El dimecres 10 de novembre, la determinació de la classe obrera grega es va deixar sentir arreu del país. Desafiant les amenaces del govern de dretes, el moviment obrer i les seves organitzacions van paralitzar tota l'activitat econòmica de Grècia i van celebrar manifestacions de masses a les principals ciutats. La fúria desencadenada després de l'assassinat d'un jove de 15 anys per trets de la policia, està convergint en un moviment de masses, amb un clar contingut de classe. Lluny de la destrucció venjativa de la propietat i dels saqueigs que han centrat l'atenció dels mitjans de comunicació de la burgesia, el moviment de la classe obrera i de la joventut grega està mostrant el seu enorme potencial revolucionari.

 

El valor de la joventut

 

El dilluns 8 de desembre, al matí, presenciem un fenomen no vist a Grècia des de la insurrecció de desembre de 1944. A totes les ciutats gregues un total d'aproximadament quaranta mil estudiants de secundària, adolescents de 15 anys d'edat, van atacar les comissaria. A Atenes, Tessalònica, Patras, Larissa, Corfu, Komotoni i a moltes altres ciutats del país, els estudiants van atacar amb determinació a policies armats i ben equipats dins de les comissaries simplement utilitzant pedres petites, tomàquets i iogurts! Sense cap por, milers d'adolescents van donar un exemple de lluita heroica contra la brutalitat policial.

El govern Karamanlis va prendre mesures immediat tancant un dies els instituts amb l'excusa del "dol pel jove estudiant" mort. En realitat, el seu objectiu era impedir que els estudiants ocupessin els centres d'estudi. Dilluns a la nit el govern estava reunit i els mitjans de comunicació informaven que alguns ministres estaven proposant recórrer a l'exèrcit per mantenir “l'ordre públic". El govern ha anunciat oficialment que ha rebutjat qualsevol suggeriment i insisteix en el "camí democràtic", mentre que alhora Karamanlis anuncia una sèrie de discussions amb els partits de l'oposició per crear un front comú "d'unitat nacional".

Malgrat el resultat final i de la posició oficial, aquestes discussions entre els ministres del govern són una advertència seriosa per als treballadors i joves de Grècia del que pot ocórrer si en el pròxim període no construeixen una alternativa socialista a l'actual poder burgès corrupte i bàrbar.

El govern busca desesperat punts de suport en la societat i aquella mateixa nit, va trobar un element molt útil entre els elements semi-lúmpens i desesperats que fan el joc al govern amb els seus mètodes inútils. Aquests grups, aproximadament unes 200 persones en total, barreja d'anarquistes, vàndals i també provocadors policials infiltrats, en realitat van destruir des del principi la massiva manifestació de 25.000 persones convocada dilluns a la tarda pel Syriza, el KKE, els sindicats d'estudiants universitaris i els professors. Sense cap lògica política, aquests elements es van dedicar al saqueig, destrucció de petites botigues i bancs, van cremar "luxosos" Mercedes però també motocicletes, quioscs de premsa i tabac i domicilis particulars, també van saquejar botigues, van robar telèfons mòbils, rellotges i altres coses.

Ahir, dimarts 9 de desembre, els estudiants de secundària i milers de persones es van manifestar durant tot el dia pel centre d'Atenes, després van assistir a un funeral de masses pel jove Alexandros assassinat uns dies abans. Però la policia, no contenta amb assassinar un estudiant, va atacar provocadorament els manifestants fora del cementiri. Un grup d'oficials de policia va intentar aterrir els manifestants disparant en diverses ocasions enlaire amb munició real. Totes les escenes es van poder veure als canals de televisió i van crear una nova gran onada de fúria contra el govern en tota la societat grega.

El govern ha intentat explotar aquest ambient de "tensió" en la societat per aconseguir desconvocar la vaga general del dimecres 10. Karamanlis va fer una petició oficial als dirigents sindicals per cancel·lar els mítings. Tanmateix, a causa de la pressió de la classe obrera, els dirigents sindicals han hagut de rebutjar la petició del govern. En el moment d'escriure aquest article la classe obrera grega es mobilitza un altre dia de vaga general, la dècima des que Nova Democràcia va arribar al govern.

L'atmosfera en la societat grega és elèctrica. Els marxistes creiem que només la classe obrera en un front únic amb la joventut, separat estrictament dels mètodes criminals dels elements lúmpens i vàndals, pot derrotar el govern i els empresaris. Hi ha totes les condicions per a una gran victòria del moviment i la caiguda d'aquest govern. S'estan acumulant les forces mitjançant les quals seria possible una transformació radical de la societat. Això explica el creixement en popularitat de tots els partits d'esquerra.

El que falta és una direcció amb una perspectiva clara, una perspectiva genuïnament socialista que posi fi al sistema actual que és la causa de la creixent pobresa i de la violència estatal. El Corrent Marxista Grec està intervenint en el moviment i plantejant consignes que corresponen amb les seves necessitats. Hi ha un buit a l'esquerra i el que fa falta és una orientació clara cap als partits d'esquerres de masses dels treballadors grecs i a l'avantguarda de la joventut. Hem de defensar un front únic dels partits d'esquerra, en una aliança amb els sindicats i organitzacions juvenils, l'objectiu de la qual ha de ser fer caure aquest govern odiat reaccionari i desembocar en un vertader govern dels treballadors basat en un programa d'expropiació de la classe capitalista. Aquesta és l'única resposta seriosa als actuals mètodes brutals utilitzats per la classe dominant grega.