Pel dret a un sostre digne, fóra abusos!

El darrer 9 de maig Barcelona, persones llogateres víctimes d’abusos per part dels propietaris, amb el suport d’organitzacions socials, han creat el Sindicat de Llogaters. Aquesta associació, que encara està en fase de desenvolupament i cerca de finançament a través del micromecenatge (“crowdfunding”), defensarà aquest col·lectiu contra els abusos dels grans propietaris i entitats bancàries, especialment pel que respecta als preus, cada vegada més elevats.

Una situació insostenible

L’especulació en aquest sector és cada cop més intensa: els capitals, en esclatar la bombolla immobiliària, han seguit cercant un nou niu on poder mantenir l’obtenció la seva taxa de benefici sense produir res de profit. El mercat de pisos de lloguers és un nínxol molt llaminer per les grans fortunes, ja que, en ser una necessitat bàsica per la gent, poden augmentar els preus, ofegant les famílies més humils de forma immisericorde. La situació ha arribat al punt que, segons el propi Sindicat, mentre “el preu mitjà dels pisos supera els 800€, una de cada tres persones tenen un sou inferior a 843€” amb un increment d’un 9% el darrer any. A més, a Barcelona la vivenda en règim de lloguer (un 30%) és molt més elevada proporcionalment que a la resta de Catalunya i l’Estat. Tanmateix, malgrat ser baixa en comparació a altres ciutat europees, una llei molt desfavorable contra l’inquilí converteix aquestes persones en especialment vulnerables. 

Abusos

La premsa burgesa sols dóna veu a arrendadors que es queixen d’impagaments, de com els llogaters els han destrossat el pis... però de forma conscient s’oculta l’amarga realitat: als preus cada cop més inassolibles s’uneix la demanda de fiances de tres vegades o més la quantitat “pactada” per un mes de lloguer (quan la Llei d’Arrendaments Urbans sols exigeix fins un mes de fiança), l’arrendament d’una sola habitació a famílies senceres perquè hi visquin amuntegats (els anomenats pisos patera), el desnonament per impagaments lleus, mitjançant dures accions dels Mossos per expulsar els inquilins com si fossin delinqüents...

El capitalisme n’és el causant

Això no ens ha de sorprendre: el capitalisme busca, per sobre de tot i tots, l’obtenció del benefici. Els bancs s’han quedat amb una enorme quantitat d’immobles per hipoteques no pagades; això els suposa tenir al seu patrimoni molts euros, però sense liquiditat: és a dir, si algú vol treure diners d’un caixer no li poden pagar amb una rajola. Per tant, els pisos s’han de convertir en diners, i si no es poden vendre, es lloguen. El tema és, però, que la vivenda, com hem dit, és una necessitat, per la qual cosa poden exigir preus cada cop més elevats, que la gent haurà de pagar si no es volen veure en el carrer. Imaginem si altres necessitats essencials, com la Sanitat i Educació, estiguessin en mans privades: serien objecte d’especulació per part de quatre capitalistes, que abusarien de la seva posició dominant per exigir quantitats desproporcionades a les famílies treballadores. Sols la unitat d’aquestes, organitzadament i amb un pla alternatiu al capitalisme, pot vèncer. 

assembla llog

Sols la lluita organitzada pot dur al canvi real

Per això, des d’Esquerra Revolucionària, saludem i recolzem iniciatives com la creació del Sindicat de Llogaters, ja que la unió fa la força. En aquest sentit, defensem que la lluita pels drets dels inquilins ha d’anar lligada a les protestes dels treballadors, les mobilitzacions per l’ensenyament i la sanitat públiques i de qualitat, la demandes contra la repressió dels drets democràtics i nacionals de Catalunya, i a tantes i tantes accions que no demanen res més que garantir els drets bàsics de tot ésser humà, però que el capitalisme nega cada vegada més. És per això que actualment no van a permetre cap millora en la nostra situació a través de reformes, sols un canvi de sistema les pot garantir. De fet, els intents de l’Ajuntament d’Ada Colau d’evitar l’especulació estan tenint greus dificultats per posar-se en pràctica, ja que l’Administració poc pot fer sense un nombre suficients de pisos en règim de lloguer social. Aquestos pisos existeixen a milers, però els posseeixen  els bancs, que prefereixen tenir-los buits a demanar un lloguer raonable, la qual cosa demostra que els seus interessos xoquen de ple amb els nostres.

Avui més que mai, reforma i revolució van de la mà. Un pas enorme en la lluita seria tombar el Govern espanyol, però també el català, que no ha efectuat cap mesura en favor dels treballadors, tampoc en favor dels llogaters: la CUP, que defensa aquest col·lectiu al seu programa, ha de deixar de recolzar els convergents.

Cap persona sense sostre!

Web del sindicat de llogaters:

http://sindicatdellogateres.org/

A l’enllaç a sota podeu ajudar a finançar aquesta organització, on s’expliquen detingudament els seus objectius.

https://ca.goteo.org/project/sindicat-de-llogaters-i-llogateres