Per la república catalana dels treballadors i el jovent

El relat farsa del judici de l'1-O segueix prenent la forma que l'alta direcció de l'Estat i els capitalistes desitgen per condemnar per rebel•lió almenys a algun dels presos polítics, amb l'objectiu d'alliçonar al poble de Catalunya i aixafar les seves aspiracions de profund canvi social i econòmic.

En resposta a això, el passat 16 de març més de 120.000 persones vam inundar el Paseo del Prado de Madrid en una gran manifestació pel dret a decidir. Al desplaçament des de Catalunya de desenes de milers persones es van sumar milers de companys de lluita de Madrid, Andalusia, Galícia i Euskal Herria, entre altres zones. Aquesta enorme mobilització expressa la correlació de forces favorable per impulsar la lluita contra el règim capitalista el 78 i per la república catalana de la classe treballadora i el jovent, i va deixar en evidència la concentració espanyolista del bloc reaccionari del PP, Cs i Vox a Colón , el passat mes de febrer.

No passaran!

La potencial arribada del bloc reaccionari a la Moncloa significaria, de nou, l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, l'eliminació de l'autonomia catalana i una ofensiva neofranquista encara més forta no només contra l'exercici del dret a l'autodeterminació sinó, en general, contra els drets democràtics més bàsics com el d’associació, manifestació i llibertat d'expressió. No podem permetre-ho! Hem de derrotar a les urnes el bloc reaccionari!

A Catalunya és probable que a les eleccions del 28 d'abril assistim a una recuperació del vot al PSC que, malgrat el seu paper nefast de suport al 155, es pot veure com el "mal menor" per una part de treballadors que ara veuen amb més claredat el caràcter reaccionari de Ciutadans o expressen desencant amb la direcció de Podem i dels Comuns per la seva adaptació al sistema (incloent la decepció dels ajuntaments decisius com els de Barcelona i Badalona), la supeditació al PSOE, el respecte a la legalitat injusta i la conversió completa i la socialdemocràcia clàssica.

Un altre dels aspectes a destacar és la profunda crisi de la dreta nacionalista catalana, el PDeCAT, que ha quedat marginat a les llistes de JxCat de Puigdemont. Aquest, veient a més els pèssims pronòstics en les enquestes per al PDeCAT, ha col•locat a diversos presos polítics en els primers llocs de les llistes intentant presentar-se com una candidatura combativa en defensa del dret d'autodeterminació i la República catalana. El vot a JxCat no serà un vot homogeni de dretes, ni de bon tros, sinó que expressarà majoritàriament un rebuig a la dreta espanyolista i la repressió franquista i la voluntat de complir el mandat de l'1-O.

Per la seva banda ERC, que es presenta al costat de EH Bildu, està destacant el seu discurs contra l'extrema dreta i les retallades i per l'autodeterminació i la llibertat dels presos polítics. Aquest punt pot portar a canalitzar una part rellevant del vot d'esquerres arribant fins i tot, tal com plantegen alguns sondejos a superar JxCat.

Per la República catalana: Ni un pas enrere!

La celebració d'aquestes eleccions no ha de suposar un fre a la lluita per la república catalana dels treballadors, al contrari del que planteja Oriol Junqueras i diversos dels dirigents d'ERC.

Milers d'activistes independentistes, i treballadors i estudiants que participen en la lluita contra la repressió franquista i per la república, busquen una alternativa política i sindical a l'esquerra, com expressa l'aparició de la candidatura de Front Republicà -impulsada per Poble Lliure, organització integrada a la CUP que va decidir presentar-se a les generals del 28A- i els grans resultats en les eleccions sindicals d'Intersindical-CSC i USTEC-STEs, els dos sindicats que han aparegut amb la postura més combativa en els últims mesos tant a nivell sindical com contra la repressió al dret a decidir.

L'únic camí per vèncer el règim capitalista el 78 i totes les opressions que comporta és mitjançant la mobilització als carrers, impulsant la república catalana socialista i la lluita unificada amb els oprimits i oprimides d'altres zones de l'estat.


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01