Quan tot just quedaven unes hores perquè donés inici oficialment la campanya electoral del 21D a Catalunya, diferents mitjans de comunicació han destacat unes declaracions de Pablo Iglesias respecte l'auge del feixisme a l'Estat espanyol que sens dubte han deixat a milers de persones amb la boca oberta. En concret les paraules d'Iglesias han estat les següents: "També van fracassar els que van prometre una cosa que no era més que una mentida. Han contribuït a despertar el fantasma del feixisme".

Allò que alguns difícilment tractaven d'excusar com unes declaracions tretes de context, venien a ser repetides i subratllades poc després per una altra de les veus més qualificades de PODEMOS. Aquesta vegada Juan Carlos Monedero insistia en les xarxes socials que "Cal dir-ho amb claredat, no som una força independentista, gràcies als independentistes s'ha despertat la força del feixisme a Espanya".

De la sorpresa inicial no es pot més que saltar a la indignació quan sembla evident que aquest serà un dels eslògans que Catalunya En Comú utilitzarà de cara les eleccions del dia 21. És una aberració i un autèntic escàndol considerar que la impunitat amb la qual un govern i un Estat hereu del franquisme utilitza la llei per aixafar els nostres drets democràtics, sigui responsabilitat de dos milions de persones -majoritàriament joves, treballadors i treballadores, jubilats, aturats- que van decidir desafiar el règim el 78 i exercir el seu dret a decidir. És inaudit que s'intenti culpar un poble mobilitzat per fer realitat les seves aspiracions democràtiques, de la campanya nacional espanyolista que cada dia es vomita amb una força inaudita en els mitjans de comunicació, o de la recrudescència de les agressions feixistes.

Qui fa possible que els feixistes facin el que vulguin en les manifestacions de Ciutadans i el Partit Popular, que a València coneguts militants d'extrema dreta apallissin a joves davant la passivitat de la policia, o que les bandes feixistes puguin concentrar-se legalment davant la seu de la CUP a Barcelona sense que aquí passi res? La culpa la té el poble de Catalunya que s'ha mobilitzat per milions, de manera pacífica i exemplar, contra un Estat i un govern que nega el seu dret a l'autodeterminació?

Les declaracions de Pablo Iglesias i de Juan Carlos Monedero avergonyeixen tota l'esquerra. Com molt bé va assenyalar Albano Dante Fachin, el dirigent de PODEM a Catalunya forçat a dimitir per la cúpula del partit, és com si responsabilitzéssim a Salvador Allende del cop d'Estat de Pinochet. Nosaltres afegim: és com si es culpés als treballadors i camperols espanyols d'haver instigat el cop feixista de Franco quan van lluitar amb totes les seves forces per transformar la societat. Fins on estan disposats a arribar Pablo Iglesias i els dirigents de PODEMOS en les seves renúncies polítiques? Així és com acabarem amb el règim podrit el 78, considerant que quan un poble es mobilitza pels seus drets està provocant a la reacció? Són conscients de la barbaritat que això significa, i de com fan el joc a la dreta amb aquest tipus d'arguments?

La impunitat és el què encoratja al feixisme

Si alguna cosa crida poderosament l'atenció d'aquestes declaracions és la contundència amb què s'acusa un poble mobilitzat, i la covardia i negligència amb què la direcció de PODEMOS tracta als feixistes quan ataquen a institucions que governen. Ens referim al cas dels nazis dins de la Policia Municipal de Madrid, i la utilització d'un WhatsApp col•lectiu en què s'han abocat amenaces de mort a l'alcaldessa Manuela Carmena, insults xenòfobs i racistes cruels, elogis a Hitler i proclames feixistes de tota mena. El cas ha saltat als mitjans de comunicació i és ben conegut.

La resposta que fins al moment ha donat Ahora Madrid a aquesta amenaça real i tangible ha estat molt pobre: només s'ha suspès temporalment a tres dels cent cinquanta agents que participaven en aquest xat feixista. CCOO ha denunciat com aquest grup d'extrema dreta enquistat en la policia local està format per uns vint individus. No acomiadar fulminantment i inhabilitar-los com a funcionaris públics de manera immediata, és el que alimenta la impunitat d'aquests grups que, com és evident, es troben en els diferents cossos de policies i òrgans de l'Estat, organitzats i agredint gairebé sense enfrontar conseqüències significatives.

Així és com PODEMOS s'enfronta al feixisme? En qualsevol empresa pública i privada, si un treballador comet una falta disciplinària contra el seu cap és immediatament sancionat i pot ser acomiadat fulminantment. A l'Ajuntament de Madrid, quan un nombrós grup de policies, entre els quals es troba un responsable de la taula de personal, profereix amenaces públiques de mort contra l'alcaldessa, i realitza una manifestació oberta d’instigació a delictes racistes, no passa gairebé res . En lloc d'imposar un càstig exemplar i cridar a la mobilització ciutadana contra aquests criminals, els dirigents de Ahora Madrid segueixen "conducte reglamentari" oferint un viarany legal pel qual aquests elements poden escapar fàcilment.

La complicitat del govern, dels mitjans de comunicació, dels jutges, fiscals, policies i militars és la que "desperta la força del feixisme" i, lamentablement, mantenir una actitud timorata, covard i "legalista", davant amenaces d'aquest calat , també contribueix a incrementar la seva impunitat.

Els companys de la direcció de PODEMOS s'han equivocat greument fent les afirmacions anteriorment assenyalades. Si realment estan preocupats per l'auge de l'extrema dreta, han de cridar a la mobilització social més contundent per acabar amb la Llei d'Amnistia dels Crims i criminals del franquisme, exigir la depuració de l'aparell de l'Estat d'aquests elements i actuar en conseqüència allà on tinguin el poder de fer-ho. Mirar cap a un altre costat, demanar temps perquè aquesta mateixa justícia contaminada actuï, o responsabilitzar a qui lluita contra qualsevol tipus d'opressió de l'auge de l'extrema dreta, l'únic que fa és confondre a la població en general i donar un nou baló d'oxigen a la reacció.


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01