Entrevista a Manu Vidal, dirigent de la CGT Comsa Service i Esquerra Revolucionària

EL MILITANT.- Com valoreu el resultat d'aquestes eleccions?

Manu Vidal.- Ha estat una victòria clara del model sindical que defensem des de CGT Comsa Service: un sindicalisme de lluita, que no cedeix davant l'empresari i busca la màxima participació dels treballadors. Tindrem majoria al comitè, amb 3 delegats davant els 2 de CCOO. Entre els treballadors especialistes (que trien 4 delegats al comitè) vam guanyar per 37 vots a 7, i això que l'empresa va sabotejar la votació a un centre de treball. En tècnics i personal d'oficina, que escollia un delegat i on ens presentàvem per primera vegada, vam estar a punt de guanyar: 7 vots CCOO i 6 CGT. Diversos d'aquests vots a CCOO van ser resultat de l'atemoriment per part de l'empresa. Tots sabíem que la presentació a última hora, i a empentes, de la candidatura de CCOO era una maniobra de l'empresa.

EM.- Per què creus que la victòria ha estat tan clara?

MV.- És el resultat d'anys de treball. Els treballadors han pogut comparar i posar a prova els nostres mètodes i acció sindical: no cedir ni un pam a la patronal, ni quan som majoria al comitè ni quan hem estat en minoria; desmuntar i denunciar les polítiques de CCOO i UGT, però sense sectarisme cap aquells que confiaven en ells, explicant, mantenint-nos ferms i confiant en els treballadors.

Dos exemples recents d'aquesta forma d'actuar van ser la vaga del 2016, que va permetre reagrupar els treballadors i derrotar l'intent de dividir-nos de l'empresa, i la lluita contra els incompliments per part d'aquesta del pacte de millora del conveni provincial, que regula les condicions laborals de tots els treballadors de Comsa a Tarragona. Quan l'empresa va aprofitar la reforma laboral per a atacar aquest pacte, vam respondre amb la mobilització i organitzant una campanya a tota la comarca, parlant amb altres comitès i treballadors en lluita. Davant la política de desmobilització i del "mal menor" que apliquen altres, des de la CGT Comsa Service ens neguem a cedir a les pressions empresarials, denunciem l'incompliment i exigim que les condicions d'aquest s'apliquin a tota la plantilla, acabant amb les maniobres de l'empresa que intenta dividir-nos aplicant condicions diferents.

Mentre en altres casos els tribunals han donat la raó a l'empresa, nosaltres vam arrencar dues sentències favorables. Una, del Jutjat del Social nº 27 de Barcelona, ​​ens donava la raó assenyalant que l'empresa no podia retallar les nostres condicions laborals en no existir si més no una situació de pèrdues econòmiques. Un altre procediment condemnava a l'empresa per vulnerar el dret a vaga, obligant-la a pagar els salaris corresponents per a aquestes jornades, així com les cotitzacions, i a reconèixer els drets adquirits corresponents.

Durant la campanya vam insistir que necessitàvem ser majoria i tenir un comitè d'empresa forta per a continuar aquesta lluita, obligar l'empresa a complir les sentències i aplicar les condicions del pacte de millora del conveni. A més, vam defensar seguir lluitant per una altra sèrie de mesures que garanteixin igual salari i condicions per a tots, respecte tots els nostres drets, pagament de tots els plusos i bons, flexibilitat d'horari per als companys i companyes d'oficina de manera que puguin tenir millors condicions...

La gent ha donat suport a tot això. No volia que entrés un comitè que signi qualsevol acord amb l'empresa i anul·li la feina que s'ha fet anteriorment.

EM.- Quines són les tasques que teniu per davant?

MV.- La primera, reunir-nos, organitzar el llistat de tots els treballadors (perquè estem dispersos en molts centres de treball) i visitar els diferents centres per a garantir la participació de tots els companys i donar la batalla per a aconseguir les propostes presentades durant la campanya. Volem impulsar un comitè de salut laboral que ampliï el nombre de treballadors implicats directament en aquesta tasca, i organitzar assemblees regulars per a respondre a qualsevol incompliment o atac de l'empresa.

Seguirem defensant el mateix sindicalisme de classe, democràtic i combatiu però volem fer-ho amb més força i afiliació, intentant organitzar al màxim de companys a la CGT. A més a més, aquest sindicalisme que defenso és resultat de les idees polítiques que l'orienten, les idees que aporta militar a Esquerra Revolucionària, una organització marxista i internacionalista. Per això fem una crida als treballadors més combatius a unir-se a ER i defensar junts un sindicalisme de classe i revolucionari.


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01