Diumenge 14 de Maig una massiva manifestació tornava a recórrer els carrers d’Altsasu per exigir, una vegada més, la posada en llibertat dels tres joves que porten ja gairebé 200 dies a la presó per una batussa de bar, per la que se’ls acusa de terrorisme ja que en aquesta estaven involucrats dos guàrdies civils. En un comunicat, els organitzadors de la manifestació qualifiquen les detencions com un muntatge policial i denuncien que, després de mig any, els joves segueixen detinguts sota un règim penitenciari inhumà. Poc abans que comencés la mobilització, la Guàrdia Civil havia instal·lat diferents controls “antiterroristes” als voltants d’aquesta localitat, una de les més militaritzades d’Europa.

Els familiars, agrupats a la plataforma Altsasu Gurosoak, es van tornar a concentrar el dimecres 16, al Passeig Sarasate de Pamplona, per criticar la “inapropiada i desmesurada qualificació jurídica dels fets com terrorisme” i per retreure que l’Audiència Nacional sigui fent cas omís al requeriment de l’Audiència de Navarra on s’afirma que “no és possible concloure que als fets denunciats existeixin indicis de la comissió d’un presumpte delicte de terrorisme” i han demanat la “tornada del coneixement del cas a l’Audiència de Navarra”. També han reivindicat que “imperin els principis de proporcionalitat, justícia i equitat” i la llibertat dels tres joves, “que porten més de sis mesos empresonats a gairebé 400 km de les seves cases i en règim FIES”, un sever sistema penitenciari que s’aplica contra els “terroristes”.

El Govern espanyol incompleix la llei al mantenir-los a la presó

De fet, si s’hagués complert la llei, els joves haurien d’estar ja al carrer. El 24 de Març, l’Audiència de Navarra va rebutjar les acusacions de terrorisme i va demanar que el cas fos novament enviant al jutjat de Pamplona, el que implicaria que fossin jutjats per delictes notòriament menors.  Aquest conflicte de competències ha de ser resolt pel Tribunal Suprem. Mentrestant, l’Audiència Nacional està obligada a paralitzar el procés, el que propiciaria la posada en llibertat condicional dels tres joves. Finalment, l’1 de Juny, el Suprem ha resolt que siguin jutjats a l’Audiència Nacional per “terrorisme”. Les penes poden arribar fins als 15 anys de presó.

L’Audiència de Navarra ha assenyalat al seu auto que perquè hi hagi delicte de terrorisme s’exigeix la concurrència objectiva de dos requisits. El primer, que es tracti d’un delicte greu i que, en tot cas, es dugui a terme amb la finalitat de subvertir, desestabilitzar, alterar l’ordre greument, provocar un estat de terror, etc. Com destaca el dossier que va publicar Altsasu Gurasoak: “En el Dret Penal és unànime la posició dels juristes sobre que la vulneració del principi de proporcionalitat posa en risc el principi de legalitat”. Com argumentava el jutge Martín Pallín en una entrevista a Público parlant sobre aquest cas: “Jo considero que aquí s’ha trencat el principi de proporcionalitat i no quadra dins del principi de legalitat. Em sembla una decisió desorbitada i fora de la realitat social”.

És a dir, que haurien d’estar fora de la presó, a l’espera de judici i no a la presó de Soto del Real, lluny de les seves famílies i amics. No obstant, aquests, fruit del brutal atropellament als drets democràtics més elementals per part d’aquest govern corrupte i cada vegada més autoritari, han hagut de recórrer més de 90.000 kilòmetres i gastar-se 37.000 euros durant tot aquest temps per poder veure als joves.

Aquest muntatge judicial i mediàtic s’inscriu dins de l’escala repressiva contra els drets democràtics que el PP impulsa des de que va arribar al govern al 2011. Segons les pròpies dades del Ministeri de l’Interior, en els primers set mesos des de que entrés en vigor la Llei Mordassa es van multiplicar per cinc els judicis per “enaltiment del terrorisme”, per comentaris irònics en Twitter, com l’escandalós cas de la jove Cassandra recentment condemnada a un any de presó per fer acudits sobre Carrero Blanco.

Des d’Esquerra  Revolucionària denunciem el muntatge d’Altsasu, exigim la immediata posada en llibertat dels detinguts i la retirada dels càrrecs de terrorisme. A la vegada, exigim la derogació de la Llei Mordassa i la retirada de totes les modificacions repressives introduïes en el Codi Penal. Cal vincular la lluita contra la repressió a la mobilització general per recuperar els drets democràtics, laborals i socials que ens estan arrabassant.


 


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01