual van participar les dones dels treballadors i una altra el dissabte 24 a la qual es van sumar milers de treballadors de Puerto Real i dels municipis gaditans afectats. Per a l’1 de març han preparat una altra gran demostració.          

 

Durant més de dues dècades, la classe obrera de Puerto Real i de tota la badia de Cadis ha lluitat durament contra totes les reconversions industrials demostrant un coratge i una decisió incontestables. I en totes aquestes lluites, els treballadors han hagut de transigir, davant la falta d'alternativa, amb les mesures “realistes” i els sacrificis que proposaven els dirigents del PSOE i dels sindicats. Després de dècades de sofriment, el balanç és ben conegut: la província de Cadis ha sofert un desmantellament salvatge del seu teixit industrial, primer en el sector agrari, després la reestructuració del marc de Jerez, que va suposar la pèrdua de set mil llocs de treball en els cellers i, per descomptat, la destrucció del sector naval. En les reconversions de les drassanes andaluses sota el govern del PSOE, entre 1983 i 1996, es van suprimir 7.500 llocs de treball. La xifra no va quedar aquí: tan sols en l'últim ajustament de fa dos anys es van suprimir prop de 2.000 ocupacions entre Cadis i Sevilla, als quals s’ha de sumar uns quants milers en les empreses auxiliars. La plantilla de drassanes a Cadis (Navantia) ha passat de 12.000 treballadors a la fi dels setanta a tot just 2.500 en l'actualitat. La decisió de Delphi de tancar la seva planta és un terratrèmol en una comarca que compta amb la taxa d'atur més elevada de tot el país, més de 100.000 aturats, i afectarà a més de 370 empreses que treballen directament per a la multinacional. I aquest anunci pot venir acompanyat d'uns altres d'igual to. La reconversió del consorci europeu Airbus pot deixar milers de llocs de treball en el camí, i les factories de EADS en El Puerto i de Airbus a Puerto Real es veuran seriosament afectades. Els treballadors d'ambdues plantes ja s'han sumat espontàniament a les mobilitzacions dels seus companys de Delphi, mostrant que el futur de l'ocupació en ambdues empreses passa per unificar la lluita.  

 

Per la vaga general i la nacionalització de Delphi!  

        

Sota governs del PSOE, sota governs del PP, s'ha produït un desmantellament total del sector industrial públic adduint tot tipus d'arguments en defensa de la “lliure empresa”. Les conseqüències han estat paoroses.          

 

Sota la lògica del capitalisme, és a dir, del màxim benefici, els empresaris actuen de la mateixa manera a tot arreu, siguin de la nacionalitat que siguin. Per això és un greu error presentar aquesta lluita pels llocs de treball com una mobilització en defensa de la “sobirania espanyola” enfront dels nord-americans. El capital no coneix pàtries ni fronteres, a pesar que Manuel Ruíz, secretari general de CCOO a Cadis, pensi el contrari. En l'edició d'El País del diumenge 25 de febrer aquest dirigent afirma: “hem de fugir de les vel·leïtats de les multinacionals, reclamar al empresariat espanyol i andalús que creï ocupació. Quan els centres de decisió estan tan allunyats, com en el cas de Delphi, no té en compte la situació de la zona”. Quina greu equivocació enfocar d'aquesta manera la lluita per l'ocupació! Que potser no hi ha multinacionals i grans empreses espanyoles que deslocalitzen constantment la seva producció deixant a milers de treballadors al carrer? Que els ho diguin als empleats de Zara, de Repsol, de les drassanes privades de Vigo i Gijón, de Telefònica o de Sintel. (que, per cert, han anunciat la seva tornada a la lluita).           

 

L'alternativa per a defensar l'ocupació passa per un plantejament completament diferent: que l'Estat garanteixi tots els llocs de treball de Delphi i de la resta de les companyies afectades, això és

 

Que es nacionalitzi l'empresa, sota el control democràtic dels treballadors!

 

Ja n'hi ha prou que amb diners públics s'engreixin els comptes de resultats dels capitalistes. La Junta d'Andalusia ha declarat, per boca del seu vicepresident Zarrías, que el tancament de Delphi és il·legal i que faran tot el possible perquè l'empresa “no se’n rigui d'Andalusia ni dels diners públics andalusos”. Molt bé, doncs que ho duguin a la pràctica. Tenen tots els mitjans per a intervenir l'empresa i que aquesta passi a ser de titularitat pública. Com ha demostrat el Comitè d'Empresa, cartera de clients i mercat no els va a faltar.          

 

L'alternativa de la nacionalització no és cap utopia; al contrari, la utopia és pensar que es pot convèncer als grans capitalistes que defensin l'ocupació a costa dels seus beneficis Això sí que és utòpic! I que no es digui que no hi ha diners públics per a defensar l'ocupació: tan sols en els pressupostos d'aquest any es van a dedicar més de dos bilions de les antigues pessetes a pagar interessos a la gran banca pel deute públic, i més de trenta mil milions de pessetes s'han destinat a subvencionar als empresaris en l'última reforma laboral. La nacionalització és l'únic camí per a garantir l'ocupació, no solament de Delphi sinó de la resta de les empreses afectades! El futur de milers de famílies està en joc. Per tant la lluita és l'únic camí per a vèncer, però aquesta ha d'implicar a tota la població. És necessari que CCOO i UGT abandonin la seva política de pacte social i desmobilització. És necessari proposar un pla d'accions contundent en el qual participi el conjunt de la classe obrera. I el primer pas per a assolir-lo és preparar una gran vaga general de tot Cadis i una gran manifestació a Sevilla cridant a la solidaritat de tota la classe obrera d'Andalusia i del conjunt del l’Estat. Si això no és suficient, si la Junta d'Andalusia i el govern central es resisteixen a fer-se càrrec de l'empresa, és necessari incrementar la pressió i convocar una vaga general a Andalusia amb manifestacions de masses a totes les ciutats i pobles de la comunitat. També és necessari coordinar aquestes mobilitzacions amb les altres sis factories que Delphi posseeix a Pamplona, Tarazona, Belchite i Sil (Saragossa), Sant Cugat del Vallès i Sant Vicenç dels Horts (Barcelona), a més de l'oficina comercial a Madrid.          

 

La lluita de Delphi és la causa de tota la classe obrera de l'Estat espanyol; una victòria decisiva crearia un precedent magnífic per a les futures lluites que s'acosten. Els treballadors de la multinacional i del conjunt de Cadis estan responent de manera decidida com sempre ho han fet al llarg d'aquests últims trenta anys. La qüestió està en altre costat, que la direcció política i sindical del moviment presenti una alternativa conseqüent i estigui disposada a dur el moviment fins al final.  

           

Ni un sol acomiadament!             

Nacionalització de Delphi sota control dels treballadors!             

Els diners públics per a defensar l'ocupació, no per a engreixar les butxaques de les multinacionals!             

Vaga general a Cadis ja!

 


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01